Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Duett för kannibaler
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-09-24

Medverkande

Lars Ekborg
Arthur Bauer, f d revolutionsledare

Adriana Asti
Francesca, hans hustru

Gösta Ekman
Tomas, Bauers sekreterare

Agneta Ekmanner
Ingrid, Tomas hustru

Britta Brunius
Fru Grundberg

Visa alla medverkande

Handling

Tomas och Ingrid, två unga vänsterradikaler, lever i ett av- svalnat förhållande. Tomas söker en dag arbete hos en medel- ålders landsflyktig revolutionär, Dr Bauer. Denne är sys-...

Visa hela handlingen

Press

Susan Sontags gästspel i svensk film slog enligt kritikerna inte väl ut. Jurgen Schildt skrev i AB: "Om Susan Sontag kan skriva bril- janta essäer och drägliga romaner, så kan hon...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Lars Ekborg Arthur Bauer, f d revolutionsledare
Adriana Asti Francesca, hans hustru
Gösta Ekman Tomas, Bauers sekreterare
Agneta Ekmanner Ingrid, Tomas hustru
Britta Brunius Fru Grundberg
Stig Engström Lars
Gunnar "Knas" Lindkvist En man på kafé

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Tomas och Ingrid, två unga vänsterradikaler, lever i ett av- svalnat förhållande. Tomas söker en dag arbete hos en medel- ålders landsflyktig revolutionär, Dr Bauer. Denne är sys- selsatt med att göra ett bokslut över sitt liv och anställer Tomas för att sortera upp dagboksanteckningar och korrespon- dens. Arbetet är konfidentiellt. Bauers på en gång arrogant fordrande och familjära sätt förvirrar Tomas. Det gör även Bauers vackra hustru, Francesca, av italiensk härkomst och Dante-beundrarinna. Bägge makarna tycks lida av obestämbara sjukdomar men ingen tar den andres symptom på allvar.

Bauer kräver att Tomas flyttar in hos familjen, vilket väcker Ing- rids misstänksamhet och svartsjuka. Svartsjuka visar också Bauer trots att han oavbrutet ber Tomas hålla Francesca sällskap. I arbetsrummet avlyssnar Tomas en tape på vilken Bauer berättar att han lider av en dödlig sjukdom och har för avsikt att mörda Francesca.

Den dagliga samvaron med den alltmer lekfulla Francesca kommer Tomas åtrå att spira men då hon ber honom skjuta Bauer vägrar han. Till sist förför hon Tomas medan Bauer låtsas vara inlåst i en garderob. Sam- ma kväll infinner sig Bauer hos Ingrid för att be henne kom- ma över och återställa ordningen. Efter en god middag med efterföljande pornografisk filmseans blir Tomas och Frances- ca vittne till hur Bauer ligger med Ingrid i salongssoffan. Äntligen beslutar Tomas att lämna sin arbetsgivare men får nu inte Ingrid med sig. Hon tycker sig ha vunnit en ny självständighet, vilken dock makarna Bauer snabbt utnyttjar sedan de avskedat hushållerskan.

På grund av den intima ka- raktären av Ingrids förhållande till Bauer och hans hustru sover hon i deras säng utan att de tar notis om henne. För att rädda Ingrid erbjuder sig Tomas att återinträda i Bauers tjänst. Då han anländer till huset finner han Francesca till synes död på sängen och Bauer full av samvetsförebråelser. Bauer meddelar att hon tagit livet av sig och skjuter sig i nästa ögonblick själv en kula i hjärtat. I glädjen häröver vaknar Francesca till liv och börjar tillsammans med Tomas elda upp makens papper utanför huset. Ingrid, som blivit ut- sparkad, kommer för att be Tomas om förlåtelse. Försonade å- ker de bort i sin Volkswagen. I villans fönster ses Frances- ca och Bauer betrakta deras avfärd.

Censur / granskning

Censurnummer 107986
Datum 1969-04-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2900 meter
Kommentar Aktlängder: 530, 525, 520, 525, 480, 320.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2900 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Susan Sontags gästspel i svensk film slog enligt kritikerna inte väl ut.

Jurgen Schildt skrev i AB: "Om Susan Sontag kan skriva bril- janta essäer och drägliga romaner, så kan hon tillsvidare in- te göra dräglig film. "Duett för kannibaler" är nämligen ett stillastående och hårt konstruerat förstlingsverk, ett bemö- dande som låter flertalet av de medverkande spela kvasiintel- lektuell kasperteater och som ger publiken talrika tillfällen att gäspa käftarna ur led."

Mauritz Edström i DN tänkte på en ond saga av författaren Pär Lagerkvist: "Filmen är helt förankrad i sin bitvis eleganta dialog, som har något av en "Hissen som gick ner i helvetet"-- stämning. Spelet och bilderna kryssar emellertid fram i sick- sack. I enstaka scener lyckas filmen nå en befängt humorist- isk svärta, som är underhållande i sig själv. Men som helhet mal den på ett ofruktbart sätt som är svårt att karaktärise- ra. Det ligger nära till hands att se "Duett för kannibaler" som en svart fars i alltför trögt tempo."

Jonas Sima (Expr) jämförde med en annan debut: "'Duett för kannibaler' är nog den gråaste och tråkigaste filmdebuten i Sverige sedan Jörn Donners "En söndag i september"(1963/10). Men i Donners ödslighet fanns en formvilja. Inför Susan Son- tags platta skapelse upplever jag mest choser, absurda krum- bukter som hon varken behärskar formellt (-) eller lyckas konkretisera idémässigt."

Hanserik Hjertén (SvD) fann filmen "varken kuslig eller ro- lig eller något annat" han kunde komma på, medan Torsten Ma- nns (Chaplin) ansåg bristerna mer formella än idémässiga: "Att Susan Sontags film inte fungerar beror inte på uppslag- et utan på utformningen. Eftersom hon inte behärskar filmens uttrycksmedel kan hon inte styra sitt tema utan det kollide- rar med en mängd faktorer, bl a att skådespelarna inte tycks ha någon större aning om vad de sysslar med och inte heller fått ordentlig personinstruktion. Ekborgs Bauer ser ut och uppför sig som en gubbe ur något filmhistoriskt skräckkabin- ett, filmen är dåligt belyst (har Sontag inte kunnat samarbe- ta med Lasse Swanberg?) och orytmiskt klippt. Dessutom är den för lång. Susan Sontag är en amatör som borde tränat på Sup- er-8."

Kommentar Svensk filmografi

I egenskap av framstående amerikansk kulturpersonlighet inbj- öds Susan Sontag till Sverige av Utrikesdepartementet våren 1968. Hon var då internationellt känd genom ett reportage från Nord-Vietnam och genom sin lansering av begreppet "camp" (skönheten hos det otidsenliga, onyttiga, överdrivna och ver- klighetsfrämmande) i essäsamlingen "Against Interpretation" (Konst och antikonst, PAN/Norstedts, 1969). Hennes författar- skap innefattade f ö två romaner och filmkritik. Under besök- et fick hon kontakt med Sandrewchefen Göran Lindgren som för- klarade sig beredd att producera en film åt henne. Projektet realiserades hösten samma år. Sandrews producerade även den andra av Susan Sontags filmer "Brother Carl" (3.5.1971) samt engelsmannen Peter Watkins "Gladiatorerna" (1969/15). Den svenska kritiken och publiken förhöll sig kallsinnig till de tre filmerna och Sandrews internationella satsning torde ej ha givit det ekonomiska och prestigemässiga utfall bolaget hoppats på. I de anglosaxiska länderna bemöttes dock debut- filmen i flera fall positivt av kritiken och den deltog i festival- er i London, New York och San Francisco.

I England (1970) och USA (1969) distribuerades den under titeln "Duet for Cannibals".

Filminstitutets jury placerade den näst sist med 0.75 poäng, vilket innebar kvalitetsbidrag på 113.720 kronor.

Stanley Kauffman analyserade filmen i sin bok "Figures of Light. Filmcriticism and Comment", New York 1971.

Inspelning

Inspelad i privat villa på Månvägen, Lidingö. 1968-10-06 1968-11-15

Visningar

Sverigepremiär 1969-09-24 Grand Stockholm 106 min
Urpremiär 1969-09-24 Grand Stockholm 106 min
Festivalvisning 2015-03-02 Victoria Stockholm Sverige 105 min Tempo dokumentärfilmfestival 2015. Fokus Susan Sontag.

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1970 (bidrag om 113 720,69 kr)

Ämnesord

Absurd teater
Dante Alighieri
Långfilmsdebut
Maktspel
Otrohet
Revolutionärer
Surrealism
Svart fars
Svenskar och utlänningar
Utländska regissörer
Äktenskapsskildring

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2858


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2877


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2859


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2900


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2900


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Susan Sontag DUETT FÖR KANNIBALER
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Duo för kannibaler. Susan Sontag. Augusti - oktober 1968
Omfång 125 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Duet for cannibals. 87-12-14.
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Duett för kannibaler. Trailer. Duet for cannibals.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Duett för kannibaler.
Omfång 38 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 36 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Duett för kannibaler. Produktion 334.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Duet for cannibals. Susan Sontag.
Omfång 9 si.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?