Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Alternativnamn
Kompositör
Musik
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk kompositör, musiker (piano) och manusförfattare. Född Axel Stig Hansson i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Studier vid Musikaliska Akademien (pianoklassen) 1918-1920. Studier vid Musikhögskolan i Weimar 1920-1922. Kapellmästare hos Karl Gerhard 1925-1928. Drev musikförlaget Edition Sylvain i Stockholm 1928-1954. Kompositör vid Svensk Filmindustri 1937-1945. Avled i Castiglione della Pescaia, Italien.-I tre decennier var Jules Sylvain den svenska filmschlagerns obestridliga kung. Men han var mer...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk kompositör, musiker (piano) och manusförfattare. Född Axel Stig Hansson i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Studier vid Musikaliska Akademien (pianoklassen) 1918-1920. Studier vid Musikhögskolan i Weimar 1920-1922. Kapellmästare hos Karl Gerhard 1925-1928. Drev musikförlaget Edition Sylvain i Stockholm 1928-1954. Kompositör vid Svensk Filmindustri 1937-1945. Avled i Castiglione della Pescaia, Italien.

-

I tre decennier var Jules Sylvain den svenska filmschlagerns obestridliga kung. Men han var mer än så, denne märkliga östermalmskille med en lång lista av pseudonymer. Han kom från ett välbärgat stockholmshem och rymde som tonåring från Lundsbergs internatskola för att bli musiker. Han var en tid bosatt i Berlin där han upplevde det glada - eller snarare desperata - 1920-talet. Väl hemkommen till Sverige började han skriva melodier för Ernst Rolf och Karl Gerhard och slog igenom i filmens värld med titelsången till den tidiga ljudfilmen Säg det i toner (Julius Jaenzon och Edvin Adolphson, 1929). Sylvain kunde konsten att skriva sångerna som kunde bära filmen och schlagern blev snabbt en del av framgångsreceptet för den tidiga ljudfilmen. Inom kort blev han även chef för SF:s musikavdelning.

Sylvains sånger hämtade näring från sydligare nejder där champagnen flödade och flickorna hade exotiska namn som Chérie-Mona eller Zorina. "Zorina" var för övrigt även titeln på den operett som Sylvain skrev för Kungliga Operan 1943. Men många av hans sånger handlar lika ofta om vardagsnära ting eller platser. Balansen i Sylvains musikaliska temperament hanterades ofta mycket väl av samtidens artister och har bidragit till deras långlivade popularitet. Ett berömt exempel är Thor Modéen när han sjunger "En äkta mexikanare" i Pensionat Paradiset (Weyler Hildebrand, 1937).

Även i många senare filmer, som t.ex. Jan Troells Bang (1977) och Svenska Ords Släpp fångarne loss, det är vår (Tage Danielsson, 1975), händer det att en välbekant melodi av Sylvain dyker upp. I Felix Herngrens och Fredrik Lindströms Vuxna människor (1999) tittar huvudpersonen till exempel på TV-matiné med Tutta Rolf som sjunger titelmelodin till En stilla flirt (Gustaf Molander, 1934).

Men han skrev också instrumentalmusik för film. Mellan 1929 och 1949 stod han för originalmusiken till 148 filmer. Han komponerade även det som blev SF:s signaturmelodi, den som ursprungligen skrevs som vinjettmusik till SF-journalen och senare hördes före varje visning på kedjan SF Bio fram till namnbytet till Filmstaden 2018.

Jules Sylvains riktiga namn var Stig Hansson. Som kompositör bytte han namn ofta - mest för att lura skatteverket - och bland de drygt 30 alias som man kan knyta till honom finns t.ex. Jim McCoy, Stephen Sinclair, Broby-Pelle och Vaclev Zerol. Även i Filmstaden kunde man ha användning för olika pseudonymer; särskilt inom manusskrivandet där det har visat sig att Jules Sylvain deltog mycket aktivt. Ofta var det till och med han som bidrog med själva idén till den film som gjordes. Men när han skrev originalmusiken till prestigeproduktionen General von Döbeln (Olof Molander, 1942) använde han sitt riktiga namn.

I en omröstning gjord av Jules Sylvain-sällskapet valdes "Räkna de lyckliga stunderna blott" till hans mest populära melodi. Den skrevs till en film med samma titel från 1944 i regi av Rune Carlsten. Sylvain skrev manus tillsammans med Arne Mattsson och Lars Tessing efter en novell av Guy de Maupassant. Under slutet av 1940-talet lämnade Sylvain filmen för att slå sig ner på Fiji-öarna och odla bananer. Senare flyttade han till Spanien och Italien där han ofta tog emot gäster från svensk film- och revyscen. Han ligger begravd i den lilla toskanska staden Castiglione della Pescaia.

Många av de drygt 800 sånger som Jules Sylvain skrev lever vidare idag via artister som Björn Skifs och Mattias Enn och folkkära evenemang som "Allsång på Skansen". Sylvain syns i en liten roll som sig själv i Åsa-Nisse på Mallorca (Börje Larsson, 1962) samt som pianist i kortfilmen Katt över vägen (Gunnar Skoglund, 1937), som finns att se på filmarkivet.se.

Mikaela Kindblom (2012)

Insatser

Manus
Idé
Produktionsledare
Musik
Roll
Synopsis
Kompositör
Musikarrangör

Musikstycken

Kompositör
Sångare
Textförfattare
Bearbetning

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?