Grundfakta

Media (72 st)

Originaltitel Natt i hamn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-09-27

Medverkande

Sigurd Wallén
"Canada" Eriksson, timmerman på S.S. Rune

Birgit Tengroth
Maria, arbetslös

Alf Kjellin
Arnold, lättmatros på S.S. Rune

Sigge Fürst
"Biggen", matros på S.S. Rune

Holger Löwenadler
Mårten, ledare för en sabotageliga

Linnéa Hillberg
Jenny Eriksson, Canadas fru

Visa alla medverkande

Handling

Ombord på "S/S Rune" sitter några hemvändande sjömän och spelar kort. John har svår "min-ångest" och svär att han aldrig mer ska gå till sjöss. Biggen irriteras av hans oro medan...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken noterade den påfallande realismen i Faustmans debutfilm, men också den bristande rutinen och det schablonmässiga manuskriptet. AB (Filmson): "I ungdomen blir man gärna...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Sigurd Wallén "Canada" Eriksson, timmerman på S.S. Rune
Birgit Tengroth Maria, arbetslös
Alf Kjellin Arnold, lättmatros på S.S. Rune
Sigge Fürst "Biggen", matros på S.S. Rune
Holger Löwenadler Mårten, ledare för en sabotageliga
Linnéa Hillberg Jenny Eriksson, Canadas fru
Rune Halvarsson Jim, lättmatros på S.S. Rune
Bengt Ekerot John, jungman på S.S. Rune
Gunnar Björnstrand Sven Eriksson, kallad Lillen, Canadas son, medlem av sabotageligan
Carl Ström kapten på S.S. Rune
Thore Thorén Kurt, matros på S.S. Rune
- Ej krediterade:
Torsten Lilliecrona "Pajen", medlem av sabotageligan
Helge Mauritz förste styrman
Nils Nordståhl andre styrman
Werner Ohlson stewarden
Axel Isaksson hamnpolis
Robert Ryberg rederirepresentant
John Ericsson Oskar, rorsman
Karl Erik Flens kocken
Siv Thulin Sonja, en flicka på restaurang Kontinenten
Marianne Lenard flickan som dansar med Biggen på Kontinenten
Birgitta Öijen Frida, en flicka på Kontinenten
Lillie Lindroth kvinnan som dansar med Jim på Kontinenten
Erik "Hampe" Faustman gäst på Kontinenten
Gerda Boman tidningsbudet som upptäcker den mördade Maria
Jerry Nordquist radiotelegrafist
Eric von Gegerfelt kapten på S.S. Mexico
Georg Årlin ena detektiven som hämtar Sven
Segol Mann andra detektiven som hämtar Sven
Ernst Wellton besättningsman på S.S. Mexico
Uno Larsson en man med keps på kajen vid S.S. Runes ankomst
Keve Hjelm en ung man på Kontinenten
Ann-Marie Hellgren hans sällskap
Miff Görling trombonisten på Kontinenten
Arne Domnérus klarinettisten på Kontinenten
- Bortklippta eller ej identifierade:
Sture Djerf en sjöman
Gunnar Collin en sjöman
Olle Ek radiotelegrafist (bortklippt)
Gottfrid Holde clerk (bortklippt)
Rolf Gregor en man

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1943
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Ombord på "S/S Rune" sitter några hemvändande sjömän och spelar kort. John har svår "min-ångest" och svär att han aldrig mer ska gå till sjöss. Biggen irriteras av hans oro medan Arnold försöker trösta honom. Alla gläder sig åt att komma i hamn, särskilt timmermannen Canada Eriksson, som äntligen ska få återse sin son Lillen, som han inte gör någon hemlighet av att han är mäkta stolt över. En bomb exploderar på ett mötande fartyg, "S/S Mexico", och "S/S Rune" kommer till undsättning.

"Där gick Mexico", säger Lillen, alias Sven, Canadas son som i själva verket är medlem av en sabotagegrupp. Hans flickvän Maria vill lämna både honom och gruppen. Gruppens hårdföre ledare ger Sven i uppdrag att hålla nära uppsikt över Maria, så hon inte talar bredvid mun om deras nästa sabotage.

Sjömännen får veta att de pga det oroliga läget bara får stanna en natt i hamn. Canada åker direkt hem och blir besviken när hans fru Jenny fabricerar en historia om att Sven inte lyckats komma ifrån sina studier på annan ort. De andra går på restaurant Kontinenten och smygsuper på toaletten och dansar. Arnold dansar med en attraherad men samtidigt undflyende Maria. Sven letar reda på Maria och deras kroppar kastar stora skuggor i lutande trappor när han jagar efter henne. Hon lyckas undkomma. Sabotörerna placerar en bomb i S/S Runes last. På hemväg från restaurangen bär Biggen på glatt humör ombord den redlöst berusade John.

Maria står vid kajkanten i självmordstankar. Arnold får syn på henne och de går på konditori och sen hem till henne. Sven vaktar utanför hennes lägenhet. Arnold och Maria är förälskade i varandra när de måste skiljas på morgonen. När Maria försöker fly från sin lägenhet, skjuter Sven henne i trappuppgången. Hemma i köket bekänner Sven för sin förfärade mamma att han dödat en människa. Canada anländer, överlycklig över att träffa sonen. Sven och mamman döljer sanningen för Canada, som fortsätter att tro gott om sin son.

Inifrån en kranhytt bjuds vi på ett svepande panorama över en hamn. (Via inklippta journalbilder från Göteborg.) S/S Rune lämnar hamnen. Polisen häktar sabotörerna och förhör Sven. Arnold läser på båten i en tidning att Maria mördats. Canada får veta att Sven är sabotör. Man får ett meddelande om att en bomb gömts i lasten. Besättningsmännen har åtta minuter på sig att lämpa alla lådorna överbord. De bildar langningskedja och bomben detonerar i sista sekunden i vattnet istället.

Canada går med tunga steg baklänges nedför en trappstege, ensam. Så får han veta att besättningen räddats tack vare att Sven i sista stund bekänt för polisen om sabotaget. Canada sitter tillsammans med de övriga nere i skansen, och där råder ett gott kamratskap.

Censur / granskning

Censurnummer 66219
Datum 1943-09-15
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1990 meter
Kommentar Aktlängder: 535-560-570-325 = 1990 meter - 73 minuter. Aktlängder: 535, 560, 570, 325.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1990 meter
Längd i minuter 73 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken noterade den påfallande realismen i Faustmans debutfilm, men också den bristande rutinen och det schablonmässiga manuskriptet.

AB (Filmson): "I ungdomen blir man gärna tragisk när man producerar sig och Lars Erik Kjellgren har med O'Neill i tankarna velat måla en bild i grått från hamn och hav om liv och död och meningslöshet. Med Erik Faustman som målmedveten regissör har Natt i hamn också blivit en artistiskt konsekvent film med modernt nykter och saklig berättarglädje.

Fotografen Gunnar Fischer har också tagit sikte på realism och även om man kan anmärka att bilderna ibland blivit lite väl påvra liksom en del scener lite väl knapphändiga så intresserar filmen på allvar. Detta trots en ganska underlig och oklar sabotagehistoria som får tillskrivas ungdom och bristande rutin. Man kommer nära dessa grabbar i skansen som dinglar med kalsongbenen över kojkanten, man är med dem när de gå i land och miljön sticker i näsan när de blandar sig med hajar och flickor på danshaket och smygsuper på toaletten. Det är ingen märkvärdig realistisk konst men nyktert verklighetssinne -- även om det finns en annan sorts sjöfolk. (-) Över huvud märker man att regissören har ett vaket sinne för sin egna jämnåriga, och man hoppas att det på det hela taget lyckade samarbetet mellan Faustman, Kjellgren och Kjellin får resultera i den film om svensk ungdom och ungdomsproblem som skulle vara välkommen just nu."

Ny Dag (osignerad): "Avsikten är (-) god men dess omsättande i handling blir lite för enkel och troskyldig. Man har t ex helt förbisett, att de svenska hamnarna är avspärrade för allmänheten under kriget -- nu går sabotörerna ut och in i hamnområdet som om de vore bosatta där. Människorna i filmen är också rätt klichéartade, det är bara Sigurd Walléns timmerman och Alf Kjellins unge (men skrivbordspräglade) matros som är lite mer pregnanta. Och varför skall film-sjömännens enda traktan i hamn vara sprit och kvinnor? Det är en gammal utsliten schablon."

Arbetaren (Dag): "Atmosfär och verklighetsillusion saknas nästan fullständigt. Sjömännen är inte äkta, bara teatergubbar som pratar teaterspråk.

Natten i hamnen doftar också oäkthet lång väg. En absolut omöjlig sabotagehistoria, som alla reklamlöften till trots formligen blänker av schablon är inlindad i handlingen. Där har valhänta fingrar varit framme och slagit knut."

NDA (Bern): "Natt i hamn gör ett blandat intryck, men den har många goda sidor, som tyder på att man med tiden kan vänta sig märkliga ting av den unge regissören. Till förtjänsterna måste räknas det friska och hungriga greppet om ämnet, som lockat fram många förträffliga effekter. På pluskontot antecknas också en rakt på sak-realism, som gör att man långa stunder glömmer bort att det är film och inte verklighet. Men förtjänsterna kan inte överskyla filmens svaga sidor. Den hänger inte ihop på alla ställen. Det finns gott om starka och ypperliga scener, men de har vägrat låta sammanfoga sig till ett fulltonigt och avrundat konstverk. Faustmans styrka ligger än så länge i detaljerna."

BLM (Nils Beyer): "Man möter i detta nybörjararbete reminiscenser av fransk film, Hitchcock och Den långa resan hem. Förebilderna är goda -- men livsfarliga för en debuterande regissör, som därigenom mindre får visa vad han kan än vad han inte kan. Någon egen profil har man ännu svårt att skönja hos Faustman, om man också sympatiserar med den frejdighet, med vilken han tagit itu med uppgiften.

Det rätt dilettantiska intryck, som filmen gör, är dock inte i första hand regissörens utan scenarioförfattarens fel. Uppslaget är i och för sig inte alls tokigt. Riktigt gjord hade denna sabotagehistoria -- med inslag av gäckad fadersstolthet och tragisk kärlek -- kunnat bli en spännande sjömansfilm. Varför sitter man då med ett lugnt småleende på läpparna mitt under alla de rafflande händelserna? Man gör det helt enkelt därför att det dramatiska greppet saknas. Man får ett ypperligt referat av handlingen -- men inte handlingen själv i beslutsamt genomspelade scener. Här går denna 'ungdomens egen film' troget i den äldre svenska generationens fotspår."

Kommentar Svensk filmografi

Filmens manuskript kom till i ett intimt samarbete mellan Lars-Eric Kjellgren, vid denna tid anställd vid SF som regiassistent, vilken kommit med det ursprungliga uppslaget, skådespelaren Alf Kjellin som skulle spela en av huvudrollerna, och fotografen Gunnar Fischer, som skulle fotografera filmen. Enligt obekräftade uppgifter påstods Ingmar Bergman även ha haft ett finger med i utformningen av storyn.

Filmen spelades in under senare hälften av januari och under februari 1943. Kompletteringar togs i början av mars och senare under våren, de sista under första hälften av maj 1943. (GW)

Inspelning

(kompletteringar i mars-maj 1943) 1943-01 1943-02
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1943-09-27 Skandia Stockholm Sverige 73 min
1943-09-27 Skandia Uppsala Sverige 73 min
TV-visning 1977-10-22 TV2 Sverige 70 min
1982-12-19 TV2 Sverige 70 min
1991-12-19 TV2 Sverige 70 min
2000-04-19 SVT1 Sverige 70 min
Urpremiär 1943-09-27 Skandia Stockholm Sverige 73 min
1943-09-27 Skandia Uppsala Sverige 73 min

Musikstycken

Originaltitel Oh! Susanna
Kompositör Stephen C. Foster (1846)
Textförfattare Stephen C. Foster (1846)
Instrumentalist Rune Halvarsson (munspel - dubbad av ?)


Originaltitel Meet the Sun Halfway
Kompositör James V. Monaco (1940)
Textförfattare Johnny Burke (1940)


Originaltitel To You, Sweetheart, Aloha
Kompositör Harry Owens (1936)
Textförfattare Harry Owens (1936)


Originaltitel Då - då - då
Kompositör Jules Sylvain (1939)
Textförfattare Sven Paddock (1939)


Originaltitel Zigenare, låt violinen sjunga
Kompositör Jules Sylvain
Textförfattare Martin Erix


Originaltitel Ständchen/Serenad
Kompositör Franz Schubert (1828)
Textförfattare Ludwig Rellstab (1827)


Originaltitel Munspelsvals (Karlsson)
Kompositör Verner Karlsson


Ämnesord

Bombhot
Dansrestaurang
Fartyg
Hamn
Liga
Mord
Realism
Restauranger
Sabotage
Självmordstankar
Sjöman
Ångest

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 1988


Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel BIRGIT TENGROTH OCH ALF KJELLIN I NATT I HAMN
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel BIRGIT TENGROTH I NATT I HAMN
Tryckeri Esselte


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel M/S Maria. Utkast 1.
Omfång Ca 85 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Natten är blind. (Natt i hamn).
Omfång 81 s. 1 s. rollista + 18 s. tillägg.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Natt i hamn. En skildring av några svenska sjömäns upplevelser en enda natt i hamn, i krigets första vinter nere i Göteborg.
Omfång Ca 120 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lars-Erik Kjellgrens Natt i hamn. Scenario: Kjellgren, Kjellin, Fischer.
Omfång 138 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Eine Nacht im Hafen.
Omfång 20 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Natt i hamn.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Natt i hamn. A night in port.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Natt i hamn. A night in port.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Natt i hamn. Nacht in Hafen.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Natt i hamn.
Omfång 21 s. + 1 s. rollista och produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?