Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (48 st)

Originaltitel Strejken : Socialt skådespel i 3 akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten

Medverkande

Victor Sjöström
Karl Bernsson, arbetare (prologen), och Gustav Bernsson, hans son

Alfred Lundberg
Charles Hagberg, fabriksägare

Lilly Jacobsson
Gurli, Hagbergs dotter

John Ekman
Boberg, arbetare

Victor Arfvidson
ej identifierad roll

Carl Borin
ej identifierad roll

Visa alla medverkande

Handling

En gammal, fattig arbetare har av nöd stulit ett fång ved. Han ertappas och får 1 1/2 års straffarbete. På hans son Gustav gör detta ett djupt och outplånligt intryck då han är...

Visa hela handlingen

Press

Några egentliga recensioner av filmen förekom inte, men samtliga stockholmstidningar noterade premiären i notisform. Spelet och iscensättningen fick gott betyg, men AT och StT noterade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Censurtitel
Andra censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Victor Sjöström Karl Bernsson, arbetare (prologen), och Gustav Bernsson, hans son
Alfred Lundberg Charles Hagberg, fabriksägare
Lilly Jacobsson Gurli, Hagbergs dotter
John Ekman Boberg, arbetare
Victor Arfvidson ej identifierad roll
Carl Borin ej identifierad roll
Ernst Eklund ej identifierad roll
William Larsson ej identifierad roll
Eric Lindholm ej identifierad roll
Richard Lund ej identifierad roll
Anton Gambetta Salmson ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

En gammal, fattig arbetare har av nöd stulit ett fång ved. Han ertappas och får 1 1/2 års straffarbete. På hans son Gustav gör detta ett djupt och outplånligt intryck då han är närvarande vid rättsförhandlingarna.

18 år senare har faderns förre arbetsgivare, den rike fabrikören Hagberg, tagit sig an Gustav eftersom denne utvecklats till en duktig mekaniker med uppfinnargåva. Han har bl a uppfunnit en sinnrik sprängapparat som han erbjudit fabriken att köpa.

Samtidigt har det emellertid utbrutit en strejk bland arbetarna och Gustav erbjuds nu 20.000 kr för uppfinningen på villkor att han samtidigt talar arbetarna till rätta. Detta avböjer Gustav stolt, och inte heller Hagbergs dotter Gurli, som älskar honom, lyckas övertala honom.

Strejkledaren Boberg stjäl i hemlighet Gustavs uppfinning och söker nu med den spränga fabriken i luften men upptäcks i sista stund av Gustav, som lyckas avvärja faran men inte explosionen, vilken skadar honom allvarligt. Samtidigt blir han själv misstänkt för att ha anlagt attentatet och arresteras och ställs inför domstol. Där frias han emellertid sedan samvetet slagit Boberg och denne frivilligt infunnit sig i rätten som dömer honom till fängelse.

Den långa strejken har vid denna tidpunkt förorsakat stor nöd hos arbetarna och Gurli, som söker hjälpa dem, övertalar nu Gustav att inskrida till deras förmån genom att gratis ställa sin uppfinning till direktionens förfogande under förutsättning att man möter arbetarnas fordringar på halva vägen. Detta räddar situationen, strejken biläggs och Gustav blir allas hjälte. Han skickas av fabrikör Hagberg utomlands för vidare studier och hemkommen, på själva julafton, får han också Gurlis hjärta och hand.

Censur / granskning

Censurnummer 11713
Datum 1914-12-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1598 meter
Längd efter klipp 1070 meter
Kommentar Censurens granskningskort är ifråga om denna film en smula oklart. Som titel anges först "Arbetaren. Socialt drama i 4 akter med prolog" men lite längre ner finns också inskrivet "Strejken. Socialt drama i 3 akter med prolog", vilket det också står på programblad och i annonser. Det framgår vidare att filmen är godkänd för barn i sin ursprungliga längd den 15 december fast granskningsavgiften tycks erlagd redan 15 mars. Vid sammanräkningen av akternas längd står det vid den nedklippta kopians längdmarkeringar antecknat "samma kopia" samt "alla klippen utförda på Sv. Bio". Det torde med andra ord här vara fråga om bolagets självcensur. Vidare tycks filmen omcensurerad i mars 1916, då kanske ytterligare klipp gjorts, ursprungligen föreslagna av censuren, men av programblad och recensioner att döma inte utförda i den 1915 utsläppta versionen. I Statens Biografbyrås "anmärkningar" står nämligen: "I prologen klippas de både rättsförvillande domstolsscenerna, där gamle Bernsson 'enligt samhällets lag' för 1:sta resan snatteri och en lindrigare misshandel uppträder såsom häktad och i st. f. några kronors böter påstås bli dömd till 1 1/2 års straffarbete samt 1 års vanfrejd; 39 mtr.; i akt II klippes den visionära upprepningen av domstolsscenen, 4 mtr; texten 'Hat och förtvivlan föder onda tankar hos Boberg, den fanatiske ungsocialisten', ändras till 'Hat och förtvivlan föder brottsliga tankar hos den uppfanatiserade Boberg'." Tillagt för hand, 1916: "Klippet utfört före granskning". 1111 m (1916)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1598 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Några egentliga recensioner av filmen förekom inte, men samtliga stockholmstidningar noterade premiären i notisform. Spelet och iscensättningen fick gott betyg, men AT och StT noterade prologens orimligheter, vilket kan ha fått Svenska Bio att själv klippa om filmen när den ånyo släpptes ut 1916. (se kommentar till klippen). Jason i AB beklagar att "en ovanligt sentimental och tråkig kärlekshistoria inblandats" medan SvD finner filmen sevärd "för att allt eländet slutar på det mest storartade lyckliga sätt". Med undantag av StT är det ingen som kommenterar det ovanliga ämnet. StT konstaterar lakoniskt att "ämnet tröttar i dessa tider".

Kommentar Svensk filmografi

Det som framför allt frapperar en sentida iakttagare är naturligtvis ämnesvalet -- en strejk på en fabrik. För Sjöströms del kan den ses som en naturlig uppföljning av de sociala teman som i mer eller mindre grad kännetecknat filmer som Ingeborg Holm (1913/21), Blodets röst (1913/19) och Prästen (1914/2), men en arbetarstrejk var säkert bland det mest eldfängda han kunde ta sig an. Manuskriptet skrev han själv tillsammans med en medarbetare på Svenska Bio, Adolf Österberg, och anteckningar ger vid handen att detta torde ha gjorts tidigt på hösten 1913, med inspelning i oktober samma år (enl uppgift på laboratoriekortet). I alla händelser var filmen klar för granskning i mars, men blev liggande till december då den slutligen censurerades. Noteras kan att urpremiären skedde i Oslo redan i september!

Av allt att döma har Svenska Bio tvekat inför ämnesvalet, vilket säkert också hade med krigsutbrottet att göra, juli-aug 1914. Naturligt nog krävde man i det ögonblicket lugn och besinning av det svenska folket, och arbetare borde först och främst vara solidariska med sitt land. Strejker var knappast något man kunde propagera för -- än mindre försvara. Man lät därför filmen ligga tills den första oron och uppståndelsen lagt sig, men då sa i stället publiken nej tack och vände sig till en lättare repertoar som så ofta sker i kristider. Sjöström fick de närmaste åren ägna sig åt mindre allvarliga ämnen. Strejken finns ej bevarad.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. En fabrikslokal. Folkets Hus A-sal, Stockholm (enl obekräftad uppgift). Fabriksområde.

Visningar

Urpremiär 1914-09-25 Verdensspeilet Kristiania Sverige 78 min
Stockholmspremiär 1915-01-04 Röda Kvarn i Aditorium Stockholm Sverige 78 min

Ämnesord

Arbetare
Attentat
Domstolsförhandlingar
Explosioner
Fabriker
Sprängning
Sprängämne
Stockholm/Folkets hus
Straffarbete
Strejker
Strejkledare
Uppfinnare
Uppfinning
Utlandsstudier

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Arbetaren
Omfång 3 s. (1 s. innehållsbeskrivning på norska ingår).
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Streik
Omfång 3 s. (1 s. innehållsbeskrivning ingår).
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel The workman.
Omfång 3 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?