Grundfakta

Media (55 st)

Originaltitel Sången om Stockholm
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-02-22

Medverkande

Elof Ahrle
Viktor Andersson, kallad Knatten

Alice Babs
Britt Forsberg

Bengt Logardt
Jan Löfgren

Åke Grönberg
Åke, basist

Marianne Gyllenhammar
Anne-Marie Beronius

Anders Börje
Anders Börje, gitarrist och sångare

Visa alla medverkande

Handling

Janne och Knatten tar farväl av varandra på gatan. De är just frigivna från Långholmen efter avtjänat straff. Janne beger sig hem till sin mor och blir varmt välkomnad. Knatten sätter...

Visa hela handlingen

Press

AT (S Almqvist): "Sången om Stockholm behöver trots sina olycksbådande initialer ingalunda sända SOS-signaler. Den seglar fram för förlig vind, buren av ett mycket gott gemyt och en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Elof Ahrle Viktor Andersson, kallad Knatten
Alice Babs Britt Forsberg
Bengt Logardt Jan Löfgren
Åke Grönberg Åke, basist
Marianne Gyllenhammar Anne-Marie Beronius
Anders Börje Anders Börje, gitarrist och sångare
Hilda Borgström fru Löfgren, Jans mor
Douglas Håge Britts far, taxichaufför
Carin Swensson Gullan, Viktors fru
Nils Ferlin Nils Ferlin
Sune Waldimir Sune Waldimir, orkesterledare
Eric Gustafson direktör Rosenstam
Gustaf Lövås rakbladsförsäljaren
- Ej krediterade:
Folke Hamrin Hans
Britta Vieweg fru Rosenstam
John Hilke kriminalkommissarie
Lena Bergström flickan i telefonväxeln
Hugo Jacobson direktören med kassaskåpet
Pierre Colliander klarinettisten
John Melin vaktmästare på soarén
Bertil Berglund turist vid stadsvisningen
Karl Kinch kriminalkommissarie Jönsson
Stig Johanson Olle, pianist
Erik Forslund scenvaktmästare på Konserthuset
Nils Idström civilklädd polis
Nils "Banjo-Lasse" Larson gitarristen på Britts studentskiva
Wilma Malmlöf städerskan hos kassaskåpsdirektören
Irma Bergman en kvinna på Anne-Maries fest
Jan-Olof Strandberg ung man på Britts studentskiva
Kerstin Lokrantz flicka på Britts studentskiva
Otto Adelby man på kontoret där Knatten söker jobb
Sven Ericsson lång man som lyssnar på rakbladsförsäljaren
Carl Andersson rockvaktmästaren vid soarén
Harald Emanuelsson polisen som frågar efter tillståndsbevis
Lillemor Appelgren Berit, den lilla flickan vid soarén
Olle Hedberg trumpetare
Kalle Nilo violinist och klarinettist
Sven Hedberg trombonist
Erik Fivel altsaxofonist
Nisse Blücker saxofonist
Carl-Henrik Norin tenorsaxofonist
Bertil Frylmark trumslagaren
Gösta Theselius musiker som kommer ut på gatan

Bolag

Produktionsbolag Ahrle-Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1947
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Janne och Knatten tar farväl av varandra på gatan. De är just frigivna från Långholmen efter avtjänat straff. Janne beger sig hem till sin mor och blir varmt välkomnad. Knatten sätter sig på ett ölkafé på Söder, där hans hustru Gullan snart hittar honom.

Janne sitter vid pianot och spelar, när hans gamle vän Åke kommer och meddelar att det blir spelning på en studentfest i kväll.

Janne väcker beundran med sitt spel på festen, inte minst hos det nybakade festföremålet, Britt. Janne lämnar dock festen tidigt. Han lider av förstulna kommentarer om hans "bortavaro", och dessutom ska han söka jobb i morgon.

På arbetsförmedlingen möter Janne Knatten. Resultatet av besöket blir lika magert för dem båda.

Janne möter en kväll vännen Anders Börje, som presenterar honom för Nils Ferlin. De har trevligt tillsammans alla tre och innan Janne går, ger Nils honom en dikt. Janne börjar genast fundera på en tonsättning av dikten.

Knatten ringer upp Janne, som dock inte har tid för något sammanträffande. Janne har fått erbjudnande om ett vikariat som pianist i Sune Waldimirs orkester.

Vid första repetionen, som avlöper väl för Janne, deltar också Britt med sång, och de två gör sällskap efteråt. Janne avslöjar, att han just suttit av ett års straffarbete, vilket inte hindrar Britt från att visa sina innersta, ömma känslor. De kysser varandra.

Britts far, som är taxichaufför, gör klart för Janne att han inte vill veta av något fortsatt umgänge mellan de unga tu; han har för övrigt i sin yrkesutövning många gånger fått hjälpa hem Jannes numera döde far.

Medan Knatten förgäves gör det ena djärva försöket efter det andra att tjäna pengar, arbetar Janne vidare i orkestern och försöker komponera på fritid. Vid en tillställning efter en spelning lär han känna Anne-Marie, och de börjar umgås.

När Jannes vikariat i orkestern går mot sitt slut, ordnar Anne-Marie en avskedsfest. Britt och Knatten är båda med. Innan Britt hämtas av sin far på natten, försöker hon tala ut med Janne. Betyder pappas ord mer än mina, frågar hon. Janne, som håller på att bli kraftigt berusad, blir svaret skyldig, och Knatten förklarar att Janne lider av mindervärdighetskomplex; han åkte dit på att han klippte till en kille som var oförskämd mot en dam.

Senare på natten skär det sig mellan Janne och Anne-Marie. När han går, säger hon att han inte behöver komma tillbaka.

Janne följer med Knatten hem, där det är tomt. Gullan har gett sig av. Hon är hos släktingar, säger Knatten och gömmer undan ett brev, där Gullan meddelar att hon inte står ut att leva med Knatten längre.

Efter ett inbrott kommer polisen hem till Knatten, där Janne just då är ensam. Han förs till polisstationen, där också Knatten dyker upp efter en stund av fri vilja -- och erkänner brottet. Han längtar tillbaka till Långholmen; det har blivit så tomt hemma sedan Gullan försvunnit.

Knatten tar farväl av Janne och säger att hans Stockholmsmelodi, den han har totat med en tid, säkert kommer att slå.

Jannes melodi ska uruppföras i radio.

Britts far söker upp Jannes mor. Han vill träffa Janne för att be om ursäkt. Modern är orolig över Janne, som håller sig borta, och över hur radiokonserten ska avlöpa.

Britt och hennes far åker i väg i hans taxi för att hämta Janne, varpå det i rasande fart bär vidare till konserten, dit de anländer i sista minuten.

Janne kan i lånad frack lyssna till hur Britt sjunger Stockholmsmelodin. Ute i taxin sitter hennes far och lyssnar leende på bilradion.

I fängelset lyssnar Knatten på radion. Det är nästan så man längtar ut igen, säger han.

Britt och Janne kysser varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 71468
Datum 1947-02-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2850 meter
Kommentar Aktlängder: 550-435-495-495-440-435 = 2850 m - 104 minuter. Visningskopiornas längd: 2 840 m - 104 minuter. Aktlängder: 550, 435, 495, 495, 440, 435.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2840 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (S Almqvist): "Sången om Stockholm behöver trots sina olycksbådande initialer ingalunda sända SOS-signaler. Den seglar fram för förlig vind, buren av ett mycket gott gemyt och en räcka medryckande melodier. (-)

Spelscenerna har det trångt ibland mellan alla musiknummer, men det blir i alla fall en hållbar handling med riktiga och vinnande detaljer. Manus: Sven Forssell och Arthur Spjut.

Ahrle kan den typ i grunden som han skall göra, och han gör den med humor, fräs och gott hjärta, och mycken slarvighet. Som sin egen regissör har han ställt sig själv i centrum onödigt ofta och länge, men det är ingen vägande anmärkning. Hans regi här är det bästa han gjort, kärnfull och rask."

AB (Filmson): "Sången om Stockholm på Astoria är kryddsill med vaniljsås, två var för sig förträffliga saker. Sven Forssells story om ett par frigivnas besvärligheter är nog så bra med beaktansvärd tendens men verkar lite bättre begagnad i svensk film vid det här laget, detta även med ferlinsk gråsparvslyrik. Och så har producenten Arthur Spjuth fått för sig att lite tjo och tjim med Alice Babs skulle sätta piff på det hela. . . (-)

Behållningen blir några glimtar av Nils Ferlin med karakteristisk profil och strävt vemod i rösten och så förstås Hilda Borgströms som alltid sällsamt fängslande rynkansikte."

MT (-yer): ". . . handlingen börjar på Långholmen, där två hyggliga fångar efter avtjänat straff just blir frisläppta.

Men hur har detta motiv sedan utformats i den färdiga filmen? Man får se hur den ene av de båda f d fångarna efter en tids frihet begår ett nytt inbrott -- bara för att få komma tillbaka till Långholmen. Det var så trivsamt innanför de grå murarna! Även i ett sånglustspel är det oursäktligt att på detta sätt romantisera fängelselivet. Motivet är i verkligheten tragiskt. Men tragiken fuskas bort i banala lustspelssituationer. Filmens samtliga figurer finner varandra i ett slags folkgemenskap, där alla är du och bröder -- tjuvar och musikanter och rikemansbarn och fattigt folk i en enda röra. Tyvärr finns det något som heter samhällsklasser -- och aldrig blir klassmotsättningarna grällare och grymmare än i en storstad. Sången om Stockholm skulle också ha varit en sång med skärande dissonanser. Här smälter alla ihop i en jolmig frid- och fröjdstämning, över vilken Åke Grönberg tronar som en Buddha med sitt soliga, om också något flottiga leende.

All heder åt de musikaliska instanserna i denna film, åt Göran Strindbergs ofta klara och vackra foto och även åt ett flertal goda spelprestationer i Elof Ahrles regi. Men helhetsintrycket blir att återigen i svensk film ett strålande ämne förfuskats."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Sången om Stockholm påbörjades 25.9.1946 och avslutades 22.11.1946. Nils Ferlin (1898--1961) gjorde i Sången om Stockholm sin enda filmroll som bevarats.

Diktaren Ferlin hade i sin ungdom genomgått Elin Svenssons teaterskola 1920--21, där han bland annat haft Harald Beijer, Elof Ahrle och John Elfström som kurskamrater. Efteråt fick han en del småroller på mindre scener och turnerade även runt Sverige som hertig Carl i teaterpjäsen "Karin Månsdotter" av Adolf Paul (1863--1943).

Filmdebuten ägde rum 1925 i Karl XII, regisserad av John W Brunius. Här medverkade Ferlin endast som statist. Det blev ingen lyckosam debut, scenerna där han medverkade klipptes samtliga bort före filmens premiär.

Därefter följde en period som kuplettsångare och revyförfattare, innan han 1930 debuterade med diktsamlingen "En döddansares visor".

Sången om Stockholm är den enda film där han medverkat i en roll, som sedermera blivit något av en klassiker. Svensk TV har efter överenskommelse med filmens ägare, Bengt Logardt, gjort en specialkopia av scenerna där Ferlin medverkar och dessa har visats vid flera tillfällen. Sången om Stockholm innehåller längre eller kortare avsnitt av fyra av Ferlins mera kända dikter, bland annat den för filmen specialskrivna "Men kunde vi bara få vind igen", tonsatt av Lille Bror Söderlundh.

Inspelning

1946-09-25 1946-11-22
AB Sandrewateljéerna (Lästmakargatan, Novilla, Imago samt Centrumateljéerna) Stockholm Sverige
Långholmen Stockholm Sverige
Västerbron Stockholm Sverige
Kattgränd Stockholm Sverige
Riddarfjärden Stockholm Sverige
Stadsgården Stockholm Sverige
Norr Mälarstrand Stockholm Sverige
Skinnarviksringen Stockholm Sverige
Strykinrättning i hörnet Jungfrugatan-Linnégatan Stockholm Sverige
Tegnerlunden Stockholm Sverige
Södermalm Stockholm Sverige
Vinterpalatset Stockholm Sverige
Konserthuset Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1947-02-22 Astoria Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 1966-03-18 Sverige 100 min
1987-07-11 TV1 Sverige 100 min
2000-05-04 SVT1 Sverige 100 min
2002-07-08 SVT1 Sverige 100 min
2005-07-25 SVT1 Sverige 100 min
Urpremiär 1947-02-22 Astoria Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 2008-06-06 SVT1 Sverige 100 min
Dvd-release 2014-10-15 Sverige
TV-visning 2017-09-19 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel En bro, en bro
Kompositör Albert Harris (1947)
Textförfattare Harry Iseborg (1947)
Sångare Elof Ahrle
Anders Börje
Åke Grönberg


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör
Åke Grönberg (första repris)
Alice Babs (andra repris)
Bengt Logardt (andra repris)
kör (andra repris)


Originaltitel Improvisation (Waldimir)
Kompositör Sune Waldimir (1947)


Originaltitel Den första gång jag såg dig
Kompositör Birger Sjöberg (1905)
Textförfattare Birger Sjöberg (1905)
Sångare Elof Ahrle


Originaltitel Rumba i Balders hage
Kompositör Ulf Peder Olrog (1946)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1946)
Sångare Anders Börje
Alice Babs
Bengt Logardt
kör
Instrumentalist Nils "Banjo-Lasse" Larson (gitarr)
Anders Börje (gitarr)


Originaltitel Impromptu, piano, nr 4, op. 66, ciss-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1834)
Instrumentalist Bengt Logardt (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Barfotabarn
Kompositör Lars Göransson (1965)
Textförfattare Nils Ferlin (1933)
Exekutör Nils Ferlin (läses)


Originaltitel Kuckeliku
Kompositör Nils Ferlin (1944)
Textförfattare Nils Ferlin (1944)
Sångare Anders Börje
Nils Ferlin
Instrumentalist Anders Börje (gitarr)


Originaltitel Men kunde vi bara få vind igen
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1947)
Textförfattare Nils Ferlin (1947)
Exekutör Nils Ferlin (läses)
Hilda Borgström (första repris - läses)
Sångare Anders Börje (andra repris)


Originaltitel Foxtrotrepetition på Vinterpalatset
Kompositör Pierre Colliander (1947)
Instrumentalist Pierre Colliander (klarinett)


Originaltitel Foxtrotrepetition
Kompositör Sune Waldimir (1947)


Originaltitel En cent för en kyss
Kompositör Albert Harris
Textförfattare Gus Morris
Sångare Alice Babs


Originaltitel Swingminded
Kompositör Carl-Henrik Norin (1947)
Roland Eiworth (1947)
Textförfattare Roland Eiworth (1947)
Sångare Alice Babs


Originaltitel När du hör min melodi
Kompositör Albert Harris
Textförfattare Domino
Sångare Alice Babs


Originaltitel Nasarevalsen
Kompositör Josef Briné (1943)
Textförfattare Nils Ferlin (1938)
Exekutör Elof Ahrle (läses)


Originaltitel Rumba
Kompositör Albert Harris


Originaltitel Scherzo, piano, nr 2, op. 31, b-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1837)
Instrumentalist Bengt Logardt (piano - dubbad av ?)


Originaltitel En hotdog med ståfela
Kompositör Kai Gullmar (1947)
Textförfattare Gus Morris (1947)
Sångare Åke Grönberg
kör


Originaltitel Foxtrot (Larson)
Kompositör Nils "Banjo-Lasse" Larson (1947)
Instrumentalist Nils "Banjo-Lasse" Larson (gitarr)


Originaltitel Sången om Stockholm
Kompositör Lille Bror Söderlundh ("Men kunde vi bara få vind igen" - 1947)
Textförfattare Bengt Logardt (ny text 1947)
Orkester Sune Waldimirs orkester
Sångare Alice Babs
kör


Ämnesord

Arbetsförmedling
Direktörer
Fängelse
Gatuförsäljning
Inbrott
Kassaskåp
Kompositörer
Nils Ferlin (1898-1961)
Orkestrar
Pianister
Polis
Radiokonsert
Stockholm/Långholmen
Stockholm/Söder
Studentfest
Taxichaufförer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2887


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2887


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Alice Babs i toppform


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 142 s. + 3 s. produktionsuppgifter och sånghäfte, klistrade i pärmen.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?