Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Speaker

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1962). Född Gunhild Ejebrant i Högalids församling, Stockholm.-Ejebrant växte upp på Söder med en mor som var konstnär. Modern uppmuntrade hennes skådespelarintresse som tog sig uttryck genom att hon i skolan betraktades som en "teaterapa" som gärna agerade på roliga timmen. Direkt efter realexamen började hon vid Calle Flygares teaterskola och efter denna fick hon 1962 arbete hos Riksteatern där hon förblev ett par år. 1962 gjorde hon även filmdebut som raggarbrud i Chans. Därefter har hon varit verksam...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1962). Född Gunhild Ejebrant i Högalids församling, Stockholm.

-

Ejebrant växte upp på Söder med en mor som var konstnär. Modern uppmuntrade hennes skådespelarintresse som tog sig uttryck genom att hon i skolan betraktades som en "teaterapa" som gärna agerade på roliga timmen. Direkt efter realexamen började hon vid Calle Flygares teaterskola och efter denna fick hon 1962 arbete hos Riksteatern där hon förblev ett par år. 1962 gjorde hon även filmdebut som raggarbrud i Chans. Därefter har hon varit verksam vid olika fria teatergrupper som Narren, där hon hoppade av i december 1967 för att i stället vara med och bilda Fickteatern. Hon har senare spelat vid Stockholms stadsteater och dess annexscen Unga Klara. Den uppsökande gruppen Fickteatern var en speciell och mycket tidstypisk företeelse där skådespelarna med minimala yttre medel och i regi av Suzanne Osten satte upp en rad samhällskritiska och debatterande pjäser om miljön, skolan m.m., vilka även senare gjordes för tv såsom t.ex. Samhälle till salu (1969), Ett spel om plugget (1969) och Motborgarna - ett äventyr (1970).

Barnserien Stor och Liten (1983), där hon spelade den försiktiga Liten ställd mot den framfusiga Stor (Kim Anderzon) är måhända signifikativ för hennes framtoning som en skådespelerska med ganska diskret framtoning. Lottie Ejebrant är i hög grad komiker med stort politiskt engagemang, som hon betraktar som en naturlig del av teatern. På film är hon även känd för sina roller hos Lasse Åberg såsom Repmånad (1979) och Sällskapsresan (1980).

Hon var tidigare gift med kompositören Gunnar Edander.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22

Insatser

Musikstycken

Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?