Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1959). Född Tomas Robert Olof Bolme i Högalids församling, Stockholm.-Han gjorde sitt första offentliga framträdande som fyraåring i barnprogrammet Barnens brevlåda. Tillsammans med sina syskon Per och Agneta deltog han också i Elsa Olenius barnteaterverksamhet vid Vår Teater och spelade en rad barnroller i radion innan han fick en roll i ungdomsfilmen Mälarpirater (1959). Därefter uppmärksammades han som den mobbade ynglingen i Arne Sucksdorffs Pojken i trädet (1961). Detta fick honom...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1959). Född Tomas Robert Olof Bolme i Högalids församling, Stockholm.

-

Han gjorde sitt första offentliga framträdande som fyraåring i barnprogrammet Barnens brevlåda. Tillsammans med sina syskon Per och Agneta deltog han också i Elsa Olenius barnteaterverksamhet vid Vår Teater och spelade en rad barnroller i radion innan han fick en roll i ungdomsfilmen Mälarpirater (1959). Därefter uppmärksammades han som den mobbade ynglingen i Arne Sucksdorffs Pojken i trädet (1961). Detta fick honom att definitivt välja skådespelarbanan.

Han började visserligen läsa vid universitetet men kom sedan in vid Scenskolan i Stockholm 1966 och efter examen till Dramaten 1969-1971. Önskan om att spela gruppteater medförde en brytning med teatern efter det att han och några kamrater åkt till Norrbotten och spelat gruppens pjäs om N.J.A., Nils Johan Andersson m.fl. (tv-version 1970). På detta följde att han och medspelarna grundade Fria Proteatern 1971 (debut med Typerna och draken) där han förblev till dess att den gick i konkurs 1990. Han medverkade i ett par tv-versioner av dess revyer, Mäster Palm lever om (1976) och Med tvättad hals (1985). Han har även varit engagerad vid tv-teaterensemblen. Utöver detta var Bolme under många år den svenska rösten för seriefiguren Tintin, såväl på TV och film som på kassettband.

Tomas Bolme gjorde sin skådespelardebut med att skapa ett antal känsliga ynglingsporträtt men därefter har han blivit mer känd för att ha gett den politiska agitationsteatern ett ansikte. Vid sidan av detta har han gjort en lång rad mer klassiska teaterroller på scen. Intresset för samhällsfrågor har även tagit sig uttryck i det att han blev Teaterförbundets ordförande 1979 och 1992 erhöll han samma post i förbundets internationella motsvarighet FIA.

Han tilldelades 1988 års Guldbagge för bästa manliga roll för Fordringsägare och 1969 erhöll han Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium. Han är gift med skådespelerskan Elisabeth Nordkvist.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1989 Bästa skådespelare Fordringsägare

Insatser

Roll
Röstregi
Speaker
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?