Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Resan till Melonia
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1989-12-15

Om filmen

En fantasifull och färgsprakande Shakespearehyllning i miljödebattens kölvatten för vilken Per Åhlin belönades med en guldbagge. Resan till Melonia...

Visa hela texten

Handling

Genom en fruktansvärd storm, till Jordens sista natursköna plats - ön Melonia - styr ett lastfartyg med en del till en stor maskin som ska exploatera öns rikedomar. På fartyget härskar...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var överlag entusiastiska över såväl det konstnärliga hantverket som den ambitiösa berättelsen, och man jämförde gärna med de två samtidigt släppta, amerikanska tecknade...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

En fantasifull och färgsprakande Shakespearehyllning i miljödebattens kölvatten för vilken Per Åhlin belönades med en guldbagge.

Resan till Melonia börjar som sin Shakespeareska förlaga, "Stormen", med just en magnifik storm. Magiska krafter är i omlopp för att förhindra de pengahungrande skurkarna Slug (Jan Blomberg) och Slagg (Hans Alfredson) att ta sig till den paradisiska ön Melonia. De är härskare över grannön Plutonia, en gång lika blomstrande som Melonia, nu exploaterad och förorenad. På skeppet de seglar är också pojken Ferdinand (Olle Sarri) gömd ombord efter att ha flytt barnarbetet och skräckväldet på Plutonia. Den som framkallar stormen är stormfågeln Ariel, ditsänd av Melonias härskare, den gode trollkarlen Prospero (Allan Edwall).

Detta är upptakten till denna film som kretsar kring eviga teman som ont och gott, frihet och slaveri, natur och kultur. Till Resan till Melonias rika persongalleri kan räknas trädgårdsmästaren Caliban (Ernst Günther), slav under Prospero, Prosperos dotter, den godhjärtade Miranda (Robin Carlsson) och den teaterälskande poeten William (Jan-Olof Strandberg).

Filmens mottagande var överlag positivt och många kritiker jämförde den med amerikanska animerade filmer som hade premiär samma tid, men med en budget med helt andra proportioner. Annika Gustafsson skrev exempelvis i Sydsvenska Dagbladet: ”Man dras obevekligen in i Åhlins färgsprakande, frodiga och sensuella bildvärld som inte saknar kyliga, dova och hotfulla inslag när historien så kräver”.

Resan till Melonia belönades med två guldbaggar för Per Åhlins kreativa insatser och Björn Isfälts musik. Den var Per Åhlins första helt animerade långfilm efter I huvet på en gammal gubbe (1968) och Dunderklumpen (1974), som båda var uppblandade med spelfilm. Här finns inte bara den uppenbara inspirationen av Shakespeares "Stormen" och Jules Vernes "Maskinön" utan också av den för tiden så aktuella miljöfrågan i kölvattnet av Tjernobyl och kärnkraftsomröstningen. Året innan filmens premiär hade Miljöpartiet kommit in i riksdagen för första gången.

Filmen präglas av stor fantasirikedom där Melonias udda paradisvarelser och växter tycks som sprungna ur Henri Rousseaus djungelmotiv och Plutonias dystopiska motsvarigheter ur Fritz Langs klassiska Metropolis. De utmejslade karaktärerna görs av en imponerande uppsättning skådespelare med udda par som Eva Rydbergs moderliga kokerska och Ingvar Kjellsons buttre kapten Julgransfot liksom Hans Alfredson och Jan Blombergs sadistiska skurkduo. En ung Robin Carlsson (artisten Robyn) gör den förtjusande Miranda och Allan Edwall en vänligt disträ Prospero medan Ernst Günther briljerar som Caliban, hos Åhlin en bittert mumlande förslavad trädgårdsmästare med salladsblad till öron och morot till näsa.

Anna Håkansson (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Animation
Röstregi
Specialeffekter
Verkställande producent
Produktionsekonom
Ljussättare
Negativklippning
Musikmixning
Ljudläggning
Mixning
Animationsdesign
Färgläggning
Mellantecknare
Bakgrunder
Övrig medarbetare

Medverkande

- Röster:
Allan Edwall Prospero
Robin Carlsson Miranda
Olle Sarri Ferdinand
Tomas von Brömssen Ariel
Ernst Günther Caliban
Jan-Olof Strandberg William
Ingvar Kjellson kapten Julgransfot
Eva Rydberg kockan
Jan Blomberg Slug
Hans Alfredson Slagg
Nils Eklund rorsman

Bolag

Handling

Genom en fruktansvärd storm, till Jordens sista natursköna plats - ön Melonia - styr ett lastfartyg med en del till en stor maskin som ska exploatera öns rikedomar. På fartyget härskar den vresige kapten Julgransfot över sin besättning, rorsman och kockan. Med på fartyget är också Julgransfots uppdragsgivare, de giriga kapitalisterna Slug och Slagg, samt den unge fripassageraren Ferdinand, som rymt från slavarbete på Slugs och Slaggs vapenfabrik på den miljöförstörda ön Plutonia.

På uppdrag av Prospero, trollkarl och härskare över Melonia, sänker albatrossen Ariel lastfartyget för att hindra det från att nå sin destination. Dock räddar han Ferdinand och rorsman, vilka flyter iland på Melonia i en packlår och tas om hand av Prospero, dennes dotter Miranda, deras trädgårdsmästare Caliban och den poetiskt begåvade hunden William. Senare tar sig även Julgransfot, kockan, Slug och Slagg i land.

Medan Julgransfot och kockan njuter av en paradisisk tillvaro tillsammans och Ferdinand och rorsman får god mat och husrum hos Prospero, smider Slug och Slagg sina planer på att ta över ön. På natten får de syn på hur Caliban vattnar växterna med Prosperos kraftfulla växtelixir, som får plantorna att växa enormt på kort tid, och beslutar sig för att lägga beslag på elixiret för egen del.

De lockar Caliban att dricka sig berusad på vin från en ilandfluten tunna för att sedan stänga in honom med elixiret i tunnan och segla iväg mot Plutonia.

Morgonen därpå, när de andra får reda på vad som hänt, seglar de efter för att försöka rädda Melonia undan Slug och Slagg och befria de slavarbetande barnen på Plutonia.

Väl framme på Plutonia har emellertid Prosperos och Ariels magiska krafter sinat, så det blir Miranda som får befria barnen genom att förtrolla dem till fåglar och föra dem till ett tillfälligt gömställe i en övergiven teater. Där har William hittat Shakespeares pjäs "Stormen", som han försöker iscensätta med katastrofalt resultat och till stora skrattsalvor från de återförvandlade barnen.

Under tiden har Caliban kastats i fängelse, men lyckats rymma genom att dricka elixiret och växa till en jättes storlek. Slug och Slagg försöker manipulera honom, men han vägrar bli deras tjänare och sänker i stället hela ön med hjälp av fabrikens stora borrmaskin.

Slug och Slagg försvinner i havsdjupet, men de andra klarar sig eftersom den gigantiske Caliban lyfter hela teatern ur vattnet. Under sång och skratt för Caliban sällskapet tillbaka till Melonia. Prospero tvingas dock avsäga sig makten över ön och dess invånare, och Caliban deklarerar att ingen ska härska på Melonia.

Censur / granskning

Censurnummer 128819
Datum 1989-11-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2854 meter
Kommentar Aktlängder: 462-521-526-528-370-447 = 2854 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2854 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var överlag entusiastiska över såväl det konstnärliga hantverket som den ambitiösa berättelsen, och man jämförde gärna med de två samtidigt släppta, amerikanska tecknade långfilmerna från Disney respektive Don Bluth - till Åhlins fördel:

Mårten Blomkvist, DN: "Av de tre tecknade långfilmer som bjuds denna jul är faktiskt den svenska Resan till Melonia den bästa. Detta trots att Per Åhlin knappast haft tillgång till det kapital och den erfarenhet som legat bakom de båda amerikanska produkterna. (-)

Per Åhlin har kanske inte haft råd att ägna sig åt extravaganser som att leka med ett återkommande nedfallande löv som Don Bluth gör i Landet för längesedan. Men i stället har Åhlin koncentrerat sig på att bjuda på ett överflöd av roliga detaljrika miljöer - Resan till Melonia har faktiskt fler sådana än de amerikanska konkurrenterna.

Det beror delvis på att Per Åhlin bryter mot mönstret för den tecknade filmen och sätter historien främst.

Den inledande stormen är till exempel magnifik. Men Åhlin låter den inte helt dominera avsnittet, utan klipper mellan stormvågorna och ett lika stormigt gräl på det fartyg som kastas omkring på böljorna.

Precis som man brukar göra i icke-animerad film.

Denna villighet att lägga ner ett gediget arbete även på det som inte är huvudsak gör att Resan till Melonia trots sina relativt knappa resurser känns rik."

Annika Gustafsson, SDS: "Man dras obevekligen in i Åhlins färgsprakande, frodiga och sensuella bildvärld som inte saknar kyliga, dova och hotfulla inslag när historien så kräver.

Det är svårt att motstå humorn, charmen, det fräcka och lite uppkäftiga anslaget i denna skröna vilken också har moralitetens förtecken. Visst finns här en del att invända mot, till exempel den något odramatiska strukturen i berättelsens slutskede. Men sådan kritik väger lätt med tanke på helheten. Resan till Melonia är först och främst en välkommen, varm sol på den gråmulna, medelmåttiga och trista svenska filmhimlen."

De svenska pressrösterna var i stort eniga, vilket speglas av rubriker som "En stor och rik filmsaga" (SvD) och "Julens bästa tecknade film" (AB), men hyllningarna var inte oreserverade. Under rubriken "Poetisk saga utan fart" utvecklade Monika Tunbäck-Hanson, GP, sina invändningar mot tempot och de ymnigt förekommande litterära allusionerna till främst Shakespeares men också Jules Vernes verk:

"För vem har Per Åhlin gjort denna saga? För dig, för mig, för barn, för tonåringar? Han ville väl tala till oss alla, men då ställer sig formen i vägen. Den tecknade filmen och sagan hör hemma i barnens rike - oftast - men budskapet och den poetiska tonen är aningen för avancerad för barn. Det dröjande tempot får nog också tonåringarna att stöna i salongen."

Värst kölhalning får Åhlin i den amerikanska nöjesbranschtidningen Variety, där signaturen Kell (Keith Keller) inte har mycket till övers för filmens ambitioner: "The Voyage to Melonia by Per Åhlin, Sweden's past master of animated films, probably has aimed over everybody's head with this go at The Tempest. Seven years in the making at a locally extrordinary cost $3.5-million, pic looks big but soon sags dangerously, and eventually ruptures.

The debris includes a claimed Shakespearean inspiration devoid of poetry and drama; plot additions from Machine Island, a Jules Verne sci-fi novel, and Robinson Crusoe; grotesque characters; high-faultin' literary dialogue, and a witless score."

Men med undantag av Variety tyckte även de recensenter som hade invändningar mot delar av filmen att den som helhet höll en hög kvalitet, fullt i klass med de internationellt bästa animationsfilmerna.

Göran Ribe, Chaplin: "Även om dessa brister stör, är Resan till Melonia en bra film. Handlingen är väl strukturerad, väl berättad och dramatiskt varierad. Med sina färger och sin fantasi blir filmen både vacker och festligt underhållande, och den för ibland tanken till mästerverk som Jirí Trnkas En midsommarnattsdröm och Paul Grimaults Kungen och fågeln."

Kommentar Svensk filmografi

Resan till Melonia var Per Åhlins (f 1931) första helt tecknade långfilm, eftersom I huvet på en gammal gubbe (1968/27) blandade spelfilm med längre tecknade minnessekvenser, och Dunderklumpen (1974/7) genomgående blandade levande skådespelare med tecknade figurer. I övrigt var han mest känd för sina tecknade inslag i flera av HasseåTages filmer. Det samarbetet fortsatte även på 1980-talet med bl a SOPOR(1981/8) och Ronja Rövardotter (1984/20).

Resan till Melonia blev den dittills dyraste tecknade filmen i svensk filmhistoria med en budget på ca 22 Mkr. Främst var det den långa produktionstiden 1982-89 med många tecknare anställda på Åhlins PennFilm i Hököpinge, söder om Malmö, som drog kostnader.

1990 fick Per Åhlin både Filminstitutets Guldbagge och Sveriges Förenade Barnfilmstudios (SFBF) filmpris, Kristallen, för filmen. Samma år erhöll den också medel från Europarådets stödfond Eurimages (inrättad 1988) i syfte att underlätta spridningen av filmen till andra europeiska länder.

Förlaga

Originaltitel The Tempest (Pjäs)
Författare William Shakespeare


Inspelning

PennFilm Studio Hököpinge Sverige 1982 1989

Visningar

Sverigepremiär 1989-12-15 Sandrew Göteborg Sverige 104 min
1989-12-15 Metropol Malmö Sverige 104 min
1989-12-15 Filmstaden Stockholm Sverige 104 min
1989-12-15 Grand Stockholm Sverige 104 min
1989-12-15 Kista Bio Stockholm Sverige 104 min
Urpremiär 1989-12-15 Victoria Stockholm (samt ytterligare 11 platser)
Dvd-release 2003-10-01 Sverige
Festivalvisning 2015-01-18 Draken Göteborg Sverige 104 min 38:e Göteborg International Film Festival 2015. Göteborgs Lilla Filmfestival.
2016-03-17 Filmstaden Malmö Sverige 104 min BUFF 2016

Musikstycken

Originaltitel Längtan till Melonia
Kompositör Björn Isfält
Textförfattare Mats Nörklit
Sångare Maritza Horn


Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss d.y. (1867)


Utmärkelser

Sveriges förenade barn- och ungdomsfilmstudios Stockholm 1991 Per Åhlin (Kristallen)
Guldbagge Stockholm 1990 Kreativa insatser Per Åhlin
Stockholm 1990 Kreativa insatser Björn Isfält (musik)
Pris (distributionsbidrag från Eurimages)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2856


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2839


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2843


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2845


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd DAT


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RESAN TILL MELONIA
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RESAN TILL MELONIA
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RESAN TILL MELONIA
Tryckeri Midas Trycksaker AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Resan till Melonia av William Shakespeare, Karl Rasmusson och Per Åhlin. En helanimerad film. Fantasier kring Shakespeares skådespel Stormen. 1983.
Omfång 171 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Resan till Melonia av William Shakespeare, Karl Rasmusson och Per Åhlin. En helanimerad film. Fantasier kring Shakespeares skådespel Stormen. 1983.
Omfång 166 s. + 3 s. sekvensförteckning och rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Voyage to Melonia by William Shakespeare, Karl Rasmusson and Per Åhlin. A fully animated film. A fantasy loosely based on Shakespeare's The Tempest. 1983.
Omfång 166 s. + 3 s. sekvensförteckning och rollista.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till Resan till Melonia.
Omfång 25 s.+ 1 s. namnförkortningar i dialoglistan.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Voyage to Melonia.
Omfång 29 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Resan till Melonia. Manuskript som innehåller de sidor där citat ur Shakespeares verk förekommer.
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Voyage to Melonia.
Omfång 39 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 7
Färg papper 13
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 104 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?