Grundfakta

Media (55 st)

Originaltitel Två kvinnor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-11-19

Medverkande

Eva Dahlbeck
Sonja Bergman, sångerska

Cécile Ossbahr
Cecilia Linde, senare gift Alling

Gunnar Björnstrand
Bengt Larsson

Georg Rydeberg
direktör Henry Alling, "cellulosakung"

Arnold Sjöstrand
John Martins, författare

Marianne Löfgren
Helen Sinner, ägarinna till ett massageinstitut

Visa alla medverkande

Handling

Det är fest hos industrimannen Henry Alling, Cellulosakungen kallad. Medan de många gästerna glammar, kallas Cecilia Alling, Henrys fru, till telefonen. Det är Bengt som ringer. I...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Det är inte så mycket man minns av den franska filmen Kvinnofängelset med Viviane Romance, efter Francis Carcos roman. Men det var visst en rätt bra film. Den svenska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Musikarrangör
Kläder
Smink

Medverkande

Eva Dahlbeck Sonja Bergman, sångerska
Cécile Ossbahr Cecilia Linde, senare gift Alling
Gunnar Björnstrand Bengt Larsson
Georg Rydeberg direktör Henry Alling, "cellulosakung"
Arnold Sjöstrand John Martins, författare
Marianne Löfgren Helen Sinner, ägarinna till ett massageinstitut
Naima Wifstrand fru Jonsson, Cecilias fostermor
Lasse Krantz Victor, kallas Spindel-Victor
Nils Hallberg Nisse, Bengts kumpan
Nils Ohlin West, man på ölkaféet
Arthur Fischer Jonsson, Cecilias fosterfar, innehavare av ölkafé
Viveka Linder fröken Gren, flicka på massageinstitutet
Tord Stål greven, kund på massageinstitutet
Linnéa Hillberg första vaktfrun på Långholmens kvinnoavdelning
Torsten Hillberg överkonstapeln
Ivar Wahlgren läkaren
Artur Rolén nattportiern på Hôtel du Nord
- Ej krediterade:
Mimi Nelson Sussie, flicka på massageinstitutet
Guido Valentin journalist på redaktionen
Siv Ericks Allings hembiträde
Inga Brink dam på Allings fest
Hans Bjerkeling herre på Allings fest
Birgit Johannesson ung dam på Allings fest
John Zacharias pokerspelande sjöbefäl
Gösta Ericsson pokerspelare
Astrid Bodin vaktfrun i tvätten
Gösta Bodin kund på massageinstitutet
Agda Helin mottagningssköterskan
Solveig Lagström sjuksköterska
Edvard Danielsson en man på ölkaféet
Uno Larsson en man på ölkaféet
Jarl Hamilton Janne, journalist på redaktionen
Rune Ottoson gäst på Spindeln
Bertil Norström gäst på Spindeln
Jack Gill dragspelaren på Spindeln
Olof Thunberg dansande på Spindeln
Bengt Berger dansande på Spindeln
Gustaf Hedström en man på Allings fest

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1947
Laboratorium AB Kinocentralen
Kläder MEA (Militärekiperings AB)

Handling

Det är fest hos industrimannen Henry Alling, Cellulosakungen kallad. Medan de många gästerna glammar, kallas Cecilia Alling, Henrys fru, till telefonen. Det är Bengt som ringer.

I en loge på en nattklubb grälar sångerskan Sonja med Bengt. Upprördheten gäller det telefonsamtal Bengt ringde nyss.

Cecilia säger ömt godnatt till sin man. Sedan han försvunnit, stoppar hon på sig en stor summa kontanter och åker med taxi till ett hotell i Klarakvarteren.

Henry kallas i natten till ett sjukhus. Cecilia har utsatts för mordförsök. På sjukhuset hör han henne yrande säga "John", författaren, deras gemensamma vän.

Henry söker upp John, som kan berätta Cecilias livs historia, som hon inte vågat berätta för Henry. John har till och med skrivit en roman om hennes öde:

Cecilia, 17 år, arbetar i sina fosterföräldrars ölkafé. Då fosterfadern vill reglera en skuld genom att ge fordringsägaren Cecilias hand, gör hon sig klar för flykt. Men hennes förehavande upptäcks, det uppstår handgemäng och med en hastigt uppdykande revolver lyckas hon såra den främmande mannen. "Mordförsöket" ger henne ett och ett halvt års fängelse.

I fängelset lär Cecilia känna Sonja, som har erkänt ett brott begånget av hennes fästman, Bengt. Han genomför en fantasifull fritagning av Sonja, men hon infångas på nytt och kommer tillbaka till fängelset.

Då Cecilia släpps fri, får hon av Sonja tipset att söka upp Helen Sinner, innehavare av ett massageinstitut, om hon behöver hjälp. Cecilia tar fasta på Sonjas ord, men när hon upptäcker att andra kroppsliga tjänster än massage förväntas av henne, ger hon sig genast av.

Cecilia lyckas få plats på ett varuhus, avdelningen för grammofonskivor, där hon en dag som kund träffar Henry. Kontakten leder till en snabbt fullbordad kärlekshistoria; inom kort är de gifta.

Helen Sinner har genom tidningsskriverier blivit uppmärksam på Cecilias nya ställning och ser till att genom utpressning skaffa sig regelbundna extrainkomster.

När Sonja har avtjänat sitt straff och återvänt till Bengt, möter de en dag Cecilia på gatan, och hon berättar om sin snabba klättring på samhällsstegen. Hon antyder också att Helen Sinner sett till att slå mynt av situationen.

Bengt söker upp Helen och tvingar henne att sluta upp med utpressningen.

John avbryter sin berättelse för Henry. Här slutar min roman, säger han, resten har polisen berättat:

Cecilia kommer natten efter festen till hotellet i Klara. Hon har med sig 2 000 kronor, som Bengt begärt. Plötsligt slås dörren upp till rummet, där Bengt räknat med att de skulle vara ostörda. Sonja står i dörren, glödgad till ursinne av svartsjuka. Handgemäng uppstår, en pistol har kommit fram och i Sonjas hand går den av. Cecilia sjunker ihop.

Hos polisen, som tillkallats av hotellets nattportier, erkänner Sonja. Bengt spelar utomstående och kan inte bindas vid något brottsligt.

John säger till Henry, att Cecilias brott är att hon har suttit i fängelse. Hon är ändå den Cecilia, Henry har föreställt sig.

Henry sitter vid Cecilias sjuksäng. Hon vaknar till sans. Deras händer möts. De kysser varandra.

Sonja förs än en gång till fängelse. Hon skriker och gör motstånd, när hon leds in genom porten. Med våld tvingas hon in bakom murarna.

Censur / granskning

Censurnummer 72672
Datum 1947-10-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2635 meter
Längd efter klipp 2626 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder för censurklipp: 585-540-540-425-545 = 2635 m - 96 minuter. Censurklipp i akt 4: avkortning av scenerna med greven och massösen (6 meter); i akt 5: flickans hysteriska ångestutbrott hos polisen (3 meter). Aktlängder efter censurklipp: 585-540-540-419-542 = 2626 meter - 96 minuter. Aktlängder: 585, 540, 540, 425, 545.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2626 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Det är inte så mycket man minns av den franska filmen Kvinnofängelset med Viviane Romance, efter Francis Carcos roman. Men det var visst en rätt bra film. Den svenska versionen Två kvinnor är inte bra -- den är fräknig av skönhetsfläckar. Den vet inte på vilken fot den skall stå. (-)

Nej, manuskriptet är långtifrån lyckat.

Däremot överraskar Arnold Sjöstrands regi. Han har naturligtvis haft stor hjälp av fotografen Alberts -- genomgående utmärkt fast en aning för medveten och arrangerad -- men en hel del måste Sjöstrand ha gjort själv. Där manuset är dåligt, är han också dålig, men manusets tacksamma raffelscener har han tagit vara på (kortspelet, jakten ombord på båten m m). Cécile Ossbahrs ofilmiska stelhet och repliksägning har han inte fått bukt med, men Eva Dahlbeck gnistrar i temperamentet och trollar fram natur ur replikerna och Björnstrand är en gangster som t o m Hollywood skulle gilla."

Expr (Margareta Sjögren): "Två kvinnor tänder en gnista av hopp mitt i novembermörkret. Med stora och dramatiska åthävor brakar den i väg mot nytt svenskt bottenrekord i dumhet. Det lär, tack och lov, bli mycket svårt för svensk film att nå längre här.

Den naivt 'realistiska' berättelsen om två flickor som finner varann i ett kvinnofängelse och sedan ställs ansikte mot ansikte ute i livet saknar inte bara all social ansvarskänsla, utan också varje försök till psykologisk motivering. Den s k regissören, f d charmören Arnold Sjöstrand, har panna att låta ridån gå igen mitt för sina egna, belåtet lysande ögon, medan den förkrossade äkta mannen, Georg Rydeberg, får demonstrera filmens sens moral, att man 'måste stryka över och gå vidare' genom att blygt kyssa sin skadskjutna hustru. Samtidigt skär skriken från den mindre lyckligt lottade av de två kvinnorna vid fängelseporten tvärs igenom den ihopplåstrade idyllen . . .

En utomordentligt, ofta artistiskt raffinerad fotografering av Karl-Erik Alberts skyler barmhärtigt över många av blottorna i den Sjöstrandska regin. När det gäller personinstruktionen har emellertid ingen kamera i världen kunna trolla bort det tafatta resultatet."

MT (-yer): "Den här svenska filmen, byggd på en fransk idé, skriven av Torsten Quensel, regisserad av Arnold Sjöstrand, är under all kritik.

Möjligen kunde det ha blivit något av motivet med kvinnan, som 'suttit inne' och sedan inte kan komma ifrån sitt förflutna. Arnold Sjöstrands romanförfattare har i slutet en sens moral, som låter säga sig, och på vilken man kunde ha gjort en film. Men då skulle den inte ha sett ut på det här sättet. Vilken tafatthet i utformning och regi! Vilken hopplös dialog! Vilka omöjliga scener, och vilken amatörmässighet i spelet! (-)

Filmen är ett skolexempel på det bristande allvaret i våra inspelningsateljéer. Ingen känner något för motivet, allra minst författaren, och så blir det pannkaka av det. Synd på den goda celluloiden!"

Kommentar Svensk filmografi

Den franska filmen Kvinnofängelset (Prisons de Femmes, 1938, regisserad av Roger Richebé (född 1897), som tillsammans med romanens författare också skrivit manuskriptet, hade svensk premiär på Saga den 13.2.1939. Det franska manuskriptet ligger i sin tur till grund för den svenska filmen Två kvinnor.

Manuskriptet till Kvinnofängelset bygger på den 1930 utgivna romanen "Prisons de Femmes" av Francis Carco, pseudonym för François Carcopino-Tusoli (1886--1958). Uppdraget att på grundval av den franska filmen skriva ett manuskript för en svensk film gick först till Sölve Cederstrand och Sven Zetterström, som Wive kontrakterade för ändamålet i juni 1946. Samtidigt förhandlade Wive med Monark Film, där Ivar Johansson då var engagerad, om att få denne som regissör för filmen. Ett preliminärt avtal slöts härom samtidigt, vilket skulle träda i kraft, när Ivar Johansson var färdig med sin för sommaren 1946 förberedda inspelning av Livet i finnskogarna (1947/22). Denna drog emellertid avsevärt ut på tiden, samtidigt som Wive var missnöjd med Cederstrands och Zetterströms manuskript. I november engagerade man därför Torsten Quensel för att försöka få fram ett helt nytt manuskript och samtidigt tecknade man avtal med Arnold Sjöstrand om dels en huvudroll i filmen dels att han skulle vara regissör för den. Inspelningen av Två kvinnor började i slutet av november 1946 och varade till slutet av januari 1947. (GW)

Förlaga

Originaltitel Prisons de femmes (Film)
Regi, förlaga Roger Richebé
Manus, förlaga Francis Carco
Bearbetning Roger Richebé
Francis Carco (dialog)
René Jolivet (dialog)


Inspelning

1946-11 1947-01
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Långholmen Stockholm Sverige (med flera Stockholmsexteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1947-11-19 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
Urpremiär 1947-11-19 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 2000-10-31 SVT1 Sverige 92 min
2008-05-05 SVT1 Sverige 92 min
2017-05-01 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Imaginez
Kompositör James H. Midway (1945)
Textförfattare Louis Potérat (1945)


Originaltitel Jag är ändå din
Kompositör Remo Ciacelli (1947)
Textförfattare Jarl Hamilton (1947)
Sångare Eva Dahlbeck


Originaltitel Polka (Frank)
Kompositör Erik Frank


Originaltitel Kärlekens egen musette
Kompositör Remo Ciacelli (1947)
Textförfattare Jarl Hamilton (1947)
Sångare Eva Dahlbeck
Instrumentalist Jack Gill (dragspel)


Ämnesord

Direktörer
Fängelse
Författare
Hotell
Lån
Massageinstitut
Nattklubbar
Polis
Portierer
Rymningar
Sjukhus
Stockholm/Långholmen
Svartsjuka
Utpressning
Varuhus
Ölkaféer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2609


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2608


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter den franska filmen kvinnofängelset.
Omfång 154 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvinnofängelset. Svenskt scenario av Torsten Quensel efter den franske författaren Carcos filmberättelse Prison des femmes.
Omfång 183 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 183 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 25 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogue list.
Omfång 21 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 29 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Drehbuch: Francis Carco u. Roger Richebé.
Omfång 61 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 12 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvinnofängelset. Svenskt scenario efter den franske författaren Carcos filmberättelse Prison des femmes.
Omfång 180 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvinnofängelset.
Omfång 139 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?