Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk revy- och filmskådespelare (filmroller 1938-76). Född Stig Vilhelm Johanson i Borås. Avled i Täby.-Stig "Stickan" Johanson föddes nästan in i teatervärlden. Redan som åtta-nioåring hjälpte han till i sufflörluckan (när sufflören skulle köpa öl). Hans far var amatörskådespelare och spelade lokalrevy. I sin tidiga ungdom fick Stig Johanson ledgångsreumatism och hjärtfel och kunde inte syssla med kroppsarbete. Då passade det bra att bli skådespelare. 1935 for han till Stockholm där han fick engagemang hos en landsortsdirektör, d.v.s. i ett...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk revy- och filmskådespelare (filmroller 1938-76). Född Stig Vilhelm Johanson i Borås. Avled i Täby.

-

Stig "Stickan" Johanson föddes nästan in i teatervärlden. Redan som åtta-nioåring hjälpte han till i sufflörluckan (när sufflören skulle köpa öl). Hans far var amatörskådespelare och spelade lokalrevy. I sin tidiga ungdom fick Stig Johanson ledgångsreumatism och hjärtfel och kunde inte syssla med kroppsarbete. Då passade det bra att bli skådespelare. 1935 for han till Stockholm där han fick engagemang hos en landsortsdirektör, d.v.s. i ett turnerande sällskap. Han har senare turnerat med både Svenska Teatern och Riksteatern, och har även spelat folklustspel på Skansen många somrar.

1938 blev han engagerad vid Casinoteatern och spelade där under vinterhalvåret. Detta var långt innan Gösta Bernhard tog över teatern. 1938 gjorde han också sin första filmroll i Sol över Sverige. Under kriget turnerade han med Åke Grönberg i folkparkerna. Efter kriget brukade Karl Gerhard anlita Johanson för sina revyer. Han var med i alla Gerhards revyer i Göteborg från 1948-61 utom en. I Karl Gerhards sista revy Ursäkta handsken som hade premiär på Cirkus i Göteborg den 4 januari 1961 medverkade givetvis Stig Johanson. I en lång recension i Göteborgs-Posten skriven av Gösta Andrén nämns Stig med sex ord: "Stickan Johanson är en slitstark allroundman".

Det får man se som gott betyg. En birollskådespelare nämns sällan utan förutsätts göra en bra insats.

Stig Johanson var flitigt anlitad av filmbolagen framför allt under 40- och 50-talen, oftast i små biroller. Det relativt alldagliga utseendet och de glada ögonen gjorde att han passade bra för många roller. I början av 40-talet medverkade han i en rad beredskapsfilmer och i rollen som busschaufför medverkade han i den första Åsa-Nissefilmen 1949. Därefter blev det ytterligare elva Åsa-Nissefilmer av de totalt tjugo som gjordes under denna period.

1974 medverkade Johanson i en stor TV-produktion med fyra entimmesavsnitt, Fiskeläget. Den handlar om en familj i ett fiskeläge i norra Bohuslän. Där hade han en av de bärande rollerna.

Ralph Nilsson (2010)

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?