Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk fotograf och regissör. Född i Fågelbro, Värmdö, Stockholms län. Död i Stockholm.-Filmfotografen och regissören Gösta Roosling var nästan en del av inventariet i Filmstaden i Råsunda. Under tre decennier, från början av 1930-talet till slutet av 1950-talet, regisserade och fotograferade han en lång rad journal- och kortfilmer för Svensk Filmindustris räkning och som fotograf kom han att arbeta tillsammans med flera av svensk films verkliga storheter.Roosling började arbeta för Svensk Filmindustri redan 1922 men då inte...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf och regissör. Född i Fågelbro, Värmdö, Stockholms län. Död i Stockholm.

-

Filmfotografen och regissören Gösta Roosling var nästan en del av inventariet i Filmstaden i Råsunda. Under tre decennier, från början av 1930-talet till slutet av 1950-talet, regisserade och fotograferade han en lång rad journal- och kortfilmer för Svensk Filmindustris räkning och som fotograf kom han att arbeta tillsammans med flera av svensk films verkliga storheter.

Roosling började arbeta för Svensk Filmindustri redan 1922 men då inte som filmare utan på deras laboratorium. Redan innan Roosling började arbeta som filmfotograf var stillbildsfotografi hans främsta hobby, bland annat lyftes hans goda öga för bildkomposition fram i flera pristävlingar, och efter många år i mörkrummet fick cheferna upp ögonen för hans fotografiska begåvning. Debuten gjordes med kortfilmen Ungdom (1936) i regi av Harald Molander. Knuten till SFs kortfilmsavdelning arbetade han bland annat flitigt med SF-journalen tillsammans med dess frontfigurer Nils Jerring och Gunnar Skoglund.

Under dessa formativa år var en av Rooslings kollegor filmfotografen Julius Jaenzon och denna legendar kom att bli något av en läromästare för både honom och andra unga filmfotografer. Senare kom Roosling att regissera flera kritikerrosade kortfilmer baserade på traditionella svenska motiv, såsom Julotta (1937), Konfirmation (1939) samt Tomten (1941), och framförallt fotot lyftes fram som vackert och konstnärligt. Under andra världskriget blomstrade den svenska kortfilmen och produktionstakten ökade. Under dessa år fotograferade Roosling flera beredskapsfilmer och kom att regissera ett antal filmer, däribland Fjäriln vingad (1940) och Examen (1941), som filmhistorikern Leif Furhammar beskrev som "vackra traditionella tröstbilder av den förtätade svenska idyllen."

Som spelfilmsfotograf arbetade Roosling med några av landets mest berömda filmare, till exempel fotograferade han Ordet (1943) i regi av Gustaf Molander, Iris och löjtnantshjärta (1946) i regi av Alf Sjöberg och Banketten (1948) i regi av Hasse Ekman. Roosling stod också bakom kameran när en viss Ingmar Bergman gjorde sin debut med filmen Kris (1946). Bergman, som i sina memoarer beskrivit Roosling som en "en ärrad samuraj", kom direkt på kollissionskurs med SF-veteranen och arbetet med filmen kom att bli lika splittrat som filmens mottagande.

Gösta Roosling fortsatte att göra film för SF:s räkning fram till slutet av 1950-talet. I Bra Böckers Film- och TV-Lexikon summeras hans eftermäle: "[Roosling] hörde till stilbildarna i beredskapsårens nationalromantiskt sköna filmfotokonst." Idag framstår Rooslings arbete och det enorma antalet kortfilmer som han stod bakom som en viktig kulturhistorisk gärning, en slags spegel av tiden som nu står redo att upptäckas av nya generationer.

Emil Stjernholm (2016)

-

Se kortfilmer av Gösta Roosling på Filmarkivet.se: Tomten, Julotta och Examen.

 

Utmärkelser

Charlie Stockholm 1944 Ordet (foto)
Svenska Filmsamfundet Stockholm 1939 (plakett)

Insatser

Regi
Manus
Foto

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?