Grundfakta

Media (65 st)

Originaltitel Medan porten var stängd
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-12-26

Medverkande

Tollie Zellman
Cora Anker, f.d. aktris

Olof Winnerstrand
Hugo Sjöwall, rentier

Inga Landgré
Birgit Ström, postfröken

Marianne Löfgren
fröken Bojan Olsson, prostituerad

Hasse Ekman
Torsten "Totte" von Breda, friherre och kapten, flygare

Gunn Wållgren
Marianne Sahlén, flygvärdinna

Visa alla medverkande

Om filmen

 Sinnrik och överraskande historia om människorna i ett hus på Kavallerigatan 7 på Östermalm under en enda natt, då ett allvarligt brott begås. Hasse Ekman regisserade och...

Visa hela texten

Handling

På Kavallerigatan 7 bor en samling udda existenser. Cora Anker, en f.d. aktris, som inte längre kan få några roller. Hugo Sjöwall, en rentier och äldre gentleman, som lever i misär, men...

Visa hela handlingen

Press

Medan porten var stängd fick ett gott -- i vissa tidningar mycket gott -- mottagande. Några kritiker framhöll att Hasse Ekman var något av en suverän bland svenska filmregissörer....

Visa all press


Relaterat

Om filmenSinnrik och överraskande historia om människorna i ett hus på Kavallerigatan 7 på Östermalm under en enda natt, då ett allvarligt brott begås. Hasse Ekman regisserade och den stora ensemblen imponerade stort - med Tollie Zellman som en avdankad skådespelerska i spetsen.

Medan porten var stängd börjar med en bild över Stockholm. Kameran glider sedan ner mot Östermalm och ett hus som ligger på Kavallerigatan 7. Hasse Ekmans berättarröst tar oss in i berättelsen om huset under en händelserik natt, när ett allvarligt brott begås där, från dess att portvakten låser på kvällen till när han öppnar på morgonen därpå.

I huset bor en rad olika personligheter. Bland andra en avdankad skådespelerska, en nyskild flygvärdinna, en prostituerad och en journalist. Ingen har huvudrollen utan liksom i en såpopera introduceras de en och en. Och vartefter klargörs deras olika band till varandra. Till skillnad från såpoperor där intrigerna bara pågår har dock Medan porten var stängd en tydlig inramning, med början och slut. Vägen dit innehåller mängder med dramatiska möten och händelser.

Det är en imponerande ensemble Hasse Ekman samlat ihop, Tollie Zellman, Olof Winnerstrand, Inga Landgré, Marianne Löfgren, Gunn Wållgren, Gunnar Björnstrand, Gösta Cederlund, Hjördis Pettersson, Erik ”Hampe” Faustman, Stig Järrel och som ofta, Hasse Ekman själv.

Kritikerna var övervägande positiva till Medan porten var stängd. Och mycket beröm fick just skådespelarna och rollsättningen.

C B-n i Dagens Nyheter skrev: "Inför många svenska filmregissörer vet man på förhand hur det kommer att ta sig ut som man skall få se på duken. Men inför Hasse Ekmans filmer har man ofta chansen till överraskningar. Medan porten var stängd är en angenäm överraskning. Det är inga överord om man säger att den befinner sig i internationell klass. (-) Det är sålunda roligt att återse Tollie Zellman igen. (-) Hennes scen med den gamle teaterdirektören (Gösta Cederlund) är storartad, och man skulle fäst sig vid den i vilken främmande film som helst. (-) Överhuvud har Hasse Ekman tydligen för den här filmen haft generös tillgång till de bästa skådespelarkrafter, och han har kunnat sätta in dem i roller där de passar exakt."

Och i Expressen skrev Frans B Liljenroth: "Medan porten var stängd är av absolut svensk toppklass, och glädjande nog lider den inte alls av det som tidigare kännetecknat filmer signerade Hasse Ekman, nämligen att de verkat vara hastverk -- charmerande alster visserligen men ganska hafsigt hopkomna. (-)

Ett utomordentligt garde skådespelare -- 'rätt man på rätt plats' har tydligen varit parollen -- hjälper till att ro framgången i land. Som nummer ett sätter man den här gången utan större tvekan Tollie Zellman. Hennes alkoholiserade f d aktris är ett fullständigt mästerverk, en kuslig pricksäker studie i mänskligt förfall. (-)

Bland herrarna tar Olof Winnerstrand priset med sin gamle vivör -- lätt karikerad på levande modell -- och han verkar trivas alldeles charmant med de små sanningsord som lagts i hans mun här och var."

Lova Hagerfors (2016)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Tollie Zellman Cora Anker, f.d. aktris
Olof Winnerstrand Hugo Sjöwall, rentier
Inga Landgré Birgit Ström, postfröken
Marianne Löfgren fröken Bojan Olsson, prostituerad
Hasse Ekman Torsten "Totte" von Breda, friherre och kapten, flygare
Gunn Wållgren Marianne Sahlén, flygvärdinna
Gunnar Björnstrand Erik Sahlén, direktör
Gösta Cederlund Karl-Otto Rosander, teaterdirektör
Nils Kihlberg Anders Holmkvist, flyglöjtnant
Hjördis Petterson Frida Johansson, portvaktsfru
Douglas Håge Emil Johansson, portvakt
Erik "Hampe" Faustman Tomas Ekberg, journalist vid Stockholms Dagblad
Stig Järrel en kund hos Bojan
Tord Stål Kastgren, poliskommissarie (förnamnet Tord nämns ej i filmen)
Gunnar Öhlund Erlandson, kriminalkonstapel
Birgitta Arman Margareta, en flicka hos von Breda
Edvard Danielsson Gustavsson, betjänt
- Ej krediterad:
Bengt Öberg gäst hos von Breda

Bolag

Produktionsbolag Hasse Ekmanfilm
AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1946
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

På Kavallerigatan 7 bor en samling udda existenser. Cora Anker, en f.d. aktris, som inte längre kan få några roller. Hugo Sjöwall, en rentier och äldre gentleman, som lever i misär, men inte vill att någon skall märka det. Flygvärdinnan Marianne Sahlén, nyskild och ganska olycklig, men fast besluten att leva sitt eget liv utan inblandning av äkta män. Bojan Olsson, en prostituerad, som noggrant bokför sina förtjänster för att så småningom kunna dra sig tillbaka och börja ett nytt liv. Där bor också friherren och storgodsägaren von Breda, med mycket pengar och lite samvete. Journalisten Tomas Ekberg, som ständigt är på jakt efter en "bra" historia. Över allihop vakar det oerhört cyniska portvaktsparet Emil och Frida Johansson. 
På natten kommer teaterchefen Rosander för att förklara för Cora Anker att hon inte kan påräkna några roller. Cora Anker svarar genom att forma sin sorti ur livet till en stor tragedi.
Direktör Sahlén uppsöker sin hustru Marianne för att få skilsmässopapperen påskrivna, men efter diverse resonemang river de sönder papperen och beslutar sig för att flytta ihop igen.
Bojan Olsson får besök av en kund, dessutom tvingas hon ta hand om Sjöwall efter en hjärtattack och får på köpet höra om hans erfarenheter av "den stora världen". Bojan får också besök av den unge flyglöjtnanten, vars fästmö Birgit Ström baron von Breda försöker dupera med frierier och löften om en lysande framtid som slottsfru.

Baron von Breda blir stucken i ryggen med en kniv av Birgit, som flyr från lägenheten. Cora Anker, som försöker ta sitt liv med tabletter, stapplar in i lägenheten och faller ihop över von Breda. Anders återvänder till lägenheten och upptäcker Birgit som kommit tillbaka. De lyckas smita iväg när journalisten Ekberg kommer. Denne rapporterar först till sin tidning för att Dagbladet skall få ensamrätt. Polisen drar först slutsatsen att Cora Anker mördat von Breda till följd av någon gammal passionshistoria. Birgit dyker dock upp och bekänner för polisen. En ny dag gryr åter över huset.

Censur / granskning

Censurnummer 71191
Datum 1959-04-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2440 meter
Längd efter klipp 2300 meter
Kommentar Aktlängder före censurklipp: 500-430-540-560-410 = 2440 m. Aktlängder efter censurklipp: 500-410-540-440-410 = 2300 m.


Censurnummer 71191
Datum 1954-07-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2430 meter
Längd efter klipp 2300 meter
Kommentar Speltid: 84 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 71191
Datum 1946-12-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2430 meter
Längd efter klipp 2300 meter
Kommentar I akt 2: de inledande bilderna från den prostituerades rum, bl.a. med repliken, vari hon frågar, om klienten "kände sig bättre efter samlaget", samt scenföljden med köpslåendet mellan parterna; i akt 4: scenerna med den prostituerades invit till klienten att komma och lägga sig samt hennes plaidoyer för den prostituerades yrke, en del av Cora Ankers kollaps, sedan hon konstaterat att hon intagit veronal och siktat telefonen, ett stycke av mordscenen, scener med Cora Anker vid telefonen, sedan hon mist talförmågan, samt en del av hennes raglande ned för trappan; scenen vari Cora lägger sig över von Bredas lik, en del av bilden mot det liggande paret samt scenen, vari den prostituerade konstaterar, att klienten inte har någon lust att "ligga" med henne, fram till deras samtal om motivet för hans besök. Kopiornas längd före klipp: 2440 m - 89 minuter. Aktindelning före censurklipp: 475-430-540-505-480 = 2430 m - 89 minuter. Aktindelning efter censurklipp: 500-410-540-440-410 = 2300 m - 84 minuter (differensen i längd på akt 1 före och efter censurklipp beror på att granskningskopian före censurklipp saknade förtexter - 25 m). Aktlängder: 475, 430, 540, 505, 480.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2440 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Medan porten var stängd fick ett gott -- i vissa tidningar mycket gott -- mottagande. Några kritiker framhöll att Hasse Ekman var något av en suverän bland svenska filmregissörer. Förutom Hasse Ekman fick samtliga skådespelare beröm för sina insatser, och bland dem hyllade man kanske främst Tollie Zellman som den f d aktrisen Cora Anker.

C B-n i DN skrev: "Inför många svenska filmregissörer vet man på förhand hur det kommer att ta sig ut som man skall få se på duken. Men inför Hasse Ekmans filmer har man ofta chansen till överraskningar.

Medan porten var stängd är en angenäm överraskning. Det är inga överord om man säger att den befinner sig i internationell klass. Den är inte i klass med de bästa internationella filmerna, men den är i klass med god fransk film, har dess intimitet och pittoreska människointresse. (-)

Det är sålunda roligt att återse Tollie Zellman igen. (-) Hennes scen med den gamle teaterdirektören (Gösta Cederlund) är storartad, och man skulle fäst sig vid den i vilken främmande film som helst. (-)

Överhuvud har Hasse Ekman tydligen för den här filmen haft generös tillgång till de bästa skådespelarkrafter, och han har kunnat sätta in dem i roller där de passar exakt."

Frans B Liljenroth (Expr): "Medan porten var stängd är av absolut svensk toppklass, och glädjande nog lider den inte alls av det som tidigare kännetecknat filmer signerade Hasse Ekman, nämligen att de verkat vara hastverk -- charmerande alster visserligen men ganska hafsigt hopkomna. (-)

Ett utomordentligt garde skådespelare -- 'rätt man på rätt plats' har tydligen varit parollen -- hjälper till att ro framgången i land. Som nummer ett sätter man den här gången utan större tvekan Tollie Zellman. Hennes alkoholiserade f d aktris är ett fullständigt mästerverk, en kuslig pricksäker studie i mänskligt förfall. (-)

Bland herrarna tar Olof Winnerstrand priset med sin gamle vivör -- lätt karikerad på levande modell -- och han verkar trivas alldeles charmant med de små sanningsord som lagts i hans mun här och var."

Robin Hood (StT): "Nu tror Hasse Ekman att vi skall tala om kleptomani och bena upp Medan porten i enkla beståndsdelar: upptakten och portvaktsparet ur Ett brott, trappan ur Dagen gryr, Tollie Zellman ur Karriär, och så Grand Hotel förstås, och Waldorf Astoria. Men vi skall överraska honom och tala om något annat. Ty Medan porten var stängd visar Hasse Ekman från en ny sida -- nyckelregissören. (-)

Ekman har här lånat mindre från andra filmer än från verkligheten. Han lånar människor och människoöden och reproducerar dem, kallt och bjärt. De två personer som gör starkaste intrycket, den gamle dandyn, vivören och levnadskonstnären -- spelad av Olof Winnerstrand -- och den åldrade divan -- spelad av Tollie Zellman -- är kalkerade direkt efter verkliga, levande människor, och det verkar som om även teaterchefen (Gösta Cederlund) och glädjeflickan (Marianne Löfgren) åtminstone glimtvis vore uppritade efter levande modell. Ekman har skurit saftiga köttstycken ur livet självt, lagt dem på halster, saltat och pepprat och serverar mycket skickligt en mixed grill på ett fat, som består av en styvt gjord miniatyrmodell över Stockholm.

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Medan porten var stängd pågick mellan den 10.10.1946 och den 22.11.1946.

Hasse Ekmans originalmanus översattes och bearbetades till danska förhållanden av Paul La Cour och filmades av Saga Studio under titeln Mens Porten var lukket. Regi: Asbjørn Andersen. Dansk premiär: 23.8.1948.

Hasse Ekman gjorde ett försök att upprepa "husfilmsuccén" med Egen ingång (1956/7).

Inspelning

1946-10-10 1946-11-22
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1946-12-26 Saga Gävle Sverige 89 min
1946-12-26 Mohriska Linköping Sverige 89 min
1946-12-26 Anglais Stockholm Sverige 89 min
1946-12-26 Grand Uppsala Sverige 89 min
TV-visning 1985-06-30 TV1 Sverige 85 min
1998-12-18 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1946-12-26 Saga Gävle Sverige 89 min
1946-12-26 Mohriska Linköping Sverige 89 min
1946-12-26 Anglais Stockholm Sverige 89 min
1946-12-26 Grand Uppsala Sverige 89 min

Musikstycken

Originaltitel Hudson Bay
Kompositör Karl Zieg


Originaltitel Reflection
Kompositör Miff Görling


Originaltitel The Ray Street Blues
Kompositör Miff Görling


Originaltitel Riff Monotone
Kompositör Miff Görling


Originaltitel Slow Rock
Kompositör Karl Zieg


Originaltitel Lovely
Kompositör Karl Zieg


Originaltitel Fransk vals (Baumann)
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Kolonijazzen
Kompositör Nathan Görling (1939)
Zilas Görling (1939)


Originaltitel Moonlight
Kompositör Nathan Görling
Zilas Görling


Originaltitel Helena Swing
Kompositör Karl Zieg


Originaltitel Lady Blue
Kompositör Nathan Görling (1941)
Zilas Görling (1941)


Originaltitel Blues in G Major
Kompositör Stig Holm (1941)


Originaltitel Song of Paradise
Kompositör Reginald King (1934)
Textförfattare Gardar (svensk text 1942)
Jack Popplewell (engelsk text 1934)


Originaltitel To maa man være
Kompositör Fini Henriques (1925)
Gustaf Wennerberg (1925)
Textförfattare Henriette Rantzau (dansk text)


Originaltitel Stycke, piano, op. 32. Frühlingsrauschen
Kompositör Christian Sinding (1893)


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Medan porten var stängd (1946)

Ämnesord

Alkoholism
Baron
Direktörer
Flyglöjtnant
Flygvärdinna
Hjärtattacker
Journalist
Mord
Polis
Portvakter
Prostituerade
Rentier
Självmord
Skilsmässor
Skådespelerska
Stockholm
Veronal

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2426


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2428


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Hasse Ekman.
Omfång 95 s. Rollbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 102 s. Miljölista och rollbeskrivninga (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s. Rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 34 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 22 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 92 s.


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 93 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?