Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Stortjuvens pojke
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1992-11-27

Medverkande

Sara Möller
Josefina, kallad Jossi

Mona Andersson
hälerskan

Bernt Lundquist
värdshusvärden

Ecke Olsson
pälshandlaren

Visa alla medverkande

Handling

Bergslagen 1808. I en uppslitande konfrontation med sin mor rymmer den 12-åriga Jossi hemifrån. Hon har kastat en sten mot huvudet på modern då denna med hårda slag straffat sin äldre...

Visa hela handlingen

Press

Inte så lyckad, i alla fall inte för vuxna, därtill rätt stel, tyckte många.Bernt Eklund, Expr: "Stortjuvens pojke är en munter skröna om en svår tillvaro. Tyvärr berättas den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspelningsassistent
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikmixning
Musiker
Rekvisita
Kläder
Smink
Klädassistent
Ljudläggning
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Sara Möller Josefina, kallad Jossi
Carlo Schmidt Lasse
Mona Andersson hälerskan
Lena-Pia Bernhardsson kokerskan
Bernt Lundquist värdshusvärden
Ecke Olsson pälshandlaren
Mona Blomgren Anna-Sofia
Magnus Axelsson drängen
Gunilla Wiklund Ris-Kajsa
Urban Eldh bonden
Anne Sohlström bondmoran
Kaj Granander värdshusdrängen
Lina Bergvall värdshuspigan
Erica Nilsson Lisa
Fredrik Fredriksson länsman
Jan Wetter fattiggubben
Lotti Sehlmark Kerstin
Vännie Isaksson barn
Teodor Isaksson barn
Daniel Rausch barn
Anna Malmqvist barn

Bolag

Produktionsbolag Henry Meyer Productions (med stöd av)
Garantinämnden för kort- och barnfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB
Laboratorium Sveriges Television Filmlaboratoriet
Finnlab Oy (35mm kopior)
Mixning FilmMixarna AB
Övrigt bolag PB Päls (tack till)
Falck & Hedbeck Fisk (tack till)

Handling

Bergslagen 1808. I en uppslitande konfrontation med sin mor rymmer den 12-åriga Jossi hemifrån. Hon har kastat en sten mot huvudet på modern då denna med hårda slag straffat sin äldre dotter efter att ha kommit på henne under en intim stund med tillsammans med drängen. Varför fick jag inte en pojke? frågar sig modern. En pojke tar sitt öde i egna händer.

Det finns två vägar att gå för den fattiga Jossi: fattighusets eller genom arbete och tiggeri. Hon väljer det senare, det närmaste hon kan komma att ta sitt liv i egna händer. Första försöket, hos en bondfamilj, ger ingenting. Jossi stjäl då några klädesplagg från bondfamiljens tvättlina, pojkkläder, visar det sig.

Jossi hittas nästa morgon medvetslös i en skogsglänta. Hon tas om hand av kokerskan på det närliggande värdshuset och vaknar så sakta till liv. På grund av kläderna tror alla att hon är pojke, och Jossi bestämmer sig för att inget avslöja. Hon kallar sig Jonas och får hjälp av en av gästerna på värdshuset, en ung och charmerande man. Han gör henne till sin skyddsling.

Lasse, den unge mannen, är ingen annan än den beryktade stortjuven Lasse-Maja, och han sätter snart Jossi/Jonas i lära. Med sina fina lemmar och sin kvickhet visar hon sig vara en fin elev. Du och jag skall få det bra, Jonas, lovar Lasse. De gör inbrott i ett stort skafferi och låter sig väl smaka av kräsligheterna. Jossi trivs i sitt nya liv och Lasses sällskap.

Jossi håller på att bli avslöjad av Lasse en dag när de tar en rast vid en stor björk. Lasse vill att de båda kastar sitt vatten samtidigt, "kissar i kors", som tecken på deras vänskap. I sista stund föreslår Jossi i stället att de blandar sitt blod. Så sker.

Lasse har olika kvinnor han besöker på vägen. De gömmer hans stöldgods, och är de unga och söta har han även ett romantiskt förhållande med dem, hans charm är påtaglig. Jossi märker att hon inte tycker om att se honom i armarna på dem. En kväll övernattar de hos en gammal hälerska. Som hämnd över att en kupp tillsammans med Lasse gett hennes man ett långt frihetsstraff, skickar hon efter länsman. Lasse hjälper Jossi att rymma, men ger sig själv frivilligt till länsman. Denne skjuter efter Jossi, som lyckas fly med det senaste stöldgodset. Hon har fått instruktioner om att möta Lasse vid björken där de blandat sitt blod.

I väntan på Lasse stjäl Jossi mat för att överleva. Då hon tvingas ta ifrån en orkeslös gammal man, blir hon så illa berörd att hon ber till Gud om förlåtelse och lovar att aldrig mer stjäla, om hon "inte måste".

Jossi får en dag syn på en välmående man som vilar vid vägkanten. Vid hans sida står en stor vagn, lastad med skinn. Ett välfyllt fat intill honom. Han sover emellertid ganska lätt och avslöjar Jossi när hon nästan nått fram till fatet. Han bjuder henne vänligt att äta, och låter henne följa med i vagnen, mot att hon vaktar hästen när de kommit fram till Arboga, dit han ska för att sälja sina skinn. Jossi vilar en stund under färden, och när hon vaknar till ser hon att pälshandlaren har tagit upp en ung dam att följa med på färden. Han presenterar henne som mamsell Stjernstedt men det är ingen mindre än Lasse. "Mamsellen" har tydliga framgångar hos pälshandlarens intresse, och då "hon" ber att få stanna till för att "uträtta behov", ger Lasse tecken till Jossi. De tar vagnen med skinnen och lämnar pälshandlaren på vägen. Jossi blir mycket upprörd, hon känner att hon svikit pälshandlarens förtroende. Under bråket tappar hon sin mössa och avslöjar sitt verkliga kön.

Vid nästa stopp hos en av Lasses tjuvgodsgömmande unga väninnor råkar Jossi se hur denna och Lasse ligger med varandra i höet. Efteråt ber hon Lasse kyssa henne för att få känna hur det känns. Han gör det, hon tycker om det, och han berättar om en liten fågel han hade som barn. Jag höll den mot mitt bröst, så hårt att den dog, säger han.

Lasse lämnar Jossi. En dag vill han återse en ung kvinna som ser ut precis som hon, säger han. Han ger henne ett knyte med mat, lite pengar, ett pärlhalsband och en klänning. Utom sig kastar Jossi klänningen i en å. Vinden rycker upp den, och den hamnar i ett träd, där Jossi finner den. Hon tar på sig den nu torra klänningen och går stolt vidare genom livet. Hon är på väg att bli en ung kvinna som tar sitt öde i egna händer.

Censur / granskning

Censurnummer 131714
Datum 1992-11-16
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2061 meter
Kommentar Aktlängder: 549-485-577-450 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2061 meter
Längd i minuter 75 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Inte så lyckad, i alla fall inte för vuxna, därtill rätt stel, tyckte många.

Bernt Eklund, Expr: "Stortjuvens pojke är en munter skröna om en svår tillvaro. Tyvärr berättas den med ett teatraliskt tonfall som gör filmen platt. Manuset hörs bakom replikerna och filmen får ett drag av maskerad trots de omsorgsfullt skapade miljöerna."

Helena Lindblad, DN: "Stortjuvens pojke känns rak och ärlig. En bister svensk saga om vänskap och svek med ett ömsint spel mellan Sara Möllers Jossi och Carlo Schmidts Lasse-Maja.

För barn kan säkert den moraliska frågeställningen om Jossis stölder, som är filmens ryggrad, väcka tankar som varar. Som vuxen saknar jag utveckling i karaktärerna och en säkrare personregi."

Bo Ludvigsson, SvD: "Tidsstämningen är väl illustrerad, inte minst tack vare kostymer och ljussättning, trots att Stortjuvens pojke uppenbarligen är en lågbudgetproduktion.

[Den] tar upp flera för yngre ungdomar intressanta moraliska frågor. Men de gestaltas inte. Även om Sara Möller är en mycket trovärdig Josefina får filmen ett teatralt och spänt drag."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Berättelsen om stortjuvens pojke kunde ha blivit en riktigt bra barn- och ungdomsfilm av lite gammaldags slag. (-)

Men Stortjuvens pojke är ingen lyckad film. Den havererar redan på manusstadiet med sina styltigt skrivna repliker, som inte precis blir bättre av att regissören och manusförfattaren Henry Meyer inte riktigt håller måttet som personinstruktör.

(-) Jossi (-) är filmens ljusglimt. Sara Möller spelar med charm och naturlighet flickan som tvingas hemifrån och ut i en fattig och hård värld.

Stortjuvens pojke är ytterligare ett exempel på den valhänthet som utmärker en del ny svensk film och på hur svårt det är att ge äkthet åt gammalt svenskt fattigdomsliv. Visst finns det en del vackra bilder -fotografen Jens Fischer gillar silhuetter mot himlen - men fotot bygger ingen bro mellan fiktionen och den verklighet som rimligen borde omge också en påhittad historia,

Å andra sidan är Stortjuvens pojke harmlös och redlig i sin strävan att vilja berätta en underhållande historia. Det goda uppsåtet skall man inte ta ifrån Henry Meyer."

Sven E Olsson, Arbetet: "En så kallad utvecklingshistoria, där en flicka snart ska både känna och erkänna kvinnan inom sig. (-)

Detta är väl inga omöjliga förutsättningar för en någorlunda fin stund i biografbänken. Om nu manuset hade haft lite större psykologisk substans och lite färre egenartat skruvade repliker. Och om inte den historiska rekvisitan varit så klent tilltagen " och personinstruktionen tycks ha gått ut på att mångfaldigt exemplifiera begreppet att 'tala som en bok'.

En usel bok, i så fall. (-)

Egentligen är det lika urtrist att så här andefattiga svenska långfilmer produceras som det är att se dem.

Att jag ändå inte placerar filmen i den betygsbotten där den kanske hör hemma, beror förmodligen på att jag smittats av filmens största förtjänster: vänligheten, harmlösheten."

Anne Hedén, AB: "Flickor som klär ut sig till pojkar och hamnar mitt i äventyret är en återkommande historia i diverse ungdomsböcker.

Stortjuvens pojke är så vitt jag vet en av de första filmerna på det temat, och bortsett från att hela inledningen är som en kasserad Monty Python-sketch, är resten rätt medryckande. (-)

Python-anslaget ger efter hand " tack och lov " vika för en mer fundersam beskrivning av hur flickor utan mammor får svårt med sin kvinnlighet, och klänningar och sånt.

Vilket är på tiden; det är inte bara pojkar med dålig pappakontakt som får problem."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen var Henry Meyers (f 1947) långfilmsdebut. Han gick ut Dramatiska institutets regilinje 1972 och har främst arbetat med barn- och ungdomsfilm, mest notabelt Billy och den rubinröda jackan (1988).

Stortjuvens pojke bygger på Cannie Möllers ungdomsroman. Alla de avsnitt i boken som behövde spelas in i studio, hade stora folkmassor etc, togs bort, allt i syfte att hålla filmens strama budget. I stort sett hela filmen är inspelad utomhus, i skogsmiljö.

Filmen vann första pris vid tre internationella barn- och ungdomsfestivaler 1993, i Antwerpen, i Laon i Frankrike och i Rimouski i Canada, samt fick hedersomnämnande i Frankfurt.

Huvudrollsinnehavaren Sara Möller är Meyers dotter.

Stortjuvens pojke visades i skolorna tillsammans med särskilt utformat diskussionsmaterial.

Lasse-Maja /alias Lars Larsson Molin, 1785-1845/ var en på sin tid legendarisk tjuv av Robin Hood-karaktär. Hans förmåga att klä ut sig till kvinna var så effektiv att han var förlovad med två män. Han hade tidigare gestaltats på film av Sture Lagerwall (i Gunnar Olssons Lasse-Maja, 1941/28), samt av Jonas Bergström i TV-serien Den byxlöse äventyraren (1971).

Förlaga

Originaltitel Stortjuvens pojke (Roman)
Författare Cannie Möller


Visningar

Sverigepremiär 1992-11-27 Fågel Blå Stockholm Sverige 75 min
1992-11-27 Sandrew Stockholm Sverige 75 min
TV-visning 1996-08-14 SVT2 Sverige

Utmärkelser

Centre Int. du Films pour l'Enfance et la Jeunesse Laon 1993
Festivalpris Laon 1993 (juryns hedersomnämnande)
Rimouski 1993 (stora priset för bästa långfilm)
Rimouski 1993 Sara Möller (hedersomnämnande i kat. Bästa kvinnliga huvudroll)
Antwerpen 1993 (barnfilmfestivalen; bästa film)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 820


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STORTJUVENS POJKE
Tryckeri Katarina Tryck AB


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Stortjuvens pojke. Dialoglista.
Omfång 36 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The master thief's apprentice.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 4
Färg papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?