Grundfakta

Media (47 st)

Originaltitel Flickor på fabrik
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1935-12-26

Medverkande

Carl Barcklind
Axel Bergström, direktör för Elektroverken

Fritiof Billquist
Harry Bergström, ingenjör

Birgit Rosengren
Karin Lind

Karin Ekelund
Margit Bergström, Harrys syster

Helge Hagerman
Björn Lind, Karins bror

Ruth Weijden
Lotten Bergström, Harrys och Margits mor

Visa alla medverkande

Handling

Elektroverken i Stockholm. En fabrik som bl a har en avdelning för tillverkning av glödlampor. Växelbilder visar en övervägande kvinnlig personal som gör glödlampor (verklig miljö:...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Svagheten med Flickor på fabrik ligger i det att den på en gång ger både för mycket och för litet. För att först ta det sistnämnda, man känner inte att berättelsen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Carl Barcklind Axel Bergström, direktör för Elektroverken
Fritiof Billquist Harry Bergström, ingenjör
Birgit Rosengren Karin Lind
Karin Ekelund Margit Bergström, Harrys syster
Helge Hagerman Björn Lind, Karins bror
Ruth Weijden Lotten Bergström, Harrys och Margits mor
Naemi Briese Majken Pettersson, Karins arbetskamrat
Gideon Wahlberg Larsson, fackföreningsombud
Dagmar Ebbesen fru Bengtson, portvakt
Gunnar Olsson Erik Löfstedt, arbetare
Olle Törnquist Sixten von Holst, kallad Snoppen, vicedirektör
- Ej krediterade:
Folke Pilo Axel Roth, arbetare
Diddie Andersson Clary Johansson, Karins arbetskamrat
Wiktor "Kulörten" Andersson man på verkstadsklubbens möte
Elswig Bladh en av Karins arbetskamrater
Britta Estelle en av Karins arbetskamrater
Mari-Anne Fröroth en av Karins arbetskamrater
Maja-Lisa Lüning en av Karins arbetskamrater
Britta Borg en av Karins arbetskamrater
Inga-Maj Erikson en av Karins arbetskamrater
Elsa Ebbesen-Thornblad Laura, Larssons barnsköterska
Knut Frankman ena sekreteraren vid verkstadsklubbens möte
Paul Hagman andra sekreteraren vid verkstadsklubbens möte
Einar Molin en arbetare på verkstadsklubbens möte
Alice Müller en ung kvinna på verkstadsklubbens möte
Sigrid Nordenswärd en ung kvinna på verkstadsklubbens möte
Lennart Lauber kontorsvaktmästare

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1935
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Elektroverken i Stockholm. En fabrik som bl a har en avdelning för tillverkning av glödlampor. Växelbilder visar en övervägande kvinnlig personal som gör glödlampor (verklig miljö: Osram i Stockholm).

Över till vicedirektörens rum. Sixten von Holst har ett slappt telefonsamtal med direktör Bergströms dotter Margit, som vill ha sällskap på stan när hon skall köpa en ny scarf till sitt omfärgade hår. In på kontoret kommer Harry, direktörens son, som Sixten von Holst inte känner igen, för Harry har varit bortrest i åtta år och studerat fabriker för elektroteknik.

Inne hos direktör Harry Bergström grälar direktören med sin syster Lotten. Hon försvarar en viss Erik Löfstedt som blivit avskedad, inte för den politiska verksamhet han utövar -- han är kommunist -- utan för stöld. Han misstänks ha stulit en 100-kronorssedel och i slutet av filmen visar det sig att så var fallet. Sonen Harry gör sin oväntade entré. Han går med på att arbeta hos fadern om han får börja som vanlig anonym arbetare och lära känna personalen från grunden. Därför hyr han in sig i ett hyreshus med kroppsarbetande hyresgäster, där portvakterskan fru Bengtsson tar sig an honom. Det gör även Lotten Bergström som hushållar åt Harry. I grannvåningen bor Karin Lind och Majken Pettersson från lampfabriken. Under Harry bor fackföreningspampen Larsson, en änkeman med ung son. Både fru Bengtsson och Lotten Bergström slår för herr Larsson.

Direktör Bergström och Larsson förhandlar om Löfstedt, men utan resultat. Harry kommer med på ett fackföreningsmöte där det hela diskuteras och där Löfstedt talar. Larsson dämpar de närvarandes strejkiver.

Harrys syster Margit träffar Karin Linds bror Björn och förälskar sig i honcm, varför hon slår upp med Sixten von Holst på kontoret. Harry och Karin beslutar sig för att gifta sig med varandra och Harrys far ger sonen en stor våning i lysningspresent. I den våningen uppsöks Karin av agitatorn Löfstedt som varit hennes tidigare fästman. Han blir våldsam, men Karin får ut honom, sedan han först antytt att Harry är spion för direktionen. Karin bryter därför nästa dag förlovningen med Harry. Under resten av dagen talar Harry, som den nye direktören, med fackföreningsdelegationen och går med på deras lönekrav. Under samtalet kommer Löfstedt inrusande med en revolver, missar Harry och vådaskjuter Larsson.

Hemma i den nya våningen samlar Karin ihop sina tillhörigheter för att sedan försvinna för evigt, men Harry hinner dit och hejdar henne. Hon får veta hur allting hänger ihop och beslutar sig för att stanna.

Censur / granskning

Censurnummer 53212
Datum 1935-12-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2285 meter
Kommentar Kopiornas längd 2400 meter - 88 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2400 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Svagheten med Flickor på fabrik ligger i det att den på en gång ger både för mycket och för litet. För att först ta det sistnämnda, man känner inte att berättelsen bärs av något riktigt starkt patos. Författarna ha haft en idé, en god idé, men den har framsprungit ur deras hjärnor, inte deras hjärtan. De ha från sin utgångspunkt kalkylerat med siffror i stället för med människor. På så vis får man inte bara ett utan tre exempel på hur allt numera flyter mellan de s. k. klasserna, hur lätt det går att kliva uppåt eller neråt på samhällsstegen. Tre exempel -- ett tag trodde man för resten det skulle bli fyra -- på den tesen är två för mycket; man börjar undra om inte författarna själva tvivlat på sin förkunnelse och för säkerhets skull velat klubba till åskådaren ordentligt.

Har resultatet inte blivit alldeles övertygande innebär detta emellertid inte något underkännande av filmen i sin helhet. Man sätter denna tvärtom som ett uttryck för en god vilja att åstadkomma något som inte helt följer de vanliga, schablonmässiga linjerna. Flickor på fabrik har kontakt med det nutida livet runt omkring oss, det är mycket värt redan det."

Ny Dag (Assar): "Ingen människa har hjärta att klandra rollernas innehavare för att de misslyckats. Filmen har svenskt rekord i dumhet och reaktionär fräckhet och utgör ett sorgligt exempel på hur djupt i botten svensk filmproduktion kan komma."

StT (R H-d): "Flickor på fabrik är en social film som tyvärr glömmer bort att den är social.

Det är bäst att genast påpeka att Europa Film aldrig gjort ett elegantare arbete vad den utvärtes formen angår. Ett stort steg framåt. Fotografen Harald Berglund och framför allt arkitekten Bibi Lindström ha nått en aktningsvärd kvalitet. Man tänker ibland på Äktenskapsleken.

Men en film lever inte på sin yttre form, det måste också finnas en klar inre form, och invärtes klarhet kan Flickor på fabrik omöjligt beskyllas för. Manuskriptförfattaren och regissören Sölve Cederstrand har tydligen svävat i ljuv okunnighet om vad han egentligen velat. Vad som skiljer Flickor på fabrik från Under falsk flagg är tydligen att det i och för sig tacksamma motivet med det rika direktörsbarnets anonyma uppträdande sammankopplas med en social tendens: direktörsbarnet lär sig förstå arbetarna. Men hur har denna sociala tendens utformats? Arbetarmötet är rena parodin, och den privata lilla löneuppgörelsen mellan direktör och arbetare verkar i högsta grad skrivbordsprodukt. Men det värsta är arbetarflickan Birgit Rosengrens hastiga kapitulation i sista scenen, där hon blankt ger upp allt vad hon kämpat för, och agitatorn Gunnar Olssons lika hastiga omvändelse. Om jag vore klassmedveten arbetare skulle jag inte tycka om att se mig framställd på det sättet i film.

Nå, det är kanske klokast att blunda för de sociala tendenserna och ta filmen som en enkel underhållning."

Kommentar Svensk filmografi

Denna film från 1935 representerar en verklig ansträngning från Europa Film att bredda innehållet i sina komedier. Man ger sig in på löneavtal och fackföreningsmöten, talar om försök att organisera sig o s v. Tyvärr spårar det hela ur mot slutet, vilket framgår av recensionerna. Skurken i dramat, den av Gunnar Olsson spelade Erik Löfstedt, är kommunist och belastas av manusförfattarna med en gåtfull hårdhet. När filmen börjar har han dels suttit åtta år på Långholmen (för deltagande i en 'strejkdemonstration'), dels har han stulit en hundrakronorssedel. I fortsättningen är han ett oroselement på sin arbetsplats, försöker våldta sin f d fästmö Karin Lind och vådaskjuter fackföreningsledaren Larsson medan han siktar på firmans nye direktör Harry Bergström. Denna del av filmens innehåll noteras inte i SocD, men den kallas "reaktionär fräckhet" i Ny Dag.

Inspelning

1935-10-08 1935-12-14
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1935-12-26 Palladium Göteborg Sverige 88 min
1935-12-26 Röda Sten Göteborg Sverige 88 min
1935-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 88 min
1935-12-26 Capitol Malmö Sverige 88 min
1935-12-26 Grand Stockholm Sverige 88 min
1935-12-26 Roxy Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1987-11-28 TV2 Sverige
1999-01-13 SVT1 Sverige
Urpremiär 1935-12-26 Palladium Göteborg Sverige 88 min
1935-12-26 Röda Sten Göteborg Sverige 88 min
1935-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 88 min
1935-12-26 Capitol Malmö Sverige 88 min
1935-12-26 Grand Stockholm Sverige 88 min
1935-12-26 Roxy Stockholm Sverige 88 min

Musikstycken

Originaltitel Två hjärtan i en tango
Kompositör Erik Baumann (1935)
Sten Axelson (1935)


Originaltitel Moment rustique
Kompositör Rogelio Huguet y Tagell
Henry Verdun


Originaltitel En visa om våren
Kompositör Sten Axelson (1935)
Textförfattare Sten Axelson (1935)
Sångare Fritiof Billquist
Birgit Rosengren
Birgit Rosengren (repris)


Originaltitel Ungarische Tänze. Nr 5, fiss-moll
Kompositör Johannes Brahms (1869)


Originaltitel Sans souci
Kompositör Gabriel-Marie


Originaltitel Nocturne, piano, nr 19, op. 72:1, e-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1827)


Originaltitel Preludium, piano, op. 28. Nr 6, h-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1836)


Originaltitel Vrede
Kompositör Erik Baumann (1935)


Ämnesord

Agitator
Arbetarklass
Direktörer
Elektroteknik
Fackföreningar
Kommunister
Lampfabrik
Löneförhandlingar
Skottskador
Stockholm/Osram-fabriken
Stölder

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2362


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKOR PÅ FABRIK
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLICKOR PÅ FABRIK En svensk film om vardagens romantik
Tryckeri Otto Ahlström boktryckeri


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel FLICKOR PÅ FABRIK
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 100 s. + tillägg.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?