Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Illusioner
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-09-23

Handling

Christer Lövgren, nyskild från hemsamariten Karin, arbetar som kyrkogårdsvaktmästare och taxichaufför i ett litet samhälle i Mellansverige.När han efter ett taxipass återvänder...

Visa hela handlingen

Press

Illusioner fick ett blandat mottagande. Ingen kritiker var dock riktigt positiv, även om flera framhöll regissören Lars Mullbacks obestridliga talang.Maaret Koskinen, DN: "(-)...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Manusbearbetning
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Orkester
Dirigent
Musiktekniker
Dekorassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Smink
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Anders Ekborg Christer
Reine Brynolfsson Erik
Jonna Järnefelt Marie
Birgitte Söndergaard Karin
Claes Månsson Kjell
Siv Ericks Rut
Kim Rhedin advokaten
Elsie Höök borggrundaren
Sture Ström domaren
Joe Labero illusionisten
Arthur Hultling Ingmar
Monica Nordquist kvinnan
Karin Bjurström kvinnliga polisen
Liisa Björklund kvinnliga prästen
Björn Granath läkaren
Sven-Erik Johansson Oskar
Patrik Bergner Ulf
Halvar Björk Yngve
Gösta Engström konferencieren
Mats Olof Olsson psykolog
Klas-Gösta Olsson kistbärare
Orvar Bodlund kistbärare
Urban Skoglund kistbärare
Jan Brodin liket
Jonas Granström polis
Peter Sjöquist polis
Göran Bolinder hundförare
Pierre Stahre vårdare
Lars Mullback psykopat
Bertil Hargemark taxichaufför
Steve Jansson taxikund
Mi Elfverson kioskägaren
Boy Wiberg gammal dam
Kalle Moraeus musiker
Anders Nilsson musiker
Kent Blomqvist musiker
Olle Nyberg musiker
Injo hund hunden

Bolag

Produktionsbolag Omega Film & Television AB
AB Svensk Filmindustri
Tonservice Löthner & Löthner KB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1994
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1995
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1995
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag OK Petrolium AB (tack till)
Fonus (tack till)
AB Mio (tack till)
Motorola AB (tack till)
Möbelgalleriet AB (tack till)
Rolex (tack till)
Huset Sand Sjølyst A/S (tack till)
Gant (tack till)

Handling

Christer Lövgren, nyskild från hemsamariten Karin, arbetar som kyrkogårdsvaktmästare och taxichaufför i ett litet samhälle i Mellansverige.

När han efter ett taxipass återvänder till centralen och telefonisten Rut, visas på TV ett program med en berömd illusionist.

Christer är i färd med att gräva en grav när Erik anländer. Han presenterar sig som den nye begravningsentreprenören. De ska jobba ihop.

"Kan du ta in en bår i den där taxin?", frågar han. Jo, det kan han, och Eriks hustru Marie transporteras i taxin till deras nya hus. Christer och Erik hjälps åt att bära upp henne till andra våningen. Hon är totalförlamad.

"Vi fick vattenplaning," förklarar Erik. "Säkerhetsbältet funkade inte. Hon bara flög iväg. Det var ett konstruktionsfel."

Christer flyttar från sin lägenhet där han bott med hustrun.

Han uppsöker Marie, när Erik inte är hemma. Han går upp till andra våningen där Marie ligger i sin säng. "Vad vill du?" säger hon. "Erik kommer snart tillbaka. Varför kom du hit?"

Christer övar på sitt trumset.

Marie har besök av läkaren som oroar sig för henne och ger henne piller.

Christer observerar att Erik roar sig med en annan kvinna. Då åker han hem till Marie, ger henne att dricka och pysslar om henne. "Kom," säger hon, "lägg dig här hos mig." Han tvekar men tar hennes hand. "Du är stark," säger han.

Erik rakar ett lik. Hans kollega frågar hur det är med Marie. "Hon har inte långt kvar," säger han.

Christer är på nytt ensam med Marie. Han ligger bredvid henne i sängen. "Kyss mig," säger hon. Han börjar kyssa henne passionerat, men hejdar sig. "Det var ingen olycka," säger hon. "Jag satt inte i nån bil när jag bröt nacken. Han slog mig. Se på mig, se på min kropp." De kysser varandra. Han tar av henne behån och kysser henne över hela kroppen. Strax ovanför könet har hon en mycket speciell tatuering med ordet Illusions.

Erik anländer med en nyinköpt rullstol som han baxar uppför trappan. Men han tappar den och skriker "Helvete!" Under tiden tar sig Christer ut via balkongen.

Det är danstillställning på orten. Christer hör hur Erik för en tjej bekänner att han snart inte orkar längre: Marie blir bara sjukare och sjukare.

Christer bjuds upp på scenen av kvällens band under applåder och stor uppskattning av publiken. Han sjunger "When a Man Loves a Woman", men avbryter sig när han ser att Erik kysser en tjej under dansen. Han rusar ner från scenen och slår ner Erik.

Dagen efter får han pikar på taxicentralen för att vara slagskämpe. Det talas om att paret Erik/Marie väntar ett stort skadestånd från ett försäkringsbolag i USA, kanske upp till sex miljoner kronor.

Christer är åter hos Marie, som sitter i rullstol. "Var hämtar du din styrka ifrån?" säger han. "Jag är lite förvirrad." Marie använder sina tidigare förlamade händer och befriar sig från rullstolens bälten och reser sig. "Förstår du nu," säger hon och tänder en cigarrett. "Jag har en chans att komma från honom. Han tror att han äger mig." De kysser varandra.

"Läkarna gick på det. Det blir mitt startkapital," säger hon.

Erik och Marie spelar kort. "Vem är det som varit här," frågar han. "Ingen," svarar hon. Han tar struptag på henne. "Kyrkogårdsvaktmästaren," bekänner hon. Erik: "Du trodde inte jag skulle märka nåt, va?" Han slår henne.

Christer är hemma hos Marie som stökar i köket. Han omfamnar henne. De klär av varandra och ligger med varandra. Marie är så passionerad att hon sliter en hårtest av honom.

På taxicentralen säger Christer att han vill emigrera till Australien. Erik attackerar honom på gårdsplanen: "Du ska ge fan i hur jag sköter Marie!"

Christer söker upp Marie. På vägen upp i trappan ser han Ian Flemings agentroman "For Your Eyes Only". Marie verkar som död, och strax anländer Erik med läkaren som dödförklarar Marie. Christer blir utom sig.

Christer är hos läkaren. Han anklagar Erik för att ha mördat Marie, men läkaren försäkrar att Marie var entydigt ryggradsskadad " det visade röntgenplåtarna " och dödsorsaken var lunginflammation. Det finns ingen misstanke om brott.

Christer gräver hennes grav på kyrkogården. Sedan hjälps han och Erik åt med kistan, som de lägger henne i. Christer skruvar på locket.

På taxistationen. Christer bara gråter. Sedan blir han upprörd och sticker iväg till en körning.

Erik skruvar upp locket till kistan och ska just till att döda Marie med en yxa när hon slår upp ögonen. Han avbryts av hemsamariten Karin som kommer för att hämta mediciner och utrustning för den avlidna Marie. "Du är Christers ex?" frågar han. "Slog han dig? Var han bra? Eller var det bara mig han hoppade på?" Sedan försöker han våldta henne, men hon sliter sig loss och flyr.

Begravningsakten äger rum i kyrkan. Vid kaffet efteråt pratas det om rådjur. "Visst är de vackra, men blir de för många, måste man skjuta dem," säger Erik. Kakmumsandet och konversationen går Christer på nerverna.

Christer tar sig in i Eriks och Maries hus. På golvet ligger nu Ian Flemings "You Only Live Twice". Christer finner Marie i sin säng, till synes sovande. Han ringer polisen. Under tiden anländer Erik och de börjar slåss. Polisen finkammar huset, men det finns ingen Marie. Erik fäller förstulet ner handtaget till balkongdörren. Christer betraktas av polisen som överspänd.

På kvällen återkommer Marie till huset och går upp till Erik som ligger och sover. Han vaknar. Hon säger att hon åker i morgon. Erik: "Var inte rädd. Du hade rätt. Vi hade verkligen nytta av taxichauffören." På hennes fråga om han fått pengarna, skrattar Erik och nickar: "Åtta miljoner till. Tack vare din död."

Marie får sin andel ur kassaskåpet. Erik: "Marie, vi har alltid varit ett bra team. Jag har skyddat dig." Marie: "Med en yxa?!" Erik: "Marie. Marie, Marie... Vem skulle sakna dig. Du är ju död. Varför ska jag dela med en död?!" Han tar strupgrepp på henne, men hon får upp en rakkniv och skär halsen av honom. Blodet sprutar henne rakt i ansiktet.

Sedan hon gjort sig ren, tar hon hand om pengarna. Och innan hon går, lägger hon Christers hårtestar, som hon ryckte av honom vid deras samlag, i Eriks hand.

På natten ringer det på dörren hos Christer. Det är polisen: "Christer Lövgren, du är anhållen, misstänkt för mord."

Under rättegången framhåller en psykolog att Christer har svårt att skilja mellan dröm och verklighet. Christer döms till sluten vård på mentalsjukhus.

Här får han under ett TV-program med en illusionist syn på dennes logotype. Det är exakt densamma som Maries tatuering. Han beslutar sig för att följa upp denna nya ledtråd och lyckas rymma under en transport.

Monte Carlo. Illusionisten från TV har föreställning i en elegant lokal. Christer är där smokingklädd i vit jacka. Marie är ett av illusionistens instrument under föreställningen. Efteråt kommer hon fram till honom: "Född på nytt. Hur hittade du hit?" Han kysser henne. "Kom," säger hon.

Hon bor i en flott lägenhet med utsikt över Medelhavet. "Du får sju miljoner. Eriks andel," säger hon och ger honom en check på beloppet. De kysser varandra. Christer tar av henne vigselringen, som han kastar bort, och trär på henne en ny ring: "Nu är jag din och du är min," säger han.

De fortsätter att vänslas, men Marie är tydligt störd. "Ingen äger mig," säger hon och vräker Christer över balustraden.

När hon böjer sig ut för se hur han hamnat, tar han tag om hennes hals och får henne att med våldsam kraft slungas till marken, där hon spetsas på ett uppstickande föremål.

Censur / granskning

Censurnummer 132858
Datum 1994-08-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2633 meter
Kommentar Aktlängder: 585-514-596-532-406 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2633 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Illusioner fick ett blandat mottagande. Ingen kritiker var dock riktigt positiv, även om flera framhöll regissören Lars Mullbacks obestridliga talang.

Maaret Koskinen, DN: "(-) Illusioner [är] i själva verket en modern parafras på 40-talets amerikanska svarta 'noir'-thriller, komplett med dödliga passioner och mörka alter egon, mycket medvetet omplanterad i den svenska myllan.

Och tvivelsutan är Lars Mullback en talang i vardande, med en ibland för svensk genrefilm osedvanlig behärskning av sina berättarmedel. Speciellt roligt är det att se en svensk regissör mejsla fram spänningar och rörelse i (bild)rummet i stället för genom klippning, som gängse är.

Det sker redan i filmens allra första omsorgsfullt uppbyggda tagning. Den inleds med en närbild av en enda blodröd ros, men så höjer sig kameran från närsyntheten och avslöjar att rosen sitter på en grav. Ytterligare en blickvidgning och några ungar ses springa på kyrkogårdsmuren - och så kliver Christer in i bild. Voilà: dramats huvudperson och huvudkomponenter - ytans bedräglighet, liv och död, balansakten däremellan - i en enda tagning.

Men Mullbacks talang sträcker sig längre än det ytligt tekniska. Det som väcker intresse i hans film är de genuint obehagliga, för att inte säga makabra stråken. (-)

Illusioner är (-) en fingerfärdig genreövning, dock med vissa resterande oklarheter i manus och överslag gjorda i rena entusiasmen (inklusive en blodsprutande orgie som nog är mera rolig än otäck)."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Illusioner är en ojämn film - ibland är replikerna, speciellt de som läggs i Reine Brynolfssons mun, pinsamt stolpiga och lika ofta lyser det konstruerade i själva historien igenom alltför tydligt. Det är svårt att intressera sig för dessa människor (-).

Men medan man sitter där och undrar varför Lars Mullback valt just denna likgiltiga historia och denna svåra genre av alla, så kan man slås av Mullbacks förmåga att hålla tempo, klippa och undvika banalitetens allra, allra värsta fällor. Och han skulle nog också kunna skildra miljöer som lever, men komplotten lägger sig denna gång oftast i vägen.

Här finns också ansatser att gå lite under ytan och ge plats åt en eller annan reflexion i detta som skall vara ren och rak underhållning. Men de dykningarna är för få och inte genomtänkta."

Anna Ångström, SvD: "Tyvärr vill det sig inte riktigt, trots att Mullback bevisligen har hantverkskunnande och sinne för detaljer. Pendlingen mellan det vardagliga och osannolika blir inte tillräckligt spännande. I stället för att spela på ovissheten om huruvida det som händer är verklighet eller hjärnspöken i huvudet på Anders Ekborg, lägger regissören ut spår som stundtals är litet för grova eller bara lekfulla. (-)

Regissören tycks vilja få oss att fundera över ögats osäkra vittnesbörd och det skenbara förhållandet mellan styrka och svaghet. Tanken är intressant, men resultatet är ett ganska långsökt illusionsnummer som inte riktigt engagerar."

Mats Bråstedt, Expr: "Det är en inte alls obegåvad historia Mullback berättar. Dock har jag en känsla av att den såg bättre ut på papperet.

För i sitt färdiga skick lider Illusioner av dåligt tempo och borde stramats åt; ibland förlorar Mullback kontrollen över sin berättelse och verkar ha dålig insikt om vad han egentligen vill säga.

Och nån borde bett Brynolfsson lugna ner sig. Det är både parodiskt och irriterande att se en av landets mest begåvade skådespelare spela över och misshushålla med sina krafter på det här viset.

Mullback har alltid haft en avslappnad inställning till sitt handikapp; han är gravt cp-skadad sedan födseln. Prov på hans självinsikt - och humor - får vi när Mullback gör en Hitchcock och dyker upp som ostyrig mentalpatient.

Hos Lars Mullback finns ett frö till något mycket större än Illusioner."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Lars Mullback (f 1961) långfilmsdebuterade med Illusioner, som baserar sig på en verklig händelse från seklets början.

Mullback är cp-skadad sedan födseln. Sitt handikapp har han skildrat i kortfilmen Påklädningen, med Anders Ekborg (f 1960) i huvudrollen. Jerzy Sladkowskis dokumentärfilm Bakom illusionerna handlar om Mullback och den "järnvilja [han] besitter bakom den medfödda cp-skada som gör det så svårt för honom att tala och röra sig som han själv vill" (SvD 20.9.1994).

Före långfilmsdebuten hade Mullback gjort sju kortfilmer, förutom Påklädningen, bl a även Akvariemannen (1993), båda TV-visade. I denna "skildrade han totalförlamade Jörgen Erlandssons liv, och kritiserade samtidigt den nya handikappreformen. Mullback, själv handikappad, menade att Erlandsson använde lagen för att få sova tillsammans med speciellt utvalda hemsamariter" (Expr 6.10.1993).

Redan innan Illusioner haft premiär fick Mullback ett erbjudande från USA att sälja manuset och filmrättigheterna. I samband härmed uppstod en konflikt om fördelningen av dessa intäkter mellan Mullback och producenten Peter Kropénin, vilken krävde 80%. En tid senare senare löstes tvisten dem emellan, och försäljningen kunde äga rum. Filmrättigheterna köptes av producenten John Jacobsen, som tidigare bl a svarat för produktionen av Nils Gaups Vägvisaren, 1987 (AB 22.9 och 24.9.1994).

Filmens produktionskostnader uppgick till 13,5 Mkr, varav 6 Mkr utgjordes av bidrag från Filminstitutet och 7,5 Mkr av riskkapital.

Inspelning

Stockholm med omgivningar Stockholm Sverige Inspelningen ägde rum september-december 1993
Gamla Filmstaden Råsunda Sverige
Frankrike

Visningar

Sverigepremiär 1994-09-23 Göta Göteborg Sverige 96 min
1994-09-23 Downtown 3 Malmö Sverige 96 min
1994-09-23 Saga 2 Skövde Sverige 96 min
1994-09-23 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
1994-09-23 Filmstaden 6 Umeå Sverige 96 min
1994-09-23 Filmstaden 7 Uppsala Sverige 96 min
TV-visning 1998-08-08 SVT2 Sverige 92 min
1999-03-16 SVT1 Sverige 92 min
Videorelease 1995-03 Sverige 92 min

Musikstycken

Originaltitel Yes! We Have No Bananas
Kompositör Irving Cohn (1923)
Frank Silver (1923)
Textförfattare Karl Gerhard (svensk text 1923)
Irving Cohn (engelsk text 1923)
Frank Silver (engelsk text 1923)


Originaltitel Bar to Bar
Kompositör Sebastian Sundblad
Textförfattare Gösta Engström


Originaltitel When a Man Loves a Woman
Kompositör Calvin Lewis (1965)
Andrew Wright (1965)
Textförfattare Calvin Lewis (1965)
Andrew Wright (1965)


Originaltitel Orgelsats
Kompositör Sten Rolandsson


Ämnesord

DK Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2633


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ILLUSIONER en ond thriller av Lars Mullback


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En ond thriller ILLUSIONER Alla kan bli lurade...


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Illusioner av Lars Mullback. Version III.
Omfång 83 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Illusioner av Lars Mullback. Version V.
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Illusions.
Omfång 22 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper 7
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?