Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Det gröna halsbandet
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1912-04-15

Medverkande

Lilly Jacobsson
Anna Sundén

Eric Malmberg
Gustaf Isman

Victor Arfvidson
Edvard Östman

Handling

"Den rike och elegante Östman har inledt bekantskap med en butiksfröken Anna Sundén. Af en tillfällighet får han i butiken höra hennes samtal i telefonen med sin fästman Gustaf Isman och...

Visa hela handlingen

Press

"Det är inte ett spex det är fråga om utan stor originalbiografdramatik med ämne från Göteborg, inspelning i Göteborg och agerande från Göteborg. Alla lokalpatrioter glädjas, och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör

Medverkande

Lilly Jacobsson Anna Sundén
Eric Malmberg Gustaf Isman
Victor Arfvidson Edvard Östman

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteatern

Handling

"Den rike och elegante Östman har inledt bekantskap med en butiksfröken Anna Sundén. Af en tillfällighet får han i butiken höra hennes samtal i telefonen med sin fästman Gustaf Isman och hör Anna säga: 'I morgon är det min födelsedag, då ger du mig väl det gröna halsbandet'. Båda de samtalande skratta åt skämtet, då de veta att halsbandet, som några dagar exponerats i stadens förnämsta juvelerarebutik, är allt för dyrt för deras små inkomster. Anna blir derför högst förvånad då hon följande dag får mottaga det gröna halsbandet. Hon skyndar gläjdestrålande att tacka sin fästman. Denne, som genast misstänker att halsbandet är en gåfva från Östman, blir utom sig af raseri och i sin ifver att slita det bort från fästmön är han nära att kväfva henne. Östman, som befinner sig i närheten, tillkallar polis, som för bort Isman, medan Östman gör Anna sällskap.

Det går nu raskt utför med den stackars Isman. Anna blir en fin dam och en natt möter den förfallne Isman sin Anna och vill förmå henne återtaga förlofningsringen. Då hon kastar den i gatans smuts stryper han henne -- med 'det gröna halsbandet'." (Handlingsreferat i Skånska Dagbladet 17.4.1912.)

Filmens olika avdelningar var enligt en annons vid premiären i Malmö: Expeditricen, Förföraren, Spindeln och flugan, I nätet, Vägen utför, Ringen, När hoppet brister, En syn i natten, Förtärande eld, Hämnaren, Det gröna Halsbandet.

Censur / granskning

Censurnummer 4886
Datum 1912-04-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 375 meter


Tekniska fakta

Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Längd i meter 375 meter
Texter i läslängd


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Det är inte ett spex det är fråga om utan stor originalbiografdramatik med ämne från Göteborg, inspelning i Göteborg och agerande från Göteborg. Alla lokalpatrioter glädjas, och hvarför inte? Skall man döma efter den pjäs, som 'spelas' efteråt, ha vi alla skäl att vara högfärdiga. Vi spela biograf mycket bättre i Göteborg än i Kongens by eller London, och 'vår' Lilly Jakobson är mycket sötare än hennes kollega utomhus [utomlands!.

Den lilla butiksfrökens kärlekssaga är mycket rörande, och det stör inte alls, att butiken är Vollmers, juvelerareaffären Hallbergs och restauranterna gamla bekanta. Tvärtom känner man sig hemvan, och O-et framför bilnumren gör, att man är riktigt på sin mammas gata.

Förmodligen äro de unga biografartisterna inte fördärfvade eller 'slentrianiserade', ty de röra sig fullt naturligt och inte så där uttänjdt som det behöfs för att få stycket långt nog. Och jämförelsen med den andra "pjäsen" [När rika morbror kom!, som spelas, gör deras förtjänst så mycket större, ty där är den äkta mannen något fasligt, och man får hoppas, att Victor Sjöström och Fröberg inte skola grina så illa som han när de agera biograf i sommar. För resten är att anteckna, att fröken Jakobson profvar halsbandet med mycken grace, och att hr Malmberg inte kan göra illa sin fästmö, hvilket hedrar honom. (X X i GP)

Kommentar Svensk filmografi

Enligt uttalanden av bl a manusförfattaren Jens Edvard Kock, gjordes denna film som ett slags provfilm med de tre skådespelarna, innan det bar i väg ut på den stora utlandsresan sommaren 1911. (se kommentar till 1912/12)

Inspelning

Vollmers-Meeths varuhus Göteborg Sverige
Hallbergs (juvelerare) Göteborg Sverige
Hertzia Göteborg Sverige
Valand Göteborg Sverige
Lorensberg Göteborg Sverige
Stora Nygatan Göteborg Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1912-10-14 Bio-Kino Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1912-04-15 Biorama Malmö Sverige
Urpremiär 1912-04-15 Biorama Malmö Sverige

Ämnesord

Bodbiträde
Butiksmiljö
Chaufförer
Expediter
Göteborg
Göteborg/Hertzia
Göteborg/Juvelerare Hallberg
Göteborg/Kungsgatan
Göteborg/Lorensberg
Göteborg/Stora Nygatan
Göteborg/Valand
Göteborg/Vollmers-Meeths
Halsband
Juvelerare
Kypare
Mord
Svartsjuka

Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?