Grundfakta

Media (160 st)

Originaltitel Rena rama sanningen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-05-22

Medverkande

Erik "Bullen" Berglund
Ludvig Lund, bankir vid Bankirfirman Lund & Co.

Tollie Zellman
Charlotta, Ludvigs hustru

Sickan Carlsson
Märta, Ludvigs och Charlottas dotter

Åke Söderblom
Åke Lund, Ludvigs brorson

Håkan Westergren
Bertil Dahl, anställd hos Lund

Eric Abrahamsson
Filip Morell, fastighetsmäklare

Visa alla medverkande

Handling

Bankir Lund sitter i telefonerna på sin mäklarfirma i Stockholm. I dag har han ett speciellt bekymmer. Han har privat för många aktier i bolaget Malmverken och vill sälja dem till sina...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Denna glorifiering av lögnen, dessa närbilder av aktiejobbarnas sköna gestalter, denna skildring av den svenska ordningsmakten som kompletta idioter -- det är inte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Konstnärlig rådgivare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Erik "Bullen" Berglund Ludvig Lund, bankir vid Bankirfirman Lund & Co.
Tollie Zellman Charlotta, Ludvigs hustru
Sickan Carlsson Märta, Ludvigs och Charlottas dotter
Åke Söderblom Åke Lund, Ludvigs brorson
Håkan Westergren Bertil Dahl, anställd hos Lund
Eric Abrahamsson Filip Morell, fastighetsmäklare
Marianne Löfgren Gun, Filips dotter, Åkes fästmö
Hilding Gavle Josephson, "kandidat", kassör i välgörenhetsföreningen
Maritta Marke Eva Berg, skådespelerska
Karin Nordgren Astrid Holm, skådespelerska
Thor Modéen poliskommissarien
Torsten Winge Bruhn, filosofie doktor, vittne
Richard Lund generalkonsul Lagersten
Douglas Håge grosshandlare Ström
Julia Cæsar Kristin, Lunds kokerska
- Ej krediterade:
Britta Larsson Ellen, Lunds hembiträde
Ivar Wahlgren polisen som utreder bilkrocken
Jean Claesson polisen som stoppar bankir Lund för fortkörning
Oscar Åberg poliskonstapeln på polisstationen
Artur Cederborgh ena slagskämpen på polisstationen
Artur Rolén andra slagskämpen på polisstationen
Bror Bügler en skådespelare i Evas och Astrids sällskap i bilen
Alice Wallis Kerstin, Lunds hembiträde
Anna-Stina Wåglund telefonist på bankirfirman
Knut Lundström springpojken på bankirfirman
Paul Hagman en kund på bankirfirman som får avslag
Jerry Nordquist kyparen
Nils Nordståhl hovmästaren
Gertrud Bodlund en skådespelerska i Evas och Astrids sällskap i restaurangens garderob
Axel Isaksson en skådespelare i Evas och Astrids sällskap i restaurangens garderob
Sixten Sparre en skådespelare i Evas och Astrids sällskap i restaurangens garderob
Gerda Landgren expedit på Systemet
Svea Holst expedit på Systemet
Einar Lindström tjock kund på Systemet
Otto Adelby restauranggäst
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Gunnel Wadner

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1939
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Bankir Lund sitter i telefonerna på sin mäklarfirma i Stockholm. I dag har han ett speciellt bekymmer. Han har privat för många aktier i bolaget Malmverken och vill sälja dem till sina kunder, men dessa misstror Malmverken och vill själva sälja. Han säger till sin medarbetare Bertil Dahl att han får försöka övertyga kunderna om stabiliteten hos Malmverken, men denne påpekar att bolaget troligen inte kommer att hitta några sensationella nya malmfynd och att aktierna är instabila och sjunkande. Lunds brorson Åke Lund arbetar på börsen och får samma besked -- sälj Malmverken och bluffa. Hemma i Lunds villa stickar fru Charlotta maggördlar till fattiga barn och pratar om detta med dottern Märta och dotterns väninna Gun Morell. Pastor Josephson i fruns välgörenhetsförening är på väg ut för att besöka damerna.

På kontoret övertalar Lund Filip Morell, som är pappa till Gun, att köpa aktier i Malmverken. Ute i villan berättar pastor Josephson att han funnit en lämplig tomt med villa åt välgörenhetsföreningen. Den skall köpas av Morell för 50.000 kronor, men föreningen har bara 30.000 i kassan. Vi får vidare veta att Josephson och Morell får vardera en vinst på 10.000 kronor på affären. Bankir Lund lurar på generalkonsul Åkerdahl aktier för 50.000 kronor som han skall betala senare. In i handlingen kommer två skådespelerskor, Eva och Astrid, som varit kollegor till Åke Lund, som tidigare arbetat som turnerande aktör. Eva har flyktigt träffat bankir Lund på en restaurang vilket observerats av Bertil Dahl och Filip Morell. Eva och Astrid får veta att Åke Lund nu är "bankir" och bor i Lunds villa i en finare förort.

Ute i villan bestämmer sig Lunds dotter Märta för att sköta insamlandet av de 20.000 kronor som fattas för villan till välgörenhetsföreningen. Bankir Lund vägrar släppa till pengar, men han lovar ge henne 10.000 kr om hon på tre dagar kan ordna 10.000 själv. Hon tar 5.000 kronor från välgörenhetskassan, ger dem till fästmannen Bertil Dahl, som skall spekulera fram pengar åt henne på tre dagar -- hoppas hon.

Lund säljer mera aktier till sin granne i förorten, grosshandlare Ström. Han diskuterar begreppet ärlighet med Bertil Dahl och Åke Lund och säger att han inte skulle kunna tala absolut sanning i 24 timmar, vilket leder till vadslagning. Bertil påstår att han kan tala sanning från klockan halv fyra samma dag till halv fyra följande dag. Lund, Åke och Morell blir hans motpartners. De skall betala 10.000 kronor om han lyckas. Han satsar Märtas 5.000 kr.

Genast börjar fataliteterna för Bertil. Han är tvungen att säga till en dam som ringer från Systemet att den utsände springpojken är endast 15 år, vilket gör att herrarna inte får någon sprit till veckoslutet. De far ut till Lunds villa för att kontrollera Bertils sanningssägande under ett dygn. Polisen haffar Lund och finner att han dels druckit sprit, dels kört för fort -- någonting som Bertil intygar. På väg till villan från polisstationen kör Lund på grannen Ströms parkerade bil och ger den en buckla.

När man kommer fram skapar Bertil oreda genom att exakt tala om vad som hänt, kritisera maten, kritisera damernas kläder -- detta sker genom de provocerande frågor han får av vadhållarna. På natten släpper Åke in aktriserna Eva och Astrid som kommer på besök. Paret Lund vaknar och Bertil intygar exakt vilka damerna är och vilka dessa damer känner. Följande morgon anländer generalkonsuln, Åkerdahl, för att betala de 50.000 kronorna, men när han frågar Bertil om aktiernas värde får han ett ärligt svar och river sönder sin check sedan han erbjudit Bertil en anställning. Polisen anländer ditkallad av Ström och Bertil intygar att Lund åstadkom bucklan på Ströms bil.

Morell lurar över aktier han har i Malmverken på Josephson och ett väldigt stimmande utbryter kring aktierna. Lund måste köpa tillbaka en del. Under tiden får Bertil ett telegram som han läser och stoppar i fickan.

Klockan blir halv fyra och Bertil har vunnit vadet. Han ger vinsten till Märta och börjar ställa allting till rätta genom att säga att han slagit vad om att ljuga i 24 timmar. Han avslöjar pastor Josephson som en bluff och en svindlare. För 30.000 som han lånar av Märta köper han alla Lunds aktier i Malmverken. Telegrammet -- berättar han därefter -- meddelade att Malmverken upptäckt nya malmfyndigheter och att aktiernas värde kommer att fördubblas. Direktör Lund tröstar sig med att aktierna kommer att stanna i familjen, för Bertil skall ju gifta sig med hans dotter Märta.

Censur / granskning

Censurnummer 59588
Datum 1939-05-05
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2285 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2225 meter. Granskningskopians aktlängder: 565-575-580-565 = 2285 meter. Visningskopiornas aktlängder: 565-575-520-565 = 2225 meter - 81 minuter. Aktlängder: 565, 575, 580, 565.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2285 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Denna glorifiering av lögnen, dessa närbilder av aktiejobbarnas sköna gestalter, denna skildring av den svenska ordningsmakten som kompletta idioter -- det är inte civilisation i bättre bemärkelse.

Vi klandra inte författaren T. V. Lundqvist. Uppslaget är bra. Och även delvis utformning och repliker. T. o. m. scenen på polisstationen med Thor Modéen är roligt tänkt. Det är bara så att hr Lundqvist tänkt sig fars. I en fars behöver man inte tänka på 'moralisk upprustning' och verklighetstrogenhet. Där gäller det att framkalla skratt -- människorna bli groteska fantasifigurer.

Men vi kunna inte göra farser i Sverige. Det är bara en regissör, som lyckats (en gång -- jag nämner inte hans namn). Våra regissörer förvandla i regel 'farsen' till en 'bild ur det moderna vardagslivet', och då förrycks allting. De ta för allvarligt, för realistiskt på farsuppgiften. Och då framstår ett i och för sig intelligent manus dumt. Så har det gått med Rena rama sanningen.

Vilket inte hindrar att filmen kommer att få skrattarna på sin sida. Smaken är inte så kräsen -- ännu, överallt. Sinnet för nyanser inte så utvecklat."

SvD (Roderick): "Naturligtvis är komiken alltigenom bländverk. Det serveras friskt med gammal skåpmat ur svenskt filmskämtlynne och många nattståndna vitsar bjudas kring.

Men man hinner aldrig riktigt känna den lite ankomna smaken, ty regissören har kryddat och pepprat bra och låtit serveringen gå med rykande rapphet. Farten är också filmens främsta förtjänst. Longörerna hinna aldrig få ett ord med i laget. Rena rama sanningen har det rätta farstemperamentet. Det är rivande rutsch över scenerna. Inte ens amerikansk film får upp en fräsigare fart.

Filmens komiska höjdpunkter äro några Söderblomscener, där ett kabaréupptåg och ett slapstickäventyr med en skumsläckare gå i bästa Chaplinstil. Åke Söderblom skuttar omkring i trappor, över bord och soffor som en vig, liten ekorre i flugigaste crazystil. Han är en hel cirkus i sin lilla miniatyrperson. Nästan lika rolig är Tollie Zellman som den evigt glömska och vimsiga bankirfrun. Ingen kan väl prata nonsens med så godmodig humor som Tollie. Thor Modéen visar sitt skråpukansikte i en sketchartad, litet överarbetad polisscen. Poängen i denna togs likväl hem av Torsten Winges flottiga estetprofil. Hilding Gavle gjorde en rolig mask som fromlande välgörenhetsflabb och Julia Cæsar visade prov på sin speciella hembiträdeskomik. Sickan Carlsson fick som vanligt inte tillfälle att vara annat än käck och söt, men Marianne Löfgren visade sig överraskande hemtam i farsstilen. Sedan Adolf Armstarke har regissören Weyler Hildebrand inte varit mer till sin fördel. Han visar åter tydligt att farsen är hans rätta gebit."

Kommentar Svensk filmografi

Det hela bygger på en komedi som i sin tur är byggd på en roman. Frederick S. Isham skrev romanen "Nothing But the Truth" 1916 och samma år kom pjäsen av James H. Montgomery. Pjäsen uruppfördes 14.9.1916 på Longacre Theatre i New York.

1919 filmades pjäsen av Taylor Holmes Productions i regi av David Kirkland. 1929 kom en ljudfilmsversion från Paramount i regi av Victor Schertzinger, som i sin tur låg till grund för minst tre olika språkversioner från Paramount i Paris 1932: Die nackte Wahrheit i regi av Karl Anton, Rien que la vérité i regi av René Guissart och La pura verdad i regi av Manuel Romero. 1941 kom en nyinspelning från Paramount i regi av Elliott Nugent med Bob Hope och Paulette Goddard.

Som scenpjäs var den mycket seglivad i Sverige. Enbart i Stockholm har den visats på scener 1920, 1929 och 1945 samt sänts ett par gånger som radiopjäs. Premiär den 3.1.1920 på Vasa-Teatern där den på våren och hösten gick 114 föreställningar.

Förlaga

Originaltitel Nothing But the Truth (Roman)
Författare Frederic S. Isham


Originaltitel Nothing But the Truth (Pjäs)
Författare James Montgomery


Inspelning

1939-01-24 1939-03-14
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1939-05-22 Spegeln Stockholm Sverige 81 min
TV-visning 1988-01-29 Kanal 1 Sverige 77 min
1992-10-23 Kanal 1 Sverige 77 min
1996-08-25 SVT2 Sverige 77 min
2000-12-11 SVT1 Sverige 77 min
Urpremiär 1939-05-22 Spegeln Stockholm Sverige 81 min

Musikstycken

Originaltitel Johannas syster
Kompositör Sten Axelson (1939)
Textförfattare Åke Söderblom (1939)
Sven Paddock (1939)
Sångare Marianne Löfgren
Åke Söderblom
Dansare Alice Wallis
Åke Söderblom


Ämnesord

Aktieförsäljning
Aktier
Bankir
Fortkörning
Generalkonsul
Hembiträden
Judar
Kokerska
Malmfyndighet
Motbok
Mäklare
Nationella minoriteter, judar
Pastor
Polis
Rattonykterhet
Skådespelerska
Stockholm/Börsen
Systemet/spritbutik
Vadslagning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RENA RAMA SANNINGEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel RENA o RAMA SANNINGEN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RENA RAMA SANNINGEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RENA RAMA SANNINGEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter montgomerys pjäs, Nothing but the truth, av Lundqvist-Hildebrand-Bolander.
Omfång 163 s. Roll- och miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 71 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?