Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Duett för kannibaler
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-09-24

Medverkande

Lars Ekborg
Arthur Bauer, f d revolutionsledare

Adriana Asti
Francesca, hans hustru

Gösta Ekman
Tomas, Bauers sekreterare

Agneta Ekmanner
Ingrid, Tomas hustru

Britta Brunius
Fru Grundberg

Visa alla medverkande

Om filmen

Svart fars och relationsdrama med flera osäkrade roller i sviterna av 68-vindarnas olika missräkningar. Mer estetik än etik i Susan Sontags...

Visa hela texten

Handling

Tomas och Ingrid, två unga vänsterradikaler, lever i ett av- svalnat förhållande. Tomas söker en dag arbete hos en medel- ålders landsflyktig revolutionär, Dr Bauer. Denne är sys-...

Visa hela handlingen

Press

Susan Sontags gästspel i svensk film slog enligt kritikerna inte väl ut. Jurgen Schildt skrev i AB: "Om Susan Sontag kan skriva briljanta essäer och drägliga romaner, så kan hon...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Svart fars och relationsdrama med flera osäkrade roller i sviterna av 68-vindarnas olika missräkningar. Mer estetik än etik i Susan Sontags debutfilm.

Det var nog inte så mycket slumpen som faktiskt ömsesidiga omständigheter som gjorde att Susan Sontag på invit spelade in sin första långfilm i Sverige 1968. Inbjudan kom från Sandrews, som nyligen samproducerat filmer även av franska nya (vänster)vågen-regissörer, däribland Jean-Luc Godard och Agnès Varda, i ett försök att komma bort från ateljéerna och ut på gatan.

Efter studentprotester över hela Europa var Sverige inte sent att ta fasta på rådande dagordning. Vad kunde ligga mer i tiden än att vända sig till den mångsysslande intellektuella fixstjärnan Sontag, välkänd beundrare av europeisk film och inte minst Ingmar Bergman. Året innan hade hon i brittiska Sight & Sound ägnat Persona en hel essä.

I Duett för kannibaler drar hon sig inte heller för att markera denna inspiration, till exempel mot slutet med ett erotiskt laddat systerskap. Framför spegeln med masker och peruker försöker de två kvinnliga karaktärerna efterlikna varandra i ett sällskap med många potentiella offer och parasiter. Här är det inte lika raffinerat som i Persona, men motivationen är uppenbar.

Över lag är det idéerna och de små detaljerna, mer än en dramaturgisk helhet, som tycks driva Sontag. Svenska recensenter gick hårt åt och anmärkte på vad de fann som en alltför planlös filmprosa, dessutom illa ljussatt och illa spelad. ”Kvasiintellektuell kasperteater”,

skrev Jurgen Schildt i Aftonbladet. Chosefylld, tyckte de flesta. Men frågan är om dessa anmälare redan på förhand i någon mån dömt ut denna amerikanska konstnärsdiva par excellence, inkallad för att liva upp filmsverige. Även om mycket av kritiken är motiverad så är frågan om man inte tog det hela på för stort allvar, och därmed undgick en del lekfullhet.

Skådespelet tilldrar sig mellan två par, som på olika premisser går in i olika roller och rollspel när 68-desillusionen börjar lägga sig över dem. Det inleds med att Gösta Ekmans unga vänsterradikal Tomas tar värv hos den landsflyktige revolutionären Dr. Bauer (Lars Ekborg) för att dokumentera dennes brev och dagböcker, ett ärende som brådskar. Både Bauer och hans hustru (italienska stjärnan Adriana Asti) tycks allvarligt sjuka, möjligen dödssjuka. Båda är lika nyckfulla. Tillsammans kastar de ut ett nystan för Tomas att leka med. Han rycks med, motvillig till honom, desto ivrigare gentemot henne. I hemmet väntar hans egen uttråkade flickvän (Agneta Ekmanner), pamflettrevolutionären som misströstar såväl världens som hemmets tillstånd, och som snart ger sig in i infernodramat.

Absurdistisk thriller eller politisk-erotiskt drama, camp eller sängkammarfars med självupplevda inslag? Sannolikt är Sontags filmdebut lite av varje. Hon må inte helt bemästra de filmiska medlen, men det amatörmässiga löper samtidigt analogt med de famlande karaktärerna. Allting i denna osäkrade tillvaro – vad är sant och vad är falskt? vad händer och vad händer inte? – vilar på ojämlikheter. Personer med olika förutsättningar och kunskaper möts, och i skillnaderna upprätthålls ett dunkelt intresse för varandra.

Duett för kannibaler har beskrivits mer som en fotnot än det mästerverk från 60-talet som Susan Sontag nog försökte härma. Men filmen är likafullt ett intressant tidsdokument, kulturhistoriskt och samhällspolitiskt, därtill med en för ändamålet medveten estetik. Man skulle kunna se det som en 68-vågens sinnebildliga swingersfilm, med par beroende av varandra för att förskjuta den inre och yttre krisen – och inte minst ledan – men som inte heller får till det i de nya konstellationerna.

Jon Asp (2015)

 

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Lars Ekborg Arthur Bauer, f d revolutionsledare
Adriana Asti Francesca, hans hustru
Gösta Ekman Tomas, Bauers sekreterare
Agneta Ekmanner Ingrid, Tomas hustru
Britta Brunius Fru Grundberg
Stig Engström Lars
Gunnar "Knas" Lindkvist En man på kafé

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Tomas och Ingrid, två unga vänsterradikaler, lever i ett av- svalnat förhållande. Tomas söker en dag arbete hos en medel- ålders landsflyktig revolutionär, Dr Bauer. Denne är sys- selsatt med att göra ett bokslut över sitt liv och anställer Tomas för att sortera upp dagboksanteckningar och korrespon- dens. Arbetet är konfidentiellt. Bauers på en gång arrogant fordrande och familjära sätt förvirrar Tomas. Det gör även Bauers vackra hustru, Francesca, av italiensk härkomst och Dante-beundrarinna. Bägge makarna tycks lida av obestämbara sjukdomar men ingen tar den andres symptom på allvar.

Bauer kräver att Tomas flyttar in hos familjen, vilket väcker Ing- rids misstänksamhet och svartsjuka. Svartsjuka visar också Bauer trots att han oavbrutet ber Tomas hålla Francesca sällskap. I arbetsrummet avlyssnar Tomas en tape på vilken Bauer berättar att han lider av en dödlig sjukdom och har för avsikt att mörda Francesca.

Den dagliga samvaron med den alltmer lekfulla Francesca kommer Tomas åtrå att spira men då hon ber honom skjuta Bauer vägrar han. Till sist förför hon Tomas medan Bauer låtsas vara inlåst i en garderob. Sam- ma kväll infinner sig Bauer hos Ingrid för att be henne kom- ma över och återställa ordningen. Efter en god middag med efterföljande pornografisk filmseans blir Tomas och Frances- ca vittne till hur Bauer ligger med Ingrid i salongssoffan. Äntligen beslutar Tomas att lämna sin arbetsgivare men får nu inte Ingrid med sig. Hon tycker sig ha vunnit en ny självständighet, vilken dock makarna Bauer snabbt utnyttjar sedan de avskedat hushållerskan.

På grund av den intima ka- raktären av Ingrids förhållande till Bauer och hans hustru sover hon i deras säng utan att de tar notis om henne. För att rädda Ingrid erbjuder sig Tomas att återinträda i Bauers tjänst. Då han anländer till huset finner han Francesca till synes död på sängen och Bauer full av samvetsförebråelser. Bauer meddelar att hon tagit livet av sig och skjuter sig i nästa ögonblick själv en kula i hjärtat. I glädjen häröver vaknar Francesca till liv och börjar tillsammans med Tomas elda upp makens papper utanför huset. Ingrid, som blivit ut- sparkad, kommer för att be Tomas om förlåtelse. Försonade å- ker de bort i sin Volkswagen. I villans fönster ses Frances- ca och Bauer betrakta deras avfärd.

Censur / granskning

Censurnummer 107986
Datum 1969-04-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2900 meter
Kommentar Aktlängder: 530, 525, 520, 525, 480, 320.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2900 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Susan Sontags gästspel i svensk film slog enligt kritikerna inte väl ut.

Jurgen Schildt skrev i AB: "Om Susan Sontag kan skriva briljanta essäer och drägliga romaner, så kan hon tillsvidare inte göra dräglig film. "Duett för kannibaler" är nämligen ett stillastående och hårt konstruerat förstlingsverk, ett bemödande som låter flertalet av de medverkande spela kvasiintellektuell kasperteater och som ger publiken talrika tillfällen att gäspa käftarna ur led."

Mauritz Edström i DN tänkte på en ond saga av författaren Pär Lagerkvist: "Filmen är helt förankrad i sin bitvis eleganta dialog, som har något av en "Hissen som gick ner i helvetet"-stämning. Spelet och bilderna kryssar emellertid fram i sick-sack. I enstaka scener lyckas filmen nå en befängt humoristisk svärta, som är underhållande i sig själv. Men som helhet mal den på ett ofruktbart sätt som är svårt att karaktärisera. Det ligger nära till hands att se "Duett för kannibaler" som en svart fars i alltför trögt tempo."

Jonas Sima (Expr) jämförde med en annan debut: "'Duett för kannibaler' är nog den gråaste och tråkigaste filmdebuten i Sverige sedan Jörn Donners "En söndag i september"(1963/10). Men i Donners ödslighet fanns en formvilja. Inför Susan Sontags platta skapelse upplever jag mest choser, absurda krumbukter som hon varken behärskar formellt (-) eller lyckas konkretisera idémässigt."

Hanserik Hjertén (SvD) fann filmen "varken kuslig eller rolig eller något annat" han kunde komma på, medan Torsten Manns (Chaplin) ansåg bristerna mer formella än idémässiga: "Att Susan Sontags film inte fungerar beror inte på uppslaget utan på utformningen. Eftersom hon inte behärskar filmens uttrycksmedel kan hon inte styra sitt tema utan det kolliderar med en mängd faktorer, bl a att skådespelarna inte tycks ha någon större aning om vad de sysslar med och inte heller fått ordentlig personinstruktion. Ekborgs Bauer ser ut och uppför sig som en gubbe ur något filmhistoriskt skräckkabinett, filmen är dåligt belyst (har Sontag inte kunnat samarbeta med Lasse Swanberg?) och orytmiskt klippt. Dessutom är den för lång. Susan Sontag är en amatör som borde tränat på Super-8."

Kommentar Svensk filmografi

I egenskap av framstående amerikansk kulturpersonlighet inbjöds Susan Sontag till Sverige av Utrikesdepartementet våren 1968. Hon var då internationellt känd genom ett reportage från Nordvietnam och genom sin lansering av begreppet "camp" (skönheten hos det otidsenliga, onyttiga, överdrivna och verklighetsfrämmande) i essäsamlingen "Against Interpretation" (Konst och antikonst, PAN/Norstedts, 1969). Hennes författarskap innefattade f.ö. två romaner och filmkritik. Under besöket fick hon kontakt med Sandrewchefen Göran Lindgren som förklarade sig beredd att producera en film åt henne. Projektet realiserades hösten samma år. Sandrews producerade även den andra av Susan Sontags filmer "Brother Carl" (3.5.1971) samt engelsmannen Peter Watkins "Gladiatorerna" (1969/15). Den svenska kritiken och publiken förhöll sig kallsinnig till de tre filmerna och Sandrews internationella satsning torde ej ha givit det ekonomiska och prestigemässiga utfall bolaget hoppats på. I de anglosaxiska länderna bemöttes dock debut- filmen i flera fall positivt av kritiken och den deltog i festivaler i London, New York och San Francisco.

I England (1970) och USA (1969) distribuerades den under titeln "Duet for Cannibals".

Filminstitutets jury placerade den näst sist med 0.75 poäng, vilket innebar kvalitetsbidrag på 113.720 kronor.

Stanley Kauffman analyserade filmen i sin bok "Figures of Light. Filmcriticism and Comment", New York 1971.

Inspelning

Inspelad i privat villa på Månvägen, Lidingö. 1968-10-06 1968-11-15

Visningar

Sverigepremiär 1969-09-24 Grand Stockholm 106 min
Urpremiär 1969-09-24 Grand Stockholm 106 min
Festivalvisning 2015-03-02 Victoria Stockholm Sverige 105 min Tempo dokumentärfilmfestival 2015. Fokus Susan Sontag.
Cinemateksvisning 2015-03-02 Victoria Stockholm Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1970 (bidrag om 113 720,69 kr)

Ämnesord

Absurd teater
Dante Alighieri
Långfilmsdebut
Maktspel
Otrohet
Revolutionärer
Surrealism
Svart fars
Svenskar och utlänningar
Utländska regissörer
Äktenskapsskildring

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2858


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2877


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2859


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2900


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2900


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Susan Sontag DUETT FÖR KANNIBALER
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Duo för kannibaler. Susan Sontag. Augusti - oktober 1968
Omfång 125 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Duet for cannibals. 87-12-14.
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Duett för kannibaler. Trailer. Duet for cannibals.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Duett för kannibaler.
Omfång 38 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 36 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Duett för kannibaler. Produktion 334.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Duet for cannibals. Susan Sontag.
Omfång 9 si.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 106 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?