Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (51 st)

Originaltitel En fånge har rymt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-12-26

Medverkande

Elof Ahrle
Dyrken, Karl Efraim Högberg

Oscar Ljung
Franz "Frasse" Karlsson

Christina Sorbon
Maj, Franz hustru

Douglas Håge
Smygen

Tord Bernheim
Viktor Bengtsson, Franz arbetskamrat

Christian Bratt
Olle Lundgren, Majs bror

Visa alla medverkande

Handling

Det är en lugn storstadsnatt med några enstaka nattvandrare på gatorna. Plötsligt hörs en kraftig explosion och en ammunitionsfabrik börjar brinna. Brandbilar och ambulanser rusar genom...

Visa hela handlingen

Press

Amerikansk intrig och fransk atmosfär, tyckte kritikerna, och fann filmen lite okoncentrerad. Trots det var flertalet glatt överraskade och gav filmen lysande beröm. Samstämmiga lovord fick...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Elof Ahrle Dyrken, Karl Efraim Högberg
Oscar Ljung Franz "Frasse" Karlsson
Christina Sorbon Maj, Franz hustru
Douglas Håge Smygen
Tord Bernheim Viktor Bengtsson, Franz arbetskamrat
Christian Bratt Olle Lundgren, Majs bror
Inga Hodell madame X
Ivar Kåge kommissarien
Helga Brofeldt en förskräckt skräcktant
Kulörten häktesvakt
Hugo Jacobson pianist och sångare på ölkaféet Masten
- Ej krediterade:
Ivar Wahlgren polis
Nils Ekman polis
Helge Andersson man på ölkaféet
Eric Dahlström man på ölkaféet
Birger Sahlberg man på ölkaféet
Jean Claesson man på ölkaféet
John W. Björling man på ölkaféet
Rolf Botvid polis
Bertil Berglund polis
Harald Svensson polis
John Norrman nattvakt
Sven Melin ligamedlem

Bolag

Produktionsbolag AB Svea Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Det är en lugn storstadsnatt med några enstaka nattvandrare på gatorna. Plötsligt hörs en kraftig explosion och en ammunitionsfabrik börjar brinna. Brandbilar och ambulanser rusar genom gatorna och många nyfikna kommer till platsen. Det talas allmänt om sabotage.

Inne på fabriksområdet hittar polisen en omtöcknad arbetare, Franz Karlsson. Man återfinner också den gamle nattvakten död.

Franz misstänks för sabotaget och tas om hand av polisen. Han hävdar att han är oskyldig. Den verison han ger av händelseförloppet är så oklar, att den talar till hans nackdel.

I fängelset lär han känna Dyrken, vaneförbrytare och erfaren fängelsekund med tokroliga manér. Franz anförtror Dyrken, att han är tvungen att rymma från fängelset för att kunna bevisa sin oskuld. De gör tillsammans upp en flyktplan. Dyrken lyckas med smidighet klara sig ut ur fängelset.

Franz vallas av polisen på brottsplatsen och fritas av Dyrken. Efter en djärv flykt beger de sig till Dyrkens gömställe, ett skrotupplag vid Solnavägen. Här kan Franz hålla sig undan för polisen. Han längtar emellertid efter sin fru, Maj, och kan inte motstå frestelsen att söka upp henne i deras villa i Enskede. Polisen bevakar villan men Franz gör en djärv kupp och tar sig in. Polisen blir misstänksam och överraskar Franz och Maj. De flyr från platsen med en bil i en väldig fart.

De söker upp Dyrkens gömställe och man kommer överens om att det är för farligt för Franz att visa sig ute på stan. I stället får Dyrkens kumpan Smygen instruktioner av Franz för att kunna leda spaningarna efter de verkliga sabotörerna.

Han hittar dem, just som de planerar ett nytt sabotage. Deras ledare är en mystisk kvinna, Madame X, och bland ligamedlemmarna finns Viktor, en f.d. arbetskamrat till Franz, och Olle, en bror till Maj. Smygen meddelar Franz sina iakttagelser och Franz beslutar sig för att söka upp sabotörerna. Maj väntar utanför i en bil. Ligamedlemmarna flyr för Franz och Viktor råkar kasta sig in i Majs bil. Hon kidnappas och förs till ett gömställe utanför stan, där hon binds fast och blir utsatt för närmanden.

Franz och Smygen letar reda på gömstället, ett varumagasin för skyltdockor. Tillsammans med de övriga går de till angrepp mot ligan och det blir en lång kalabalik i magasinet bland de nakna skyltdockorna. Slutligen besegras sabotörerna och polisen tillkallas. Franz får sin upprättelse. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 66657
Datum 1943-12-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1990 meter
Längd efter klipp 1975 meter
Kommentar I akt 2: en del av närgångenheten mot Maj (8 m); i akt 3: en näsduk stoppas i munnen på Maj (7 m). Aktindelning efter censurklipp: 540-532-548-355 = 1975 m - 72 minuter. Aktlängder: 540, 540, 555, 355.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1990 meter
Längd i minuter 73 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Amerikansk intrig och fransk atmosfär, tyckte kritikerna, och fann filmen lite okoncentrerad. Trots det var flertalet glatt överraskade och gav filmen lysande beröm. Samstämmiga lovord fick Elof Ahrle för sin rollprestation som vaneförbrytaren Dyrken, även av de två recensenter som fann det moraliskt klandervärt att framställa lagbrytare i en sådan sympatisk dager.

NDA (Gaston): "Det är inte svårt att se varifrån Loffe har fått sina impulser. Handlingen, som till en del har en smak av rena thrillern och till en del övergår i den oförfalskade skälmkomediens genre, flyter fram i ett tempo, som oftast är ursinnigt amerikanskt. Det händer saker och ting - ibland kanske rent av alltför snabbt för att man riktigt skall hinna med på noterna. Dessutom har filmen en nypa renodlat fransk förtjänst, som med sin groteska studie av den kroniske förbrytaren Dyrken gav något av franskt skumrask i det 'råttbo', som han kallade sitt residens i skrotupplaget.

En fånge har rymt tål inte att synas allt för noggrant i sömmarna - mångt och mycket är löst placerat i sitt sammanhang och intrigen förefaller vara alltför fantastisk för att kunna tagas på allvar i all synnerhet som den till stor del utspelas på Västerlånggatan och i Kaknässkogen. Men på det stora hela taget är det ett lyckokast av regissören Loffe - filmen uppskattades högt och rent vid premiären och är väl värd att bli en rejäl publikframgång."

AT (Stig Almqvist): "Regissören Elof Ahrle och fotografen Sten Dahlgren har uppenbart strävat efter en mustig realism med inslag av fantasi, och deras film - som skrivits av produktionsledaren Eric Roos - har icke blivit lik andra svenska produkter. Avvikelserna är fördelaktiga och pekar framåt mot ännu bättre resultat, ehuru man vill invända en del. Verklighetsskildringen haltar åtskilligt och tappar fotfästet, när sabotageligans drottning införes: hon är internationell schablon (dock ett nytt ansikte: Inga Hodell). Alltför stort utrymme ägnas åt resonemang om vad som redan har åtgjorts och vad som lämpligen bör göras. (-)

Man har sökt sig till tacksamma miljöer: ett skrotupplag vid Solnavägen, fångat i spöklikt nattljus - ett magasin med nakna modedockor - det är en fläkt av Hitchcock. Man minns dessa bilder i slående svarta och vita kontraster: kraftfulla, ofta fantastiska."

Monika i StT var inte lika positiv: "Filmen har ett nästan amerikanskt tempo. Miljöerna är pittoreska, så pittoreska att man bitvis tycks ha förälskat sig i dem lite för mycket. Där förekom t.ex. en uppgörelse i ett skyltdockslager som visserligen är tacksamt, men väl utdraget och där tragik och komik trampar varandra på tårna. Filmens handling verkar mycket löst ditlagd, mera för syns skull, trots att den är spännande, även om spänningen åstadkommits med väl enkla knep, som urmystiska spioneridamer, jakt på brandstegar m.m. (-)

Filmens styrka ligger i de enskilda scenerna och de enskilda prestationerna, vilket huvudsakligen omfattar Elof Ahrle. Man har laborerat energiskt med bilder och tagningar, ibland lyckat och ibland för medvetet. Svagheten ligger i filmens tunnhet och lösa kött, någon riktig nerv och märg finns inte."

Kommentar Svensk filmografi

Vid tiden för inspelningens start uppgav produktionsbolaget Erik Asklund och Per G. Holmgren som manuskriptförfattare. Sedan filmen färdigställts ändrades dessa uppgifter och producenten uppgav att det var ett originalmanuskript av Eric Roos.

Inspelningen av En fånge har rymt ägde rum hösten 1943.

Inspelning

(hösten) 1943 1943
Gamla Stan Stockholm Sverige
Östermalm Stockholm Sverige
Enskede Stockholm Sverige
Centrumateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-12-26 Grand Eskilstuna Sverige 72 min
Urpremiär 1943-12-26 Grand Eskilstuna Sverige 72 min
Sverigepremiär 1943-12-26 Mohriska Linköping Sverige 72 min
Urpremiär 1943-12-26 Mohriska Linköping Sverige 72 min
Sverigepremiär 1943-12-26 Grand Malmö Sverige 72 min
Urpremiär 1943-12-26 Grand Malmö Sverige 72 min
Sverigepremiär 1943-12-26 Plaza Malmö Sverige 72 min
Urpremiär 1943-12-26 Plaza Malmö Sverige 72 min
Sverigepremiär 1943-12-26 Folkan Stockholm Sverige 72 min
Urpremiär 1943-12-26 Folkan Stockholm Sverige 72 min
Sverigepremiär 1943-12-26 Söderbio Stockholm Sverige 72 min
Urpremiär 1943-12-26 Söderbio Stockholm Sverige 72 min
Sverigepremiär 1943-12-26 Grand Uppsala Sverige 72 min
Urpremiär 1943-12-26 Grand Uppsala Sverige 72 min
Sverigepremiär 1943-12-26 Saga Örebro Sverige 72 min
Urpremiär 1943-12-26 Saga Örebro Sverige 72 min

Musikstycken

Originaltitel Dina ögon är blå
Kompositör Elof Ahrle
Mac Morris
Textförfattare Harry Iseborg
Sångare Hugo Jacobson
Elof Ahrle (repris)


Ämnesord

Ammunitionsfabrik
Arbetare
Explosioner
Fängelse
Förbrytare
Liga
Nattvakter
Polis
Sabotage
Skrotupplag
Skyltdockor
Stockholm/Gamla Stan

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1912


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 1971


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Fagerlin


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?