Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Regi

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1915-1975). Född i Helsingfors som Björn Julius Haraldsson Chave. Avled i Nacka. Han var son till skådespelarna Harald Sandberg och Ebba Chave och gjorde 1915 sin filmdebut i mycket späd ålder. Som barn deltog han även i en teaterturné med De Wahls sällskap i rollen som Lill-Pierrot i Pierrots drama. Han studerade vid Norra Latin i Stockholm men hoppade av studierna för att kunna spela på Oscars-teatern och därefter följde Dramatens elevskola 1930-1933. Han spelade en tid 1933-35 vid Vasateatern, då under Gösta Ekmans regim. Till...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1915-1975). Född i Helsingfors som Björn Julius Haraldsson Chave. Avled i Nacka.

Han var son till skådespelarna Harald Sandberg och Ebba Chave och gjorde 1915 sin filmdebut i mycket späd ålder. Som barn deltog han även i en teaterturné med De Wahls sällskap i rollen som Lill-Pierrot i Pierrots drama. Han studerade vid Norra Latin i Stockholm men hoppade av studierna för att kunna spela på Oscars-teatern och därefter följde Dramatens elevskola 1930-1933. Han spelade en tid 1933-35 vid Vasateatern, då under Gösta Ekmans regim. Till denna scen återkom han 1939-41 och var därefter frilans till 1947.

1936 gjorde han sin första turné med Riksteatern och han skulle bli flitigt återkommande medverkande vid denna institution. Under åren 1947-1962 var han regelbundet verksam på deras turnéer varefter han var engagerad vid Dramaten 1962-1969.

Redan tidigt blev han med sitt mörka och vackra utseende filmcharmör och flickidol, vilket var tydligt i 30-talsfilmer som Unga hjärtan (1934) och som flygaraspirant i Ungdom av i dag (1935). Detta var något som han senare såg på med blandade känslor då han menade att han kastat bort sin tid på detta.

Under den senare filmkarriären fick han ofta spela olika myndighetspersoner som t.ex. kriminalkommissarie i Arne Mattssons svit av Hillmanfilmer från Damen i svart (1958) och framåt. På senare år kom han att ägna sig åt annan verksamhet såsom att undervisa i scenteknik för kommunanställda, företagsledare och andra. Under sin aktiva skådespelartid var han även fackligt aktiv och stred framför allt för de turnerande skådespelarnas rättigheter.

P O Qvist (2004)

Insatser

Regi
Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?