Grundfakta

Media (109 st)

Originaltitel Hon, han och Andersson : Filmkåseri av Sölve Cederstrand och Gustaf Edgren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1926-10-04

Medverkande

Vera Schmiterlöw
Maud Waller, journalist på Snällposten

Nils Ohlin
Harry Bergfeldt, journalist på Dagskuriren

Fridolf Rhudin
Emil Andersson, hotellvaktmästare

Edit Ernholm
Augusta, jungfru hos Rinkow

Sture Baude
direktör Sven Rinkow, finanshaj

Mona Geijer-Falkner
fröken Nea Rinkow, Rinkows dotter

Visa alla medverkande

Handling

Harry Bergfeldt, som är journalist på huvudstadstidningen Dagskuriren, skickas till Snäckviken för att till varje pris skaffa tidningen insidesinformation om finansgeniet Sven Rinkows...

Visa hela handlingen

Press

"Ett lätt och sommarstämt lustspel, som skänker en både roande och angenäm underhållning för ett par timmar - angenämt icke minst därför att det är så fritt från löjligheter. Den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Vera Schmiterlöw Maud Waller, journalist på Snällposten
Nils Ohlin Harry Bergfeldt, journalist på Dagskuriren
Fridolf Rhudin Emil Andersson, hotellvaktmästare
Edit Ernholm Augusta, jungfru hos Rinkow
Sture Baude direktör Sven Rinkow, finanshaj
Mona Geijer-Falkner fröken Nea Rinkow, Rinkows dotter
Georg Blomstedt Patrik Johansson, polis, kallad Hemliga Johansson
Mathias Taube Claes Gadd, chefredaktör på Dagskuriren
Arvid Ljunggren Arvid Ljunggren, skådespelare
Erik Johansson Johansson, skådespelare
Carl-Gunnar Wingård Wingård, skådespelare
- Ej krediterade:
Hugo Lundström Johan, gubben vid Rinkows sportstuga
Anna Lilja telefonreceptionist på Dagskurirens redaktion
Wictor Hagman finansherre
Albert Christiansen redaktionspojke

Bolag

Produktionsbolag Värmlandsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå 1926

Handling

Harry Bergfeldt, som är journalist på huvudstadstidningen Dagskuriren, skickas till Snäckviken för att till varje pris skaffa tidningen insidesinformation om finansgeniet Sven Rinkows senaste planer. Harry tar in på den lilla stadens Grand Hotel och beger sig nattetid ut till Rinkows villa för att snoka.

Där stöter han i trädgården ihop med hotellvaktmästaren Emil Andersson som också är ute och smyger. "Vad är du för en maruffel?" undrar Harry, och får veta att Emil tänkt ta sig in till jungfrun Augusta: "Man rår ju inte för att man har fruntimmerstycke." Harry får iväg Emil och kliver själv in till Augusta i köket, flirtar lite med henne och lyckas sedan ta sig vidare in i villan och avlyssna de hemliga finansöverläggningarna inne hos Rinkow.

Utkommen i trädgården igen efter väl förrättat värv möter han den vackra Maud som utger sig för att vara Rinkows dotter och som gråtande bönfaller honom att inte publicera vad han hört och ställa till skandal kring hennes far. Harry faller till föga och överlämnar sina anteckningar samtidigt som han till tack försöker stjäla sig till en kyss.

Dagen därpå ger Harry vaktmästare Emil uppdraget att gå till Rinkows dotter med ett brev där han föreslår ett sammanträffande vid badhotellet. Den enda fröken Rinkow som finns där är emellertid den fula Nea som blir alldeles till sig av förtjusning och rusar till mötesplatsen och kråmar sig för den oförstående Harry.

Nu råkar Maud själv komma förbi och Harry bjuder henne på en segeltur. När de skiljs åt tappar Maud sitt identitetskort, där det framgår att hon i själva verket är journalist på konkurrenttidningen Snällposten som alltså fått Harrys jättescoop från kvällen förut.

Harry har emellertid kvar ett trumfkort: han vet att finansgruppen denna dag skall fortsätta överläggningarna ute på Måsholmen. Han engagerar Emil Andersson att köra honom dit i motorbåt på kvällen, men Emil som har ett horn i sidan till Harry för Augustas skull skvallrar för Maud och låter muta sig att fingera motorstopp ute på vattnet. Under tiden tar sig Maud för egen maskin ut till Måsholmen och smyglyssnar.

Harrys gode vän, skådespelaren Arvid Ljunggren, befinner sig i trakten för att spela in filmen "Östersjöbruden", och kommer lyckligtvis förbi i sin båt lagom för att rädda Harry ur sjönöden. Strax därpå får han tillfälle att också ta upp Maud i båten, när hon kommer simmande i vild flykt undan finansherrarna som upptäckt hennes förehavande.

När Harry nästa dag vaknar upp hos filmteamet får han veta att Snällposten ånyo kommit först med en sensationsartikel som rätteligen borde ha varit hans egen. Skådespelartruppen där nu också Erik Johansson och Carl-Gunnar Wingård ingår, föreslår honom att de själva ska leverera stoff till en skandalartikel genom att kidnappa Maud.

Planen sätts i verket, men skådespelarna enleverar fel dam. nämligen den stackars Nea Rinkow. Emil Andersson blir åsyna vittne och rusar till ortens polis, "Hemliga Johansson", som rycker ut till brottsplatsen i polisbil och upptar förföljandet av kidnapparna. Även Maud kommer tillstädes och blir gripen av Hemliga Johansson som misstänkt för delaktighet, medan "bovarna" själva undkommer.

När Maud placerats i polisbilen börjar denna rulla iväg utför backen i allt vildare fart, är nära att krocka med ett framrusande tåg, fortsätter ut mot ett svindlande stup där Maud faller ur och blir hängande på klippväggen. Hon tappar greppet men hamnar till all lycka i ett hölass, vars hästar sätter av i sken. Nu uppträder emellertid Harry som räddare och hjälte, hejdar hästarna och belönas med en innerlig kyss av sin kollega.

Under tiden har Emil Andersson framgång på sitt håll, eftersom Nea Rinkow uppfattat honom som sin räddare och bjuder på kaffe och cigarr hemma i villan, där Augusta tvingas passa upp på sin högfärdige fästman. När hon börjar lipa inför hans fasoner ångrar han sig, kysser henne på hand och låter sig försonas.

Harry blir uppsagd från Dagskurien men får i stället genom Mauds rekommendationer jobb på Snällposten. Slutkyss.

Censur / granskning

Censurnummer 45742
Datum 1930-12-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1781 meter
Kommentar (Klippt av bolaget.)


Censurnummer 37509
Datum 1926-09-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1931 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1931 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Ett lätt och sommarstämt lustspel, som skänker en både roande och angenäm underhållning för ett par timmar - angenämt icke minst därför att det är så fritt från löjligheter. Den åsyftade spänningen uteblir ej heller. Intrigen kring de två unga i nyhetsjakten konkurrerande journalisterna är fyndigt tilltrasslad och ger motiverade simprov, hastighetsåkningar, bilkullerbyttor utför branter, skenande hästar, tåg- och bilkollisioner vid järnvägsövergång etc. Att närmare relatera händelseförloppet vore att förta det sin udd." (-j i SocD)

Filmen fick överlag beröm för anspråkslöshet, trevnad, omväxling och sensationsladdad intrigknyppling. De flesta kritikerna gjorde jämförelser med amerikansk äventyrskomedi och fann i allmänhet att jämförelsen utföll överraskande positivt.

"R ö d a K v a r n kommer med en svensk nyhet, som av premiärstämningen att döma tycks ha gjort publicsuccès. Hon, han och Andersson är ett berömvärdt försök att göra svensk filmkomedi med en rörlig handling, där det sannerligen inte bland de älskvärdt lekande inslagen saknas riktiga sensationer à la amerikansk film, utmärkt välgjorda för övrigt, både fotografiskt och ur regisynpunkt. Regissör Gustaf Edgren har förstått att ändå hålla det hela måttfullt, att ej skjuta över målet." (Damsel i StT)

Skådespelarna blev genomgående prisade, inte minst nykomlingen Nils Ohlin och Fridolf Rhudin. Om den senare skrev Damsel fortsättningsvis: "Han har tydligen redan publikens hjärta, hans naturliga humor är av den sort som besegrar. Man uppskattar särskilt måttfullheten i hans spel, han undviker de nära till hands liggande överdrifterna och gör därför desto större effekt med sina dråpliga små gester och miner."

Kommentar Svensk filmografi

Enligt vissa uppgifter ska författaren Lars Tessing ha deltagit i manusarbetet tillsammans med Edgren och Cederstrand.

De sensationella stupscenerna med Vera Schmiterlöw inspelades i Getå, en plats med i sammanhanget ominösa associationer: där hade några år tidigare (1918) inträffat den dittills svåraste järnvägsolyckan i Sverige. Inspelningen ägde rum sommaren 1926.

Inspelning

(sommaren) 1926 1926
Filmstaden Råsunda Sverige
Saltsjöbaden Sverige
Haga Stockholm Sverige
Getå Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1926-10-04 Röda Kvarn Gävle Sverige 87 min
1926-10-04 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 87 min
1926-10-04 Metropol Malmö Sverige 87 min
1926-10-04 Skandia Norrköping Sverige 87 min
1926-10-04 Röda Kvarn Stockholm Sverige 87 min
1926-10-04 Röda Kvarn Uppsala Sverige 87 min
1926-10-04 Imperial Örebro Sverige 87 min
Urpremiär 1926-10-04 Röda Kvarn Gävle Sverige 87 min
1926-10-04 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 87 min
1926-10-04 Metropol Malmö Sverige 87 min
1926-10-04 Skandia Norrköping Sverige 87 min
1926-10-04 Röda Kvarn Stockholm Sverige 87 min
1926-10-04 Röda Kvarn Uppsala Sverige 87 min
1926-10-04 Imperial Örebro Sverige 87 min
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Hon, han och Andersson (1926)

Ämnesord

Avskedande
Badhotell
Bankir
Brev
Falska identiteter
Filminspelningar
Försoning
Getå
Hushållerskor
Häst/skenande
Journalist
Kidnappning
Livräddning
Maruffel
Motorbåt
Polis
Redaktion
Saltsjöbaden
Scoop
Skådespelare
Spionage
Stockholm/Haga
Stup
Tåg
Vaktmästare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1708


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1708


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gunnar Håkansson


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Han, Hon och Andersson


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hon, han och Andersson.
Omfång 79 s. Miljölista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hon, han och Andersson. Filmkåseri av Sölve Cederstand och Gustav Edgren.
Omfång 16 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hon, han och Andersson.
Omfång 17 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The rivals.
Omfång 8 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Die gestholene Sensation.
Omfång 8 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 12
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?