Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Rika barn leka bäst
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-10-10

Medverkande

Ann Lundgren
Marianne

Margaretha Krook
bordellkonsulten

Visa alla medverkande

Handling

Göteborg. Från Gota Banks huvudkontor kommer direktörerna Vredenvåg och Sallmander till ett litet filialkontor som de avser att lägga ner. Där är direktör Johansson chef. Han tvingas...

Visa hela handlingen

Press

År 1996 hade pjäsen "Rika barn leka bäst" av Carin Mannheimer, som även svarade för regi, urpremiär på Folkteatern i Göteborg, där den med 98 utsålda hus blev en av teaterns största...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Produktionsassistent
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Orkester
Scenografiassistent
Rekvisita
Kläder
Maskör
Mixning

Medverkande

Lena B. Nilsson Klara
Ulla Svedin Yvonne
Gerd Hegnell Lilian
Ann Lundgren Marianne
Margaretha Krook bordellkonsulten
Tomas von Brömssen Johansson
Suzanne Reuter fru Johansson
Claes Månsson Vredenvåg
Johan Ulveson Sallander
Per Oscarsson Vilhelm
Puck Ahlsell arbetsförmedlaren
Thomas Nystedt personalchefen
Göran Ragnerstam socialtjänstemannen
Lars Väringer Bertil
Anders Granell Lasse
Kim Lantz grannen
Lola Ewerlund Karin Larsson
Victoria Brattström Sissela
Cecilia Frode Gissela
Johan Gry journalisten
Anders Janson poliskonstapeln
Örjan Landström Gustav
Martin Berggren pastorn
Carl Harlén Alfredsson

Bolag

Produktionsbolag MovieMakers Sweden AB (i samarb m)
Folkteatern
Spice Filmproduktion AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1997
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Göteborg. Från Gota Banks huvudkontor kommer direktörerna Vredenvåg och Sallmander till ett litet filialkontor som de avser att lägga ner. Där är direktör Johansson chef. Han tvingas säga upp de sex kvinnorna på kontoret. Själv får Johansson högre lön (plus 12 miljoner i fallskärm) och får flytta till huvudkontoret.

De sex medelålders kvinnorna försöker på alla sätt skaffa sig nya arbeten - men misslyckas oftast. Klara och Yvonne söker och försöker hitta någon karl att gifta sig med. De misslyckas alltid - karlarna får bråttom iväg på morgonen och hör aldrig av sig igen. Klara bestämmer sig då för att ta betalt och får även Yvonne med sig på idén. Det hela går riktigt bra. Då kommer Klara med en ny idé: att öppna en lyxbordell.

Två av de bankanställda, Marianne (numera försäljare av dammsugare) och grannen Lilian ställer upp. Marianne sätter ihop en kalkyl, Klara går till Bengtsson och får låna en miljon kronor. De köper ett hus och döper stället till Bordellen Eternellen.

Kvartetten får hjälp av en bordellkonsult som råder dem att skaffa fler kvinnor: tjocka och smala, gamla och unga som kan spela olika roller. Flera kvinnor anställs i den "arbetarägda" bordellen.

Vredenvåg, Sallmander och Johansson vill belöna sig själva - trion har lagt ner ytterligare filialkontor - genom ett besök på bordellen. Bengtsson tycker sig känna igen sina gamla arbetskamrater.

En granne till bordellen ringer till en tidning för att klaga på biltrafiken. Den journalist som tar emot samtalet luktar sig till ett scoop. Han gör ett besök men får inte ut något av det. Journalisten kontaktar en poliskommissarie för att göra en razzia mot bordellen. Men kommissarien vill ha bevis, t ex vem som äger huset där verksamheten försiggår och journalisten buggas. En av bordellens kunder, Gustav, fattar misstankar mot journalisten och skuggar honom efter ett besök. Det visar sig att kommissarien finns i skogen med en skåpbil med avlyssningsanordning. Gustav hör att polisen ska göra en razzia kommande lördag.

Gustav förvarnar flickorna på bordellen. När polisen gör sin razzia får de bevittna ett bröllop mellan Lilian och en av bordellens kunder, Vilhelm.

Bordellen Eternellen väljs av Gota Bank till Årets företagare och Vredenvåg håller ett lovordande tal till de nio kvinnorna. Till bordellen ansluter sig också Johanssons fru, Sonja, som polis - en yrkesgrupp man saknar i sitt utbud. Nu går bordellen också ut lite internationellt under namnet Eternal International Pleasure. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 134850
Datum 1997-09-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2672 meter
Kommentar Aktlängder: 485-554-592-569-472


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2672 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett blandat, mestadels reserverat mottagande med omdömen som sträckte sig från "kompakt charmlöshet" till "hygglig underhållning", men många hängde upp sig på att det egentligen var "en stelt avfilmad teaterpjäs".

Birgit Munkhammar, DN: "På teatern i Göteborg och Stockholm har Carin Mannheimers stycke 'Rika barn leka bäst' gått hem med besked. Men varför ska vi dessutom behöva se det som filmad teater? Film vill jag knappast kalla det; här läggs bara några av svensk filmkomedis vanliga brister till pjäsens redan ganska kompakta charmlöshet.

Det hjälper inte att många av skådespelarna gör goda rollprestationer. Som satir över arbetsmarknadens och 90-talets cynism är denna film så insmickrande att den kryper, ja krälar, i sin iver att passa alla. Än värre är att den är så nattstånden på det estetiska planet: en kvalmig oscariansk gräddtårta, en barnfilm för gubbar och kärringar.

Det finns ett kort ögonblick i filmen som ännu rymmer möjligheter. Det är när ännu en danskvälls kavaljer av one-night-stand-typen smiter i väg på morgonen, kanske efter att till råga på allt ha lånat pengar till taxin, och arbetslösa Klara (Lena B Nilsson) suckar: 'Om man åtminstone hade tagit betalt!'

Här kunde något ha börjat som skulle ha gett en tankeställare om vår egen tid av det slag man till exempel får om 1700-talet i Ruth Halldéns essä om Daniel Defoe i boken 'Romanens rötter'. Defoe är en av de stora skildrarna av prostitutionen. I 'Roxana' och 'Moll Flanders' har han skildrat hur intelligenta och självständiga kvinnor 'metodiskt och branschkunnigt' kunde dra fördel av prostitutionen i en tid då alla kvinnor var omyndiga och i princip till salu. Genom sin duglighet och självständighet lyckades de faktiskt skaffa sig bättre villkor än både överklasskvinnorna, som tillhörde fäder och makar, och arbetarklassens kvinnor, som i egenskap av pigor oftast fick lämna sexuella tjänster utan ersättning.

Men denna historia om de avskedade bankkassörskorna som startar en bordell avböjer i sin moraliska präktighet allt som verkligen skulle väcka anstöt, och den kan varken bli farlig eller rolig."

Jan-Olov Andersson, AB: "Tjolahopp, vad kul det är att sälja sin kropp. Man får sig inte bara ett skjut utan får dessutom bra betalt för det.

Det skulle kunna vara en illvillig analys av Carin Mannheimers långfilmsdebut, som bygger på hennes succépjäs. (-)

En välvilligt inställd syn på filmen är att det är en svart komedi, en skröna, som tar till överdrifterna för att spegla dagens samhälle.

Feminister kan nog ha ett och annat att säga om det faktum att könshandelns förnedrande sidor över huvud taget inte nämns. Och från en mer grabbig synvinkel undrar man väl om en bordell som liknar en gammal Domusrestaurang med medelålders kvinnor i raffset, verkligen skulle bli en sådan succé.

Som provokation (mot vem? vad?) känns den bara barnslig. Som komedi är den stundtals rolig (-)."

Bernt Eklund, Expr: "Carin Mannheimers scensuccé har blivit överraskande underhållande som film. Att den osofistikerade satiren om arbetslöshet och nedmonterad välfärd skulle fungera utanför teatern lät tveksamt, särskilt som Mannheimer är skolad i TV och mer känd för stabil radhusrealism än eleganta elakheter.

Men så länge historien rullar på - tempot sackar sedan den vinstgivande verksamheten kommit i gång - bärs den av en effektiv dialog och goda skådespelare."

Annika Gustafsson, SDS: "[Filmen] är underhållande med kvicka, intelligenta repliker, träffsäker i beskrivningen av ett Sverige där kapitalismen blir råare, klassgränserna tydligare och mäns och kvinnors olika villkor framträder i klarare ljus. Men någon speciell filmisk idé skönjs inte bakom Rika barn leka bäst.

Det här är helt enkelt ett sätt att föra ut Carin Mannheimers provocerande tankar kring tillståndet och utvecklingen i samhället till en bred publik.

Självklart infinner sig frågan: Varför valde man inte TV i stället?

Filmen skiljer sig formmässigt inte nämnvärt från det som visas i televisionen.

Underhållningsvärdet ska betonas, de bitvis lysande skådespelarna likaså. (-)

Filmen, liksom pjäsen, pekar framför allt ut männen som känslomässigt handikappade individer men ändå fungerande ekonomiska makthavare i samhället.

Få kommer att invända mot det.

Ändå är just det något av det viktigaste i Rika barn leka bäst.

Ojämlikheten visas sällan så naken."

Sven E Olsson, AN: "Carin Mannheimer har knappast lyckats, kanske inte ens egentligen eftersträvat, att helt förlösa filmen från sin teaterbakgrund. Även om tempot är rappt, och även om här finns såväl exteriörer som annat från dagens Göteborg, är det ändå ett stycke avfotograferad pjäs hon består oss. Konflikter, komplikationer och karaktärer pratas oftast fram i enkel och enbart redovisande bild- och ljussättning. (-)

Fast det där har nog bara betydelse för oss lite fnoskiga filmfreaks. Pjäsens underhållningsvärden är ju ändå intakta (-).

Kanske kan Rika barn leka bäst locka stor biopublik också. Satiren formulerar på ett drastiskt sätt vad många tycker om och känner inför samhällssituationen. (-)

Hyggligt roligt, men knappast mer."

Anders Hansson, GP: "Bildlösningarna är okonstlade om man så vill, möjligen är ospännande en sannare beskrivning.

Scenens möjligheter till burlesk dynamik i spelet direkt mot publiken ges inte på en bioduk, alltså är händelserna stramare återgivna. Och här hamnar filmen klart på mellanhand, de färgstarka ytterligheterna får lite stympad TV-känsla.

Men slutresultatet är trots allt större än summan av de ingående enskildheterna, och en film kan faktiskt få se ut hur som helst så länge den uppfyller grundkravet på en vistelse i biomörkret: Att publiken inte har tråkigt.

Och det har man inte i fallet Rika barn leka bäst."

Pressreaktion Svensk filmografi

År 1996 hade pjäsen "Rika barn leka bäst" av Carin Mannheimer, som även svarade för regi, urpremiär på Folkteatern i Göteborg, där den med 98 utsålda hus blev en av teaterns största succéer genom tiderna. Den 6 december samma år sattes den upp Stockholms stadsteater i regi av Lena Söderblom, och även här blev pjäsen en stor framgång.

Från början var "Rika barn leka bäst" avsedd för TV, men manuset omarbetades för teatern av Mannheimer i samarbete med Birgitta Palme från Göteborgs stadsteater och Folkteaterns ensemble.

Sedan "Rika barn leka bäst" spelats på Folkteatern skrev Carin Mannheimer ett filmmanus på pjäsen, där hon försåg den med ett annat slut.

Carin Mannheimer (f 1934) hade från 70-talets början varit verksam som dramatiker, manusförfattare och regissör för TV, på senare år bl a med den omtalade Svenska hjärtan (1, 1987; 2, 1989; 3, 1994), och hade även haft regiuppgifter för Göteborgs stadsteater och Radioteatern. Rika barn leka bäst var hennes långfilmsdebut.

Budgeten för filmen var beräknad till 10,5 Mkr, varav Svenska Filminstitutet bidrog med 5,5 Mkr.

Förlaga

Originaltitel Rika barn leka bäst (Pjäs)
Författare Carin Mannheimer


Visningar

Sverigepremiär 1997-10-10 Royal Göteborg Sverige 97 min
1997-10-10 Metropol 1 Malmö Sverige 97 min
1997-10-10 Astoria Stockholm Sverige 97 min
1997-10-10 Biopalatset 8 Stockholm Sverige 97 min
1997-10-10 Victoria 2 Stockholm Sverige 97 min (samt ytterligare 12 platser)
TV-visning 2001-01-05 SVT2 Sverige 93 min
2002-04-01 SVT1 Sverige 93 min
2002-07-28 SVT1 Sverige 93 min
2003-02-28 TV3 Sverige 93 min
2004-01-31 TV3 Sverige 93 min
2004-04-17 TV3 Sverige 93 min
Videorelease 1998-06 Sverige 93 min
TV-visning 2005-06-05 TV3 Sverige 93 min
Dvd-release 2007-12-05 Sverige

Musikstycken

Originaltitel En 68:a cabriolet
Kompositör Lasse Holm (1996)
Gert Lengstrand (1996)
Textförfattare Lasse Holm (1996)
Gert Lengstrand (1996)
Framförs av Arvingarna


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa kvinnliga biroll Gerd Hegnell

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rika barn leka bäst. Filmmanuskript av Carin Mannheimer. Vers. 17 juni 1996.
Omfång 114 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rika barn leka bäst. Filmmanuskript av Carin Mannheimer. Version 97 01 21:2.
Omfång 107 s.


Typ Dialoglista
Manustitel Rika barn leka bäst. Dialogmanus. 97-12-18.
Omfång 61 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca. 300 s. Rollista, scenbeskrivningar mm.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper SET
Bakombild papper 10
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?