Grundfakta

Media (68 st)

Originaltitel Sjätte skottet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-09-24

Medverkande

Edvin Adolphson
Georg Winkler alias Mr. Hard, konstskytt

Karin Ekelund
Marguerite Hoffman alias Miss Hardy, Mr. Hards partner

Nils Lundell
Toni, clown

Olof Widgren
Björn Hoffman, Marguerites f.d. man, advokat

Tore Lindwall
polisintendenten

Visa alla medverkande

Handling

I en stor spegelklädd sal i Monte Carlo råder en sjudande aktivitet vid spelborden. En man lämnar lokalen, skänker sitt dyrbara cigarettetui åt en blomsterflicka och går att skjuta sig....

Visa hela handlingen

Press

Terrafilms satsning på en internationell kärleksthriller mötte platt fall hos kritikerna. AB (Filmson): "Det är ofattbart att Lorens Marmstedt och Hasse Ekman låtit en så...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Rekvisita
Smink
B-ljud

Medverkande

Edvin Adolphson Georg Winkler alias Mr. Hard, konstskytt
Karin Ekelund Marguerite Hoffman alias Miss Hardy, Mr. Hards partner
Gunn Wållgren Lulu
Nils Lundell Toni, clown
Olof Widgren Björn Hoffman, Marguerites f.d. man, advokat
Tore Lindwall polisintendenten
David Erikson stallmästaren - konferenciern på Cirkus Zoo
Sten Hedlund poliskommissarien
Nils Johannisson direktör Möller
Wiktor "Kulörten" Andersson utroparen på landsortstivolit
Fritiof Janse den modige dansken med cigarr på varietén i Köpenhamn
Kiki Kiki, dvärg på Cirkus Zoo
Willi Wells den danske konferenciern
- Ej krediterade:
Gillis Blom läkaren
Marcel Grisard kyparen på kaféet i Paris
Hjördis Genberg roulettspelande dam i Monte Carlo
Thomas Hopkinson den engelse konferenciern
Dennis Frean den engelske hotelluppassaren
John Starck den danske kyparen
Artur Rolén den svenske konferenciern
Gösta Bringler kriminalkonstapel
Fernand Gitton ena croupiern i Monte Carlo
Birgitta Isander nummerflicka
Agda Helin Vera Violetta
Sten Larsson ormmänniska
Siegfried Fischer solochvåraren i häktet
Hasse Ekman Marguerites sällskap på järnvägsperrongen
Marcel Folman andra croupiern i Monte Carlo
Hortensia Hedström roulettspelande dam i Monte Carlo
Gunnar Almqvist en man vid roulettbordet i Monte Carlo
Mimi Nelson en ung dam på kaféet i Paris
Bengt Blomgren en ung man i publiken på varietén i Köpenhamn
Folke Algotsson kriminalpolis i cirkusmanegen

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1943
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I en stor spegelklädd sal i Monte Carlo råder en sjudande aktivitet vid spelborden. En man lämnar lokalen, skänker sitt dyrbara cigarettetui åt en blomsterflicka och går att skjuta sig. Han blir hindrad av en elegant blond kvinna, som får honom att lova att först ta en drink tillsammans med henne. Det visar sig att Georg Winkler och Marguerite Hoffman bägge är svenskar i förskingringen och på en fransk terrass delger de varandra sina olyckliga livsomständigheter. Marguerite är skild och har en misslyckad skådespelarkarriär bakom sig. Georgs enda tillgång i livet är att han är en duktig pistolskytt. Utifrån detta beslutar de så att göra ett nytt försök -- tillsammans.

Ett långt dubbelkopierat montage av bl a neonskyltar och konferencierer åskådliggör de bägges internationella framgångar som "Hard och Hardy", en säker skarpskytt och hans levande måltavla. Höjdpunkten i deras uppskattade nummer är när Georg inringar Marguerites huvud med sex skarpa skott. De har också privat blivit ett par och Georg är lycklig som aldrig förr.

En kväll befinner sig Marguerites f d man, advokat Björn Hoffman, bland publiken. Han och Marguerite träffas i en gemensam angelägenhet och Georg blir oresonligt svartsjuk. Han super sig full tillsammans med den medelålders clownen Toni och dennes stora kärlek, den unga och vulgära Lulu. Georgs omotiverade svartsjuka förvärras och han dricker alltmer. Han uppmuntras av Lulu som förutom sprit också erbjuder sig själv. En kväll rispar en av Georgs kulor Marguerites huvud och strax därpå överraskar Toni honom kyssande Lulu. Marguerite lämnar Georg, och Toni, iklädd en gigantisk nappflaska, kastar sig över honom i ett hjälplöst vredesutbrott.

Ett nytt bildmontage visar att "Hard och Hardy" återigen befinner sig på turné. Men strax avslöjas att det är flera år senare, att Lulu nu har ersatt Marguerite, att Georg är orakad och iklädd löjlig cowboymundering och att deras engagemang är på en tredjeklassens landsortscirkus. Georg är dödstrött på Lulu och deras gemensamma liv och vid ett häftigt gräl skriker hon sitt desperata hat efter honom. En panorering avslöjar för åskådarna den tjuvlyssnande clownen Toni, som får ett hoppfullt leende på läpparna.

Georg stöter ihop med Marguerite på en järnvägsstation och de är bägge mycket glada över att återse varandra. Georg vill att de ska börja om på nytt tillsammans, men Marguerite är mera osäker och undrar hur det ska gå för Lulu. Georg lugnar henne med att han ska tala ut med Lulu och hjälpa henne på alla sätt. Men Lulu låter sig inte avspisas och skriker rasande att Georg aldrig kommer att slippa henne. När Georg ska uppträda en sista gång tillsammans med Lulu finns Marguerite bland publiken. Strax innan sjätte skottet ska falla befinner sig Toni i svår ångest och skriker "Nej!". Lulu träffas av kulan och faller ned död. Toni klamrar sig gråtande fast vid hennes kropp och tvingas därefter genast göra sitt clownnummer. Georg blir arresterad, misstänkt för mord på Lulu. Han har de sista åren använt preparerde kulor men den här gången var det sjätte skottet skarpt. Det ser illa ut för honom, ända tills Marguerite lyckas övertala sin förra man, Hoffman, att åta sig försvaret. Hoffman arrangerar två noggranna rekonstruktioner av dramat, där Marguerite får spela Lulus roll. Första gången blir Toni misstänkt för att ha arrangerat mordet. När Georg driver igenom ytterligare en rekonstruktion visar det sig att det var Lulu själv, som på det sättet iscensatt sitt eget självmord.

Censur / granskning

Censurnummer 66245
Datum 1943-09-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2290 meter
Kommentar Aktlängder: 655-690-640-305 = 2290 meter - 84 minuter. Aktlängder: 655, 690, 640, 305.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2290 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Terrafilms satsning på en internationell kärleksthriller mötte platt fall hos kritikerna.

AB (Filmson): "Det är ofattbart att Lorens Marmstedt och Hasse Ekman låtit en så ofilmatisk exposé passera, och den muntliga berättelsen om begravningsentreprenörens väg till Monte Carlo och självmordets brant är liksom Sjätte skottet i sin helhet en billig novell som hör hemma i enklare veckotidningar. Tekniskt sett kunde filmen vara gjord i Hollywood eller Neubabelsberg och den kosmopolitiska varietémiljön tycks vara riktigt tecknad, Garmland har gjort inredningarna och Hilding Bladh har fotograferat. Man minns dock att det var denna strävan efter en internationell habil stil som förflackade svensk film och var början till slutet på dess storhetstid. I vissa ögonblick förtätas stämningen, men historien når aldrig upp till den enkla självklarhet som exempelvis Ombyte av tåg. Därtill brister för mycket i psykologisk blick och sannolikhet."

AT (Stig Almqvist): "Hets och nerv, verklighetstyper runt ruletten, eggande ljudkuliss av krupiärers rop, jetongers skrammel, den rullande kulans ödesdigert avtagande rassel -- man beredde sig på en rivande thriller. Man blev tillfredsställd -- till hälften. Förtumlad av upptakten återvann man balansen under några utdragna spelscener och ett onödigt montage av ett par artisters kontinentala turné. När handlingen kom igång igen, avslöjade den sig som måttligt intressant. Ett svartsjukedrama bland många i manegen, en variant på Varieté och dess tusen likar. Sjätte skottet står sig i den internationella konkurrensen, men att tävla där med en film som denna är inte särskilt angeläget. (-) Med den yttre regin har Hasse Ekman lyckats överdådigt. Dramats miljö sticker en fränt i näsan även i de många avsnitten utifrån Europa, detta icke minst tack vare Garmlands interiörer och det utmärkta statistmaterialet. Vad Herr Collins affärer nyligen sprack på, har genomförts i Sjätte skottet, en kosmopolitisk atmosfär inomhus och utomhus. Detta är också ett högt betyg åt produktionsledningen, som varit Lorens Marmstedt."

Edvin Adolphson och Karin Ekelund var ungefär så bra som de brukar vara, tyckte flertalet kritiker, fast Adolphson mest använde sitt lägre register.

SocD (N E): "Rollen ger honom inte stora möjligheter, men han har uppenbarligen inte heller ansträngt sig för att ta ut det mesta möjliga av den. Spänningen inför skarpskjutningen mot den levande måltavlan märks inte mycket på honom själv. Dessutom har han fått dåliga repliker, och det är egentligen inte så underligt om begravningsentreprenören tittar fram lite för ofta. Men kärleksscenerna gör han naturligtvis utmärkt, liksom berusningsscenen, då han avslöjar sitt enklare jag. Karin Ekelund spelar sig däremot snart nog varm i sina eleganta klänningar. Hon litar till sin sex appeal, exponerar lika frikostigt som vanligt sina imponerande former, behärskar mimiken, blottar i dialogen med lagom avvägning sin puls och den älskande kvinnans naturliga moderlighet och kan glädja sig åt en ovanligt lyckad fotografering (märke: Hilding Bladh)."

Att Gunn Wållgren gjorde en anmärkningsvärt fin prestation som Lulu, var alla eniga om. Hon fick också årets Charliestatyett för bästa kvinnliga biroll.

O R-t (DN): "Kom så kvällens huvudnummer: Hasse Ekmans Sjätte skottet. Det är en historia om en svensk konstskytt, som en kväll råkar skicka av ett dödande skott mot sin kvinnliga partner och misstänkes för att ha mördat henne. Gösta Stevens har skrivit manuskriptet, men till hans bättre produkter hör det inte. Där finns ett uppslag till en god dramatisk film, men scenariot saknar nerv, och vad värre är: det brister fullständigt i fråga om psykologin. Här hade behövts en genomtänkt människoskildring för att filmen skulle blivit trovärdig, men av verklig människoskildring finns inte ett spår i Sjätte skottet. Vad man får till livs är bara en ganska olustig följetong, spelad av några populära filmartister. Det är fullkomligt omöjligt att tro på den berömde svenske konstskyttens förhållande till de två kvinnor, som i tur och ordning åtar sig att vara levande måltavlor för honom, och det förefaller som om ingen av de medverkande själva heller trott på det. Edvin Adolphson, Karin Ekelunds och Gunn Wållgrens rutin överskyler i somliga scener en del av tomheten och falskheten i deras roller, men någon s k inlevelse lyckas skådespelarna inte åstadkomma."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in under juni och juli 1943.

Filmen hade stor fest- och galapremiär på Terrafilms nyöppnade biograf Terrassen (f d Arcadia) dit man kunde ta sig med både 1:ans och 6:ans spårvagn. Biografen fick, i motsats till filmen, mycket fina recensioner. En modern och intim bio, tyckte O R-t i DN. "Takets ljusblå plafond stör helhetsintrycket något, men eljest är den nya interiören komponerad med säker smak, särskilt när det gäller själva scenarrangemanget med de varmt röda ridåhalvorna. Det är kanske det läckraste någon Stockholmsbio har att uppvisa just nu."

Nils Lundell gjorde som clownen Toni en fin och gripande tolkning. Enligt tidningsreferat gick han så helt upp i rollen att inget annat existerade under inspelningen. Det blev också hans avskedsföreställning eftersom han avled innan filmen var helt färdiginspelad. Hans sista scener fick klaras av med hjälp av stand-in, något som dock knappast märks i filmen.

Inspelning

1943-06-02 1943-07-22
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Spegelsalen på Grand Hotel Stockholm Sverige (Monte Carloavsnittet)
Oscarsteatern Stockholm Sverige (dansk varieté)
Vinterpalatset Stockholm Sverige (poliskorridor)
Chinavarietén Stockholm Sverige (Chinavarietén)
Cirkus Zoo Stockholm Sverige
Millesgården Lidingö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-09-24 Terrassen Stockholm Sverige 84 min (invigningsprogram)
TV-visning 1964-06-28 Sverige 81 min
2005-11-14 SVT1 Sverige 81 min
Urpremiär 1943-09-24 Terrassen Stockholm Sverige 84 min (invigningsprogram)
TV-visning 2008-08-26 SVT1 Sverige 81 min
2012-04-30 SVT1 Sverige
Dvd-release 2014-04-23 Sverige
TV-visning 2014-12-16 SVT1 Sverige
2017-09-11 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Valurile Dunări
Kompositör Ion Ivanovici (1880)


Originaltitel Leve Sverige!
Kompositör Leo Friman


Originaltitel I Bostonvalsen lever jag än
Kompositör Knut Söderström (1906)
Textförfattare Carl Barcklind (1906)


Originaltitel Admiral Stosch
Kompositör Carl Latann (1874)


Utmärkelser

Charlie Stockholm 1944 Gunn Wållgren (roll)

Ämnesord

Advokater
Cirkus
Clown
Grand Hôtel
Konferencier
Monte Carlo
Pistolskytte
Polis
Självmord
Svartsjuka
Turnéliv
Varietéartist

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2275


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2275


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 133 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 133 s. + 3 s. tillägg, löst.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 133 s. + 2 s. löst tillägg.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 32 s.


Typ Dialoglista
Omfång 27 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 14
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?