Grundfakta

Media (72 st)

Originaltitel Kungliga Johansson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-09-24

Medverkande

Erik "Bullen" Berglund
Carl-Ulrik Johansson, kunglig hovkock

Thor Modéen
sergeant Göran Persson

Håkan Westergren
Gösta Johansson, Carl-Ulriks son

Carl Barcklind
överste Magnus Stålhagen, chef för Kungliga Svenska husarregementet

Annalisa Ericson
Karin Stålhagen, överste Stålhagens dotter

Anna-Lisa Baude
Johanna Lindqvist, överstens kokerska

Visa alla medverkande

Handling

Vi befinner oss i Rom hos 'Politiska Polisen' och dess prefekt. En svensk ambassadtjänsteman har inkallats för att lyssna till de anklagelser man har att rikta mot den svenske kocken...

Visa hela handlingen

Press

StT (R H-d): "Vad skall man säga om en film som Kungliga Johansson? Man har mycket roligt ibland, och mycket tråkigt ibland -- och man tycker det är tråkigt att man skall behöva ha...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Andra censurtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Erik "Bullen" Berglund Carl-Ulrik Johansson, kunglig hovkock
Thor Modéen sergeant Göran Persson
Håkan Westergren Gösta Johansson, Carl-Ulriks son
Carl Barcklind överste Magnus Stålhagen, chef för Kungliga Svenska husarregementet
Annalisa Ericson Karin Stålhagen, överste Stålhagens dotter
Anna-Lisa Baude Johanna Lindqvist, överstens kokerska
Eric Barclay konsul Enrico Belasco från Parazuelas legation
Gustaf Lövås "Lången"
Einar Fagstad "Korten"
- Ej krediterade:
Theodor Berthels doktor Adelberg, reformdemokraternas partiordförande
Carl Ström statsråd
Wiktor "Kulörten" Andersson värnpliktig
Viveka Linder maskinskriverska på tidningsredaktionen
Paul Hagman furir Frid
Harry Essing Anders Erik Johansson, värnpliktig
Knut Lambert minister Vincetti, Parazuelas ambassadör
Yngwe Nyquist den svenske envoyén i Rom
Jean Claesson journalist på tidningen Reformdemokraten
Bertil Berglund medlem av reformdemokraterna
Åke Uppström vaktpost
Helge Andersson furir
Karl Erik Flens värnpliktig
Sven Arvor man på första bänkraden vid reformdemokraternas möte
Helge Karlsson chefredaktör på Reformdemokraten
Axel Lindberg faktorn på Reformdemokraten
Erland Colliander journalist på Reformdemokraten
Walter Lindström gäst på husarregementets 300-årsjubileum
Sune Holmqvist värnpliktig på jubileet
Helge Mauritz gäst på jubileet
Tor Wallén gäst på jubileet
Oscar Åberg gäst på jubileet
Arne Lindblad gäst på jubileet
Nils Hultgren gäst på jubileet
Emil Fjellström gäst på jubileet
Arne Hedenö gäst på jubileet
Carin Appelberg-Sandberg gäst på jubileet
Margareta "Marjo" Bergman gäst på jubileet
Herman Lantz foto av dynamitarden Tvålfagra Fredrik

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Stockholms Filmcentral 1934
Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1943
Distributör i Sverige (16 mm) AB Sonora 1937
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014

Handling

Vi befinner oss i Rom hos 'Politiska Polisen' och dess prefekt. En svensk ambassadtjänsteman har inkallats för att lyssna till de anklagelser man har att rikta mot den svenske kocken Carl-Ulrik Johansson, som dels anklagas för att ha försökt förgifta hertigen av Neapel och dels anklagas för någonting mitt emellan spionage och illegal politisk verksamhet. Som bevis för det senare visar italienarna upp två ting, en svensk tidning, Reformdemokraten, och någonting man påstår vara "en hemlig revolutionär soldatinstruktion" som i själva verket är Husmoderns Kokbok.

Johansson sitter inspärrad i sin cell och får besök av svensken från ambassaden. Han berättar att "förgiftningen" bestod i att han bjöd på en halva svensk punsch. Den följande baksmällan tolkas som förgiftning. Tidningen Reformdemokraten var någonting som hans son Gösta hemma i Stockholm sände honom regelbundet och inte någonting han själv ville ha. Resultatet blir att Johansson utvisas.

Han kommer hem till Stockholm och utnyttjas genast av Reformdemokraterna som mötestalare och som propagandaobjekt. Hans son Gösta inkallas och han ger fadern i uppdrag att hålla hans tal på olika möten. Fadern läser innantill och propagerar bl a för att svenska försvaret skall skaffa mera flyg. Vi ser hur man på Parazuelska Legationen bestämmer sig för att spionagevägen skaffa sig ritningar till det nya svenska jaktplanet F 111. Ministern kallar in agenten, konsul Belasco, som får i uppdrag att göra sig vän med en svensk officer och försöka lura till sig ritningarna av F 111.

Carl-Ulrik Johansson har följt sin son Gösta till Kungliga Wendes Kavalleriregemente för att se hur han rycker in och för att återuppliva gamla minnen -- det är hans eget gamla regemente. Där upptäcks att han försummat en repetitionsövning för 22 år sedan -- han har ju varit utomlands, och han blir därför omedelbart inkallad och påklädd uniform.

Belasco har fått kontakt med regementets överste Stålhagen under förevändning att båda är filatelister. Överstens dotter Karin måste handla mat, kokerskan Johanna har sagt upp sig men väntas tillbaka, hon säger nämligen ofta upp sig. Gösta stöter samman med Karin och alla hennes paket och en flirt vidtager. Karin presenterar sig som Johanna i överstens kök, men när Gösta senare ringer upp har riktiga Johanna återvänt och svarar förvirrat.

Fader Johansson har sedan besvär med en farlig häst som han skall rida. Sergeant Göran Persson har ett surt öga till honom, men gör honom slutligen till kalfaktor. Han svarar i sergeantens telefon och får Johanna, sergeantens fästmö, på tråden. De två stämmer träff på kvällen och sergeanten ser med rynkade ögonbryn hur de avtågar. På natten i logementet dukar Johansson upp ett smörgåsbord med supen åt de andra mannarna, bl a hans egen son Gösta. Sergeanten överraskar dem och vill sätta Johansson i buren, men nästa dag upptäcker översten att han är en skicklig kock och låter honom tjänstgöra i regementsköket.

Första middagen Johansson ordnar blir kalvkött med ris och currysås, vilket manskapet vägrar äta om de inte får potatis samtidigt. De klagar hos översten som provsmakar och blir förtjust. Han låter Johansson återgå till översteköket och kallar honom framgent för Kungliga Johansson med anledning av hans kungligt fina matlagning.

Inne i Överstens våning blir konsul Belasco lämnad ensam med överstens frimärksalbum och han börjar genast snoka i ett bokskåp där han hittar ett kuvert från generalstaben märkt HEMLIGT -- HANDLINGARNA RÖRANDE F 111.

Senare letar översten efter de hemliga flygplanshandlingarna och anmäler därefter försvinnandet hos departementschefen för Försvarsdepartementet. Försvarsministern säger: "Det gäller framför allt att hålla tyst".

På Kungliga Wendes Kavalleriregemente skall man fira 300-årsjubileum därför att regementet har existerat sedan 1634. Man förberedder en högtidlighet med besök av Försvarsministern. På Barkarby flygfält ser vi den skumme Belasco, som har de hemliga ritningarna i sin ficka, smyga sig in i en F 111 och starta planet. Karin och Gösta har spårat honom till flygfältet. Gösta rusar fram när planet börjar rulla och tränger sig in i kabinen där han brottas med Belasco medan planet är uppe i luften. Han tvingar Belasco att landa. Avslöjandet av denna spionaffär bringar regeringen på fall och Reformdemokraterna bildar den nya regeringen. Johansson blir försvarsminister.

På regementet buras Johansson in när han återvänder för att ha varit borta utan permission. Först när han krånglat sig ur buren kan han hålla tal som försvarsminister och dela ut minnesmedaljer, bl a till sergeant Göran Persson.

I slutscenen har han ömt förenat sig med Johanna i överstens kök. (Denna synopsis är sammanställd dels från det svenska manuskriptet, dels från innehållsbeskrivningen i ett danskt filmprogram.)

Censur / granskning

Censurnummer 50813
Datum 1943
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2315 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 50813
Datum 1937-12-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 850 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 50813
Datum 1934-07-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2369 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2359 meter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2369 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (R H-d): "Vad skall man säga om en film som Kungliga Johansson? Man har mycket roligt ibland, och mycket tråkigt ibland -- och man tycker det är tråkigt att man skall behöva ha tråkigt: ämnet är ju tacksamt. Skandia smattrade av glada igenkännande skratt under scenerna från rekryternas logement, från kaserngården och stallet, från regementsexpeditionen och de andra militära lokaliteterna. Thor Modéen är strålande bra som sergeant, en jovialisk och human soldatplågare -- inte alls någon sadistisk Himmelstoss (eller vad plågoanden hette i På västfronten intet nytt). Modéen har tänkt sig in i rollen och genomför den konsekvent -- så konsekvent som manuskriptet tillåter.

Varför äro inte de andra lika bra som han? Varför är inte hela filmen lika rolig som beväringsscenerna? Varför har kasernlivet utnyttjats så litet? Var det så svårt att nysta vidare på den lyckligt funna tråden? Kunde inte det ena ha fått ge det andra på ett naturligt sätt?

Kungliga Johansson är så onaturlig som möjligt. Man märker T. V. Lundqvists oroliga ande, som skenar i väg som den häst Bullen Berglund bestiger i filmen och respekterar varken port eller plank."

NDA (I Ö): "För den som efter all braskande förhandsreklam och allt oväsendet kring det förment antimilitaristiska syftet väntat att i Kungliga Johansson finna en tendensfilm eller över huvud en film av intresse, blev premiärkvällen på Skandia en ordentlig besvikelse. Kungliga Johansson visade sig vara en film av allra enklaste beskaffenhet, renons på både handling och förnuft och ur försvarssynpunkt så ofarlig som möjligt. Det är i själva verket förvånande att den svenska filmen, när den nu tagit ett så tacksamt ämne som kasernlivet om hand, icke lyckats utvinna mera än några fattiga poänger och någon enstaka passabel typ."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen hade samtidig premiär i Göteborg (Nya Teatern och Victoria) den 24.9.1934.

Inspelning

(kompletteringar till 1934-09-07) 1934-04-03 1934-05-25
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Karlaplan Stockholm Sverige (exteriörer)
Stockholms stads flyghamn i Lindarängen Stockholm Sverige (exteriörer)
Marieberg (Fälttelegrafikårens område) Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1934-09-24 Victoria Göteborg Sverige 86 min
1934-09-24 Skandia Stockholm Sverige 86 min
1934-09-24 Röda Kvarn Sundsvall Sverige 86 min
1934-09-24 Skandia Uppsala Sverige 86 min
1934-09-24 China Örebro Sverige 86 min
TV-visning 1985-02-17 TV2 Sverige 83 min
1996-08-06 SVT1 Sverige 83 min
2000-09-25 SVT1 Sverige 83 min
2004-01-26 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1934-09-17 Röda Kvarn Linköping Sverige 86 min
TV-visning 2006-07-06 TV4 Sverige 83 min
2008-08-15 TV4 Sverige 83 min
Dvd-release 2014-08-27 Sverige (utgiven i samlingen "Den stora Pilsnerboxen - Vol 2")
TV-visning 2019-09-19 TV4 Guld Sverige
2019-10-23 TV4 Guld Sverige
2019-12-18 TV4 Guld Sverige
2020-01-05 TV4 Guld Sverige
2020-02-19 TV4 Guld Sverige
2020-03-16 TV4 Guld Sverige
2020-04-27 TV4 Guld Sverige
2020-05-21 TV4 Guld Sverige
2020-06-20 TV4 Guld Sverige
2020-06-26 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Santa Lucia
Kompositör Teodoro Cottrau (1850/51)
Textförfattare Teodoro Cottrau (italiensk text 1850/51)
Arvid Rosén (svensk text "Natten går tunga fjät")
Sigrid Elmblad (svensk text "Sankta Lucia, ljusklara hägring")


Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)
Sångare kör


Originaltitel Say, Brothers, Will You Meet Us?
Sångare Erik "Bullen" Berglund (vers 2: Åtta öre kostar supen ...)


Originaltitel Vi lossa sand
Sångare Håkan Westergren (ny text: Hon är min hela värld ...)


Originaltitel Hawaiian Dreams
Kompositör Jules Sylvain


Originaltitel Till seger
Kompositör Nils Henrikson


83:an i lumpen (1944) ingår i Kungliga Johansson (1934)
Livat på luckan (1951) Citat ingår från Kungliga Johansson (1934)
Cavalcad - I filmens minnesalbum (1941) Citat ingår från Kungliga Johansson (1934)

Ämnesord

Arrest
Barkaby
Filateli
Försvarsminister
Hushållerskor
Jaktplan
Kavalleri
Kock
Konsuler
Matlagning
Regementen
Repetitionsövning
Rom
Sergeant
Smörgåsbord
Spioneri
Stockholm
Stölder
Utvisning
Överste

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2299


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KUNGLIGA JOHANSSON
Tryckeri Åhlén & Åkerlunds offsesttryckeri
Affischdesign [?] Ehrenholm


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KUNGLIGA JOHANSSON
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KUNGLIGA JOHANSSON
Tryckeri Ljunglöfs


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kungliga Johansson.
Omfång 139 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?