Grundfakta

Media (159 st)

Originaltitel Första divisionen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1941-09-06

Medverkande

Lars Hanson
överste Magnus Ståhlberg, chef för Kungl. Nerikes flygflottilj i Lindesnäs

Gunnar Sjöberg
kapten Krister Hansson, divisionschef

Stig Järrel
löjtnant Rutger Sperling

Hasse Ekman
fänrik Gunnar Bråde

Emil Fjellström
fanjunkare Persson

Ragnar Falck
sergeant Bertil "Jocke" Johansson, signalist

Visa alla medverkande

Handling

I filmen följer man några olika flygaröden, vävda in i tre kärlekshistorier, varav två slutar lyckligt och en tragiskt. Den unge fänrik Bråde kommer till flygflottiljen för att...

Visa hela handlingen

Press

Stockholms recensenter var med undantag av Ny Dag fulla av lovord över filmen. "Bra svensk flygfilm" satte Nils Edgren i SocD som rubrik över sin recension. "En ståtlig pionjärfilm" satte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Teknisk rådgivare
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Smink
Förtexter
Speaker

Medverkande

Lars Hanson överste Magnus Ståhlberg, chef för Kungl. Nerikes flygflottilj i Lindesnäs
Gunnar Sjöberg kapten Krister Hansson, divisionschef
Stig Järrel löjtnant Rutger Sperling
Hasse Ekman fänrik Gunnar Bråde
Emil Fjellström fanjunkare Persson (smeknamnet Sankte Per förekommer ej i filmen)
Ragnar Falck sergeant Bertil "Jocke" Johansson, signalist
Carl Reinholdz furir "Storken" Karlsson
Irma Christenson Mona Falkstedt, Kristers fästmö
Britta Brunius Greta Johansson, Jockes fru
Linnéa Hillberg fru Bråde, Gunnars mor
Hugo Björne docent Åkerman, ögonspecialist
Kotti Chave löjtnant Billman, kallad Bill
Bror Bügler kapten Fallenius, flottiljläkare
- Ej krediterade:
Ingemar Holde korpral "Jompa" Blomgren
Karl Erik Flens Sjövall, mässuppassare
Elsa Ebbesen-Thornblad Lovisa, fru Brådes hushållerska
Gerda Björne fru Falkstedt, Monas mor
Agda Helin ägarinna till handskaffären
Bengt Järrel Billmans signalist
Walter Sarmell Hanssons signalist
Mary Gräber dam i docent Åkermans väntrum
Mona Sjöstrand docent Åkermans sköterska
Aurore Palmgren sköterskan på BB
Julie Bernby kund i handskaffären
Sif Ruud sköterskan i Sperlings sjukrum
Gösta Seth flygare
Axel Göte Ekdahl flygare
Sven Hedberg flygare
Åke Berg flygare
Lennart Peyron flygare
Rolf Svartengren flygare
Nils Hellquist flygare
Torkel Westerlund flygofficer vid avskedsmiddagen
Claës-Henrik Nordenskiöld flygofficer vid avskedsmiddagen
Bengt Rosenius flygofficer vid avskedsmiddagen
Grels Naeslund flygofficer vid avskedsmiddagen
Karl-Erik Nilson flygofficer vid avskedsmiddagen
Harald Wahlén flygofficer vid avskedsmiddagen

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1941
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2012
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I filmen följer man några olika flygaröden, vävda in i tre kärlekshistorier, varav två slutar lyckligt och en tragiskt.

Den unge fänrik Bråde kommer till flygflottiljen för att tjänstgöra där. Han träffar sin gamle kamrat från flygutbildningen, som fick avbryta den för att kunna försörja familjen och därför aldrig blivit mer än sergeant.

Bråde anmäler sig för flottiljchefen överste Ståhlberg. Ståhlberg och hans far var en gång flygkamrater, men fadern störtade och omkom efter att ha kolliderat under en flygövning med Ståhlberg.

På flottiljen är kapten Hansson chef för första divisionen. Han har förlovat sig med en ung societetsdam, Mona Falkstedt, som vill att han skall lämna flygvapnet. Hon vill inte gå i ständig dödsångest och en dag kanske bli "flygaränka". Hon hotar bryta förlovningen om han inte slutar flyga.

En annan flygare, löjtnant Sperling, har fått fel på ögonen och blir av läkaren förbjuden att flyga mer.

Den unge Bråde har störtat en gång tidigare och tillbringat sista tiden på sjukhus. Den första order, han nu får, är att genast gå upp och flyga igen.

Dagarna går på flottiljen med övningar av olika slag. Vid en nattövning saknas radiotelegrafisten i Brådes plan, och Sperling anmäler sig glatt som frivillig.

Det blir en svår flygning i natt och dimma, som slutar med att bägge störtar och omkommer vid försöket att landa.

Flottiljchefen får en ny svår uppgift: att till den döde Brådes mor framföra budet att även hennes son har omkommit.

Den döde flygarens visitkort tas ner från hans dörr. Skrivbordets ägodelar samlas ihop i en portfölj. Men nere på järnvägsstationen står redan en ny fänrik, färdig att ta den dödes plats.

Chefen för första divisionen kan åter rapportera: Styrkan fulltalig. Alla närvarande.

Censur / granskning

Censurnummer 63288
Datum 1941-09-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2526 meter
Kommentar Aktlängder: 518-498-565-605-340 = 2526 m. Aktlängder: 518, 498, 565, 605, 340.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2526 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholms recensenter var med undantag av Ny Dag fulla av lovord över filmen. "Bra svensk flygfilm" satte Nils Edgren i SocD som rubrik över sin recension. "En ståtlig pionjärfilm" satte Larz i StT. "En idealisk flygfilm. Svensk filmproduktion hedrar sig" var Axons rubrik i NDA.

I DN skrev O R-t: Jag har "aldrig under de något mer än två år som jag nu haft glädjen att skriva om film i den här tidningen varit med om en svensk filmpremiär vilken varit en större upplevelse för mig. (-) Första divisionen är en svensk märkesfilm på grund av rent filmiska egenskaper. Har det över huvud taget någonsin sedan talfilmens genombrott gjorts en film här i landet vilken varit f i l m i så hög grad som denna?"

I fortsättningen talar recensenten om "den nerv, snärt och rytm som genomströmmar Första divisionen. (-) Första divisionen är en alltigenom strong, osentimental historia om unga svenska människor. (-) Den är patetisk, men dess patos är äkta. Därigenom blir också personteckningen så klar, fast och riktig som den är. Människorna i filmen lever (-) . . . scener av en filmisk intensitet som man aldrig sett förut i en svensk film. (-) Det är egentligen förbluffande att tänka sig att denna suveränt sammanhållna film skapats av en ung man på 26 år! Första divisionen är inte bara ett löfte, den är ett verk av en ung man som är en färdig filmregissör. Måtte han bara i fortsättningen lyckas motsvara de glada förväntningar den väcker! Ekman har filmen i blodet. (-) Närapå varenda scen är omsatt i bild och spel med en säkerhet och lätthet som gång på gång kommer en att tyst applådera för sig själv."

I SvD talar Lill om filmen som "en stram, saklig, svensk och manlig film utan alla falska brösttoner och försök till uppskruvad heroism".

I fortsättningen kallar hon filmen "ett stycke svensk verklighet" och talar om dess "kultiverade smakfullhet".

"En strong film, spelad i en strong stil", skriver -hn i Arbetaren, som också betonar att den inte står "sina förnämsta utländska föregångare efter".

Axon inleder sin recension i NDA med att konstatera att "det var med stolthet", man lämnade premiärbiografen efter att ha sett "den idealiska flygfilmen", som dessutom "var svensk alltigenom".

Även Filmson i AB menar att det är "en svensk film att vara stolt över" och att "man kan tryggt påstå att denna svenska film är fullt i klass med det bästa som åstadkommits".

Skådespelarna får genomgående höga lovord: Hasse Ekman som den unge fänriken, som omkommer, Stig Järrel som varierar sin slitna filmfigur på ett allvarligt, övertygande sätt och den i svensk film numera sällsynte Lars Hanson, om vilken Nils Edgren skriver i SocD: "en strong karl och bra chef, lätt grånad av ödet, en man med pondus, som smittar av sig på filmen."

Alla recensenter är även ense med O R-t i DN att Hasse Ekman med denna film dokumenterat sig "som en av våra allra bästa filmskapare", som Nils Edgren formulerar det i SocD.

Men inte heller filmens initiavtivtagare och producent Lorens Marmstedt blir bortglömd. Filmson skriver om honom i AB: "Han har ännu en gång fäst sitt namn vid ett nytt och djärvt krafttag i svensk film."

En enda recensent var totalt negativ till nästan allt i filmen: Nils Beyer i BLM. Han kallade filmen "dilettantiskt regisserad", berättad utan "konstnärlig uppfattning" och med "löst tråcklade intrigstumpar, som fått ersätta en verklig dramatisk handling".

Tege i Ny Dag är däremot full av reservationer: "Flygbilderna är säkerligen de ståtligaste som tagits i Sverige och särskilt störtbombningen är synnerligen effektfull och vittnar om att det svenska stridsflyget har nått en hög standard och säkert står sig gott vid en jämförelse med de krigförande länderna. Med dessa goda förutsättningar kunde det alltså blivit en svensk storfilm, om bara möjligheterna utnyttjats i en acceptabel handling och av en kunnig regissör. (-) Handlingen, utom själva flygningen, tilldrar sig huvudsakligen i officersmässen, där divisionens officerare i tillbörliga värdiga former kretsar kring chefen, skålar i champagne, håller tal och dunkar varandra i ryggen. Några andra än befäl förekommer inte i filmen. Till och med Emil Fjellström och Carl Reinholdz, som är med på ett hörn för att pigga upp handlingen, får klättra några grader högre än vanligt för att inte bryta för mycket mot de andra förnämiteterna."

Kommentar Svensk filmografi

Första divisionen var Hasse Ekmans andra regiuppgift efter den mera farsbetonade Med dej i mina armar (1940/30) och hans verkliga genombrott som filmregissör. Manuskriptet hade skrivits av Ekman tillsammans med stockholmsjournalisten Alvar Zacke (1904--1977), specialist på flygreportage. Efter inspelningen av filmen skrev Zacke en roman på filmens ämne, som följande år kom ut under titeln "Första divisionen".

Filmen spelades in under senare delen av maj, hela juni och en stor del av juli 1941. Flygbilderna togs vid Kungl Västgöta flygflottilj i Karlsborg. Flygfotografen Per Flood (1902--1970) var anställd vid Armé-, Marin- och Flygfilm och hade under många år skaffat sig en omfattande rutin genom sitt arbete för bl a Försvarsstabens filmdetalj. Han hade även konstruerat en särskild kamera för flygupptagningar.

I en seminarieuppsats, "Första divisionen", vid Institutionen för teater- och filmvetenskap vid Stockholms universitet 1973 har Bengt Dahlberg analyserat filmens bakgrund och ideologi.

Ett avsnitt ur Första Divisionen ingick i Terrafilms kavalkadfilm Dårskapens hus (1951/20), som innehöll utdrag ur 17 av Hasse Ekmans filmer från 1940-talet.

Ett avsnitt ingick även i Terrafilms interna jubileumsfilm Fram för lilla Terra, när bolaget 1948 fyllde tio år.

Inspelning

1941-05-19 1941-07-19
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Kungl. Västgöta flygflottilj F6 Karlsborg Sverige
Barkarby Järfälla Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1941-09-23 Royal Stockholm Sverige 92 min
Sverigepremiär 1941-09-06 Aveny Norrköping Sverige 92 min
TV-visning 1962-09-06 Sverige 88 min
1997-07-05 SVT2 Sverige 88 min
2001-01-30 SVT1 Sverige 88 min
2001-03-01 SVT1 Sverige 88 min
2003-12-23 SVT1 Sverige 88 min
Urpremiär 1941-09-06 Aveny Norrköping Sverige 92 min
Annan visning 1942 Danmark 92 min
1942 Norge 92 min
Dvd-release 2012-03-21 Sverige
TV-visning 2012-11-27 SVT1 Sverige
2015-10-26 SVT1 Sverige
2017-11-20 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2015-03-19 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Att flyga är att leva
Kompositör Lars-Erik Larsson (1941)
Textförfattare Hasse Ekman (1941)
Sångare kör (manskör)


Originaltitel Rollasången
Sångare kör (manskör)


Originaltitel Kavaljersvisa från Värmland
Textförfattare Sten Selander (delvis)
Sångare Gunnar Sjöberg
kör (manskör)


Ämnesord

BB
Beredskap
Bombfällning
Dödsstörtning
Fallskärmshopp
Flygare
Flygflottilj/Karlsborg
Flygning
Flygtraditioner
Handskbutik
Instrumentlandning
Nattövning
Nödlandning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2516


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2519


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2516


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel FÖRSTE FLYVER-DIVISION


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Die erste Staffel.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 129 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Exteriörer och flygkomplex.
Omfång 91 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 20 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?