Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1919-1957). Född Artur Lorentz Cederborgh i Stockholm. Scendebut 1905. Avled i Oscars församling, Stockholm. Efter läroverket bedrev han teaterstudier för Konstantin Axelsson innan han engagerades av Svenska Teatern i Stockholm och var därefter hos Hjalmar Selander i Göteborg. Han tillbringade en tid vid Dramaten innan han återvände till Svenska Teatern och var där i 18 år tills denna brann ner 1925. Senare spelade han även vid Riksteatern. Sin första filmroll lär han ha haft redan 1913 och från 1920-talet blev han en av de mest...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1919-1957). Född Artur Lorentz Cederborgh i Stockholm. Scendebut 1905. Avled i Oscars församling, Stockholm.

Efter läroverket bedrev han teaterstudier för Konstantin Axelsson innan han engagerades av Svenska Teatern i Stockholm och var därefter hos Hjalmar Selander i Göteborg. Han tillbringade en tid vid Dramaten innan han återvände till Svenska Teatern och var där i 18 år tills denna brann ner 1925. Senare spelade han även vid Riksteatern.

Sin första filmroll lär han ha haft redan 1913 och från 1920-talet blev han en av de mest anlitade birollsaktörerna i svensk film. Han var framför allt den ständige uttolkaren av myndiga gubbar och inte minst sådana av lite högre rang som grosshandlare, storbönder (som hans större roll i Salje-filmerna På dessa skuldrar, 1948, och Människors rike, 1949), direktörer och poliser. Därtill bidrog hans imposanta kroppsbyggnad och fylligt voluminösa stämma som sammantaget bidrog att stärka tyngden i dessa roller.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?