Grundfakta

Media (46 st)

Originaltitel Janne Vängman på nya äventyr
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-09-16

Medverkande

Adolf Jahr
Janne Vängman från Stigsjö

Artur Rolén
Erik Nordiäng från Risnäset

Svea Holst
Malin, Jannes gumma

Bengt Blomgren
Gustaf, dräng hos Stor-August

Sigbrit Molin
Kristina, lillpiga hos Stor-August

Mimi Nelson
Dorotea, Stor-Augusts dotter

Visa alla medverkande

Handling

Inför julottan 1899 stärker sig Janne Vängman och Lars Nordiäng med några supar, varpå de faller i sömn i kyrkvärmen och vaknar upp ensamma och inlåsta. Janne sätter sig vid orgeln,...

Visa hela handlingen

Press

MT (Erik Müller): "Det är väl ungefär så här ett renodlat folklustspel skall se ut, när det är som bäst. Den nya filmen om Janne Vängman var försedd med både hjärta och hjärna men...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Adolf Jahr Janne Vängman från Stigsjö
Artur Rolén Erik Nordiäng från Risnäset
Svea Holst Malin, Jannes gumma
Bengt Blomgren Gustaf, dräng hos Stor-August
Sigbrit Molin Kristina, lillpiga hos Stor-August
Mimi Nelson Dorotea, Stor-Augusts dotter
Birger Åsander Stor-August Uhlin
Agda Helin Hilma, Stor-Augusts hustru
Göthe Grefbo Enok Holm, skogvaktare
Carl Ström patron Gellerstedt
Lars Seligman Lundin, fjärdingsman
John Ekman Burman, kapten
Helga Brofeldt Dahlkvista, skvallerkäring
Wiktor "Kulörten" Andersson Eldare-Pelle
Erik Strandell komministern
Harald Emanuelsson poliskonstapeln i Härnösand
Oscar Qvarnström Sundman, nämndeman
Albin Erlandzon Däldén
Gösta Gustafson Lars Vreding
David Erikson Ljungman, krögare i Härnösand
Barbro Fleege den unga krogpigan
Bellan Roos Ida Däldén
Toivo Pawlo handelsman Lövman
- Ej krediterade:
Harry Dahlgren Erik, man på krogen
Millan Olsson äldre krogpiga
Knut Lundgren slagskämpe på krogen
Sonja Rolén Emma, Gellerstedts hushållerska
Mauritz Strömbom julottebesökare
Gunnar Ek organisten
Bengt Berger ung man på krogen
John W. Björling äldre man på krogen
Karl-Erik Forsgårdh man på krogen
Gunnar Johansson ung man på auktionen
Signar Lind stand-in för Adolf Jahr
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Walter Sarmell (bortklippt)
Otto Adelby (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1949
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Inför julottan 1899 stärker sig Janne Vängman och Lars Nordiäng med några supar, varpå de faller i sömn i kyrkvärmen och vaknar upp ensamma och inlåsta. Janne sätter sig vid orgeln, och hans improviserade olåt hörs vida omkring. Janne och Lars blir så småningom utsläppta.

I det nya seklets första timme gör bonden Stor-August och patron Gellerstedt upp de sista detaljerna om försäljningen av ett skogsområde. Säljaren Stor-August är bara bekymrad för en sak. På marken ligger ett gammalt torp, som han har lovat bort till sin dräng Gustaf. Patron menar att det säkert ska gå bra att komma överens med Gustaf.

Patrons skogvaktare Enok Holm kommer med en räkning till Gustaf på 150 kronor. Den gäller virke till Gustafs torp och ska betalas senast 20 maj. Gustaf säger, att man varit överens om anstånd med betalningen. Du förstår dig inte på affärer, säger Holm.

Holm besöker handelsman, som är mycket angelägen att få köpa diverse vilt. Holm är med på noterna men påminner om att det måste stå oxstek på alla fakturor.

Holm talar med patron om problem med tjuvskytte. Han säger också att det nog ska vara möjligt att få bort Gustaf från torpet frivilligt. Dessutom finns det sådant som talar för att bara Gustaf försvann, skulle tjuvskyttet upphöra.

Både Stor-Augusts dotter Dorotea och lillpiga Kristina kastar intresserade blickar på Gustaf.

När Kristina en dag är på väg till Gustaf, som arbetar med att sätta torpet i stånd, hejdas hon av Holm. Han vill ha en kyss och kanske mer och försöker med våld betvinga henne. Men Janne och Lars, som beväpnade är ute i skogen, kan undsätta henne. Holm får ge sig i väg kokande av ilska.

När Janne hör talas om att Gustaf krävs på 150 kronor, lovar han ingripa.

Samtidigt som skvallret börjat löpa i bygden om att det är något mellan Kristina och Holm, tar hon mod till sig och ber att få låna 150 kronor av Stor-August. Gustaf är för stolt för att själv komma på tanken att fråga. Stor-August visar sig inte helt avvisande, men hans hustru Hilma kommer och stör diskussionen.

Janne söker upp patron i Härnösand och berättar hur Holm försöker bli kvitt Gustaf. Men patron litar på sin skogvaktares omdöme.

Då vänder sig Janne till kotknackaren Däldén, som står till tjänst med en flaska sanningsmedicin.

På en auktion ropar Janne in en häst för 600 kronor utan ett öre på fickan -- och lyckas sälja den vidare för 800 innan han krävs på betalning.

Kristina har fått veta att Holm tänker driva in Gustafs skuld omedelbart, och när hon berättar detta för Janne och Lars, får de alla bråttom till torpet.

Janne lånar ut 150 kronor till Gustaf, och knappt är pengarna överlämnade förrän Holm gör entré tillsammans med fjärdingsman.

Janne plockar fram Däldéns medicinflaska och bjuder Holm och fjärdingsman på "supar".

När patron och Stor-August en stund senare kommer till torpet, är Holm översvallande glad och berättar utan vidare sanningen om tjuvskyttet på patrons mark. Patron avskedar honom.

Gustaf betalar sin skuld.

Gustaf och Kristina kysser varandra. De står ensamma i ett rum med stängd dörr. Janne gläntar på dörren och låter de andra närvarande kika in.

Tjo flöjt! säger Janne.

Censur / granskning

Censurnummer 108191
Datum 1969-07-02
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2705 meter
Kommentar Aktlängder: 525-535-530-570-545 = 2705 meter - 99 minuter. Aktlängder: 525, 535, 530, 570, 545.


Censurnummer 75741
Datum 1949-09-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2725 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 525-535-545-575-545 = 2725 meter - 100 minuter. Visningskopiornas aktlängder: 495-535-545-575-545 = 2695 meter - 99 minuter. Aktlängder: 525, 535, 545, 575, 545.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2725 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (Erik Müller): "Det är väl ungefär så här ett renodlat folklustspel skall se ut, när det är som bäst. Den nya filmen om Janne Vängman var försedd med både hjärta och hjärna men framför allt var den rolig utan att slå över i plumpheter, mycket tack vare Gunnar Olssons sobra regi. Det blev också en ljudelig skrattfest på Saga och applåderna inför öppen ridå var mångfaldiga.

Karl Johan Rådström som skrivit manus, har med säker hand valt bland episoderna i Sundströms Vängmanböcker och plockat fram de mest dråpliga och festliga."

StT (Robin Hood): "Nya äventyr brukar alltid vara sämre än de gamla, men denna Janne Vängman-film är ännu bättre än den förra. Eller är den inte?

Ett alldeles utmärkt folklustspel. Och så svenskt. Det osar av brännvin, men det sups ej nämnvärt. Flaskan visas mer än tömmes, den visas som en dyrkad vildefetisch, som en symbol för svenskt folkgemyt -- och vare sig den sticker upp som ett torn ur en bakficka eller smugglas ned i byxben och sängen framkallar den genast igenkännande skratt i salongen, man trivs och känner sig hemma. Atavistiska känslor, ärvda från fornnordiska förfäder, starka i dryckjom?

Janne Vängman (Adolf Jahr) verkar själv som en atavism, en tomtefar från vikingatiden, igengrodd av smuts och skägg på kroppen, men inte i själen. Den är ren och naken. På något vis svenskt lyrisk och hederlig -- trots allt tjuvskytte och alla finurligheter. Man tycker om honom, både när han latar sig i skogsbackar och talar vackert om blommor, och när han straffar bovar med en pondus värdig en biblisk profet. Adolf Jahr har skapat en praktfull människa, en verkligt stor skådespelarinsats. Han har så helt krupit in i Vängmans skägg att t o m den festligt bibliska svadan flödar naturligt."

SvD (Björn): "Det är synd att inte bättre utnyttja J. R. Sundströms finurlige Janne. Albert Engströms kvicka och slagfärdiga smålandsgubbar och skärgårdsfolk har tyvärr tagit slut -- men de lever i svenska folkets hjärtan. Här har man ju en fin efterföljare -- varför inte använda honom på rätt sätt. Om jag inte tar fel är Janne en tjuvskytt och en herre som varken räds hin eller patronerna -- i filmen pratar Jahr för det mesta med sig själv och tjuvskyttet bestod av en liten obetydlig harpalt. Desto mera super man ur medhavda pluntor. Det är kanske därför som den här naiva filmen är barnförbjuden. Karl Johan Rådströms namn svarar för manuskriptet -- och förlåt om jag säger det -- man har en känsla av att han sålt sitt författarnamn för ack så dyr grynvälling. Regin är för långsam, men naturbilderna underbart vackra. Fotot var det bästa på länge."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Janne Vängman på nya äventyr påbörjades 13.5.1949 och avslutades 18.7.1949. Därefter gjordes kompletteringstagningar till och med 4.8.1949.

Janne Vängman på nya äventyr är den andra av Europa Films sammanlagt fyra Janne Vängman-filmer byggda på Johan Rudolf Sundströms (1874-1954) sex böcker om Janne Vängman.

Se även kommentar till Janne Vängmans bravader (1948/27).

Förlaga

Inspelning

(kompletteringar t.o.m. 1949-08-04) 1949-05-13 1949-07-18
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Nordingrå Sverige
Härnösand Sverige (m.fl. platser i Ångermanland)

Visningar

Stockholmspremiär 1949-09-24 Saga Stockholm Sverige 99 min
Sverigepremiär 1949-09-16 Palladium Härnösand Sverige 99 min
1949-09-16 Jerstagården Nordingrå Sverige 99 min
TV-visning 1988-04-16 TV2 Sverige 93 min
1992-06-23 TV2 Sverige 93 min
1995-05-09 TV2 Sverige 93 min
1998-01-13 SVT1 Sverige 93 min
Urpremiär 1949-09-16 Palladium Härnösand Sverige 99 min
1949-09-16 Jerstagården Nordingrå Sverige 99 min

Musikstycken

Originaltitel Gubben och gumman


Originaltitel När juldagsmorgon glimmar
Textförfattare Abel Burckhardt (tysk text 1845)
- (okänd svensk översättare 1851)


Originaltitel Staffansvisan


Originaltitel Stille Nacht, heilige Nacht!
Kompositör Franz Gruber (1818)
Textförfattare Joseph Mohr (1818)
Oscar Mannström (svensk text 1915)
Arrangör Mats Bergström


Originaltitel Var hälsad, sköna morgonstund
Kompositör Philipp Nicolai (1599)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1819)
Sångare kör


Originaltitel Postludium (Kruse)
Kompositör Gustaf Kruse


Originaltitel Han hade seglat för om masten
Kompositör Felix McGlennon (sången "Comrades" 1887)
Bearbetning Carl-Gustaf (svensk textbearbetning)


Originaltitel Tjo, flöjt
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Kloka gubben
Kompositör Erik Baumann


Ämnesord

Auktion
Bonde
Drängar
Fjärdingsmän
Handelsmän
Härnösand
Julotta
Kotknackare
Krögare
Nyårsafton
Nämndemän
Patroner
Polis
Skogvaktare
Skulder
Tjuvskytte
Våldtäktsförsök

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2647


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2658


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tjo, flöjt. Efter J.R. Sundströms: Janne Vängman.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Janne Vängman på nya äventyr.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?