Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sally och friheten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1981-02-28

Medverkande

Ewa Fröling
Sally

Hans Wigren
Simon

Leif Ahrle
Jonas

Gunn Wållgren
Sallys mor

Oscar Ljung
Sallys far

Svea Holst
Sallys mormor

Visa alla medverkande

Om filmen

Socialsekreteraren Sally har gjort abort och vill nu leva sitt eget liv. Hon och sambon separerar men friheten är inte lätt att kombinera med arbete, familj och relationer. Gunnel Lindbloms...

Visa hela texten

Handling

Sally har alltid levt inom kärnfamiljens ramar, först hos föräldrarna och sedan med Jonas. Nu vill hon bryta upp och leva ensam med sitt barn. Men så träffar hon Simon...

Press

Sune Örnberg, GP: "Manus har Margareta Garpe gjort. Många göteborgare känner igen grunddragen i historien från Stadsteaterns "Barnet" om Sally som bryter upp ur förmynderiet i sitt...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Socialsekreteraren Sally har gjort abort och vill nu leva sitt eget liv. Hon och sambon separerar men friheten är inte lätt att kombinera med arbete, familj och relationer. Gunnel Lindbloms andra film som regissör, med manus av Margareta Garpe, producerad av Ingmar Bergman och Ewa Fröling i huvudrollen. 
 
”Det började nån gång på 70-talet, just det, jag ville regissera, först teater, sen film. Jag tror att jag var trött på att alltid motsvara någon regissörs krav på hur man skulle spela KVINNA, jag ville vara människa, tyckte alltid att jag fick spela drottningar och kvinnodjur med dunkla drifter. Jag visste ingenting om drottningar, däremot visste jag något om arbetarkvinnor… dom rollerna fick jag aldrig, förresten förekom dom sällan. Jag ville regissera! Jag tyckte mig bättre förstå skådespelare, göra bättre analyser och scenerier än många av de regissörer som jag arbetade med under 20 år. Det fanns lust, kunskaper och erfarenheter hos mina kollegor som ingen tog till vara. Det ville jag göra. Och jag ville göra film om kvinnor, komplicerade hela människoporträtt. Framför allt var jag trött på mig själv som aktris, tyckte inte jag fann några sidor hos mig själv som gjorde mig nyfiken.” – Gunnel Lindblom i Christina Olofsons bok "I rollerna tre" (1996).

Gunnel Lindblom debuterade som regissör med Paradistorg 1977. Hon var tidig i den våg av kvinnliga regissörer som kom i Sverige i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Hennes andra film, Sally och friheten, handlade liksom debuten Paradistorg om kvinnor. 

Sally gör abort och hennes man är arg över att inte ha fått vara en del av beslutet. De separerar och Sally blir ensam med deras dotter Mia. Nu ska Sally leva ensam och bestämma själv över sitt liv! Men det är inte så lätt att få ihop friheten med arbetet på Socialbyrån, en ny relation, Mia, och behov av närhet och bekräftelse. Livet blir inte som hon hade tänkt sig.

Sally och friheten berättar om just det som Gunnel Lindblom saknade att se på film: vanliga kvinnor som är starka, svaga, generösa, själviska. Sally är ingen person man omedelbart tycker om, men många kan antagligen relatera till mycket av det hon går igenom, såväl idag som i början av 1980-talet. Vad är frihet? Vad har man för ansvar gentemot sig själv och andra? Och vad gör vi egentligen för livsval? 

Kritikerna uppskattade Lindblom som regissör. Sune Örnberg skrev i Göteborgsposten: ”… Regissör är Gunnel Lindblom. Hon är en vaksam personinstruktör. Här finns något självfallet i aktion, replikskiften och scener som balanserar det drag av lärostycke som en så här aktuell historia lätt kan få. Så snart en scen hotar att bli allt för publikuppfostrande, antyder hon den bara. Se hur mormodern (Svea Holst) sitter vid bordet. Modern, Gunn Wållgren, matar henne, tyst. Bilden får verka som den kan som kontrast till Sallys egen praktik.”

Gunnel Lindblom var en av få regissörer som Ingmar Bergman genom sitt bolag Cinematograph var producent för under de år han levde i exil i München, efter att ha anklagats för skattebedrägeri (som han friades från).  Han producerade både Paradistorg och Sally och friheten. För manuset till Sally och friheten stod Margareta Garpe och Gunn Wållgren tilldelades en Guldbagge för bästa skådespelerska för rollen som Sallys mor.
 
Lova Hagerfors (2015)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Elektriker
Passare
Musiktekniker
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Klädassistent

Medverkande

Ewa Fröling Sally
Hans Wigren Simon
Leif Ahrle Jonas
Gunn Wållgren Sallys mor
Oscar Ljung Sallys far
Svea Holst Sallys mormor
Gunnel Lindblom Nora
Kim Anderzon Inger
Susanne Lundquist Mia, Sallys dotter
Lise-Lotte Nilsson Yvonne
Mona Lundgren Anna
Iwa Boman dagisfröken
Margreth Weivers mottagningssköterskan
Ulf Schönborg läkaren
Gerd Blomqvist operationssköterskan
Christian Berling Fredrik
Peter Egge Peter
Peder Falk Krister
Sonja Hejdeman väninnan
Thomas Helander den unge mannen
Gülbin Basay klient på socialbyrån
Semih Basay klient på socialbyrån
Linda Krüger den gråtande flickan
Johanna Garpe Linda, Noras dotter
Stefan Nilsson Thomas, Noras son
Anna von Rosen sjukvårdsbiträde
Marie-Louise Rosenqvist sjukvårdsbiträde

Bolag

Produktionsbolag Cinematograph AB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1981
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Sally har alltid levt inom kärnfamiljens ramar, först hos föräldrarna och sedan med Jonas. Nu vill hon bryta upp och leva ensam med sitt barn. Men så träffar hon Simon...

Censur / granskning

Censurnummer 122157
Datum 1981-02-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2800 meter
Kommentar Aktlängder: 445, 535, 460, 480, 475, 405.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2800 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sune Örnberg, GP: "Manus har Margareta Garpe gjort. Många göteborgare känner igen grunddragen i historien från Stadsteaterns "Barnet" om Sally som bryter upp ur förmynderiet i sitt äktenskap, så småningom låter hon mannen ta hand om barnet, förälskar sig i en ny man som inte ställer krav och som därför gör henne förvirrad. Välj själv! säger han; Förbjud mig! säger hon. Till slut har hon övertagit sin förre mans roll, vill ha barn och familjeordning. 'I min familj äter vi födelsedagstårta på rätt dag om så världen skulle gå under' ryter hon till den nye när han tänker lämna kalaset.

Det finns ett disciplinerat drag över storyn som jag förbinder med scenen mer än med det fria filmberättandet. Å andra sidan är det upplyftande att möta en historia som är fullmatad och genomtänkt i varje detalj.

Regissör är Gunnel Lindblom. Hon är en vaksam personinstruktör. Här finns något självfallet i aktion, replikskiften och scener som balanserar det drag av lärostycke som en så här aktuell historia lätt kan få. Så snart en scen hotar att bli allt för publikuppfostrande, antyder hon den bara. Se hur mormodern (Svea Holst) sitter vid bordet. Modern, Gunn Wållgren, matar henne, tyst. Bilden får verka som den kan som kontrast till Sallys egen praktik. (-)

Fästfolk, gifta och övriga par bör se filmen tillsammans. Den handlar om samspelet mellan kvinna och man. De kommer att känna igen mycket. Filmen kommer också att hjälpa dem att förstå att nu, när resurserna sinar och den enskildes rörelsefrihet inskränks, då kan det inte gå ut över kvinnorna enbart. Något har vi lärt av rekordåren."

Camilla Lundberg, Expr: "På ytan är Sally och friheten lik många andra svenska nutidsskildringar, om än gjord med ett ovanligt säkert handlag. Sally tycks vara den tidstypiska hjältinnan, frejdig och lite lagom 'intlektell', vars svårigheter ligger i att få männen att ställa upp på sina frigörelseideal. (-)

Lindbloms film är inte käck eller beskäftig utan ömsint och vänligt retsam. Hennes lite underfundiga - men ingalunda kyliga distans påminner om de nya schweiziska regissörernas, typ Tanner eller Goretta. Hon får Fröling och hennes män, den trygghetssökande Leif Ahrle och den frihetstörstande Hans Wigren, att agera fritt och säkert.

Sally och friheten är inte ny eller revolutionerande. Men den är lågmält självständig, utan den tröghet eller tomgång som man annars förknippar svenska vardagsskildringar med."

Eva af Geijerstam, DN: "Skilsmässa, vårdnadsstrid, abort - det kan tyckas som om detta borde var högdramatiska och omskakande händelser både för filmens personer och för publiken. Men de passerar liksom spårlöst förbi i ett slags nertonat och jämntjockt halvformat.

Jag tror inte att detta i första hand skall skyllas på Gunnel Lindbloms rejäla men en smula temperamentslösa regi. Orsakerna ligger mer i Margareta Garpes manus, som inte har bestämt sig för vad som är viktigt och oviktigt, vad som är orkanens hjärta eller bara vindar i dess ytterkant. Det är en privat historia som inte vågar vara tillräckligt privat.

Gunnel Lindblom tycks ha stått inför den omöjliga uppgiften att strukturera en ostrukturerad berättelse, att ge den ett skelett som den inte haft från början.

Ewa Fröling brottas förtjänstfullt med rollen som Sally men kan självklart aldrig ge den det psykologiska djup och den förankring som den inte fått.

Simon och Jonas förblir lika otydliga som Sally - för att inte tala om barnet, Mia. (-)

Kanske har den skissartade och ytliga beskrivningen av den centrala trion Sally, Jonas och Simon en avsikt. Kanske har Margareta Garpe på detta sätt valt att skildra ett tillstånd just i den medelklass de tillhör. Men då kan resultatet snubblande lätt tolkas som en plädering mot fria aborter och för den gamla trygga rollfördelningens återupprättelse. Det tror jag knappast varit Margareta Garpes och Gunnel Lindbloms avsikt.

Men det är hos de tre huvudpersonerna Sally och friheten saknar psykologisk tillförlitlighet och relevans."

Mikael Timm, Chaplin: "Numera sägs ibland att bristen på dramaturgi är den svenska spelfilmens stora svaghet, man vad gäller Sally och friheten är filmens avgörande svaghet av intellektuellt slag.

Det räcker inte med att påstå 'friheten är svår'. Det vet publiken redan av egen erfarenhet. Författaren/regissören måste tränga längre in i frihetens problematik, de måste se konstverket som en diskurs, om det överhuvudtaget skall vara möjligt att göra film på den nyss citerade tanken.

Felet med Sally och friheten är att dess upphovsmän vill illustrera en tanke i stället för att försöka tänka och formulera sina tankar. Att påminna om Sartre eller Willy Kyrklund (vars författarskap både Lindblom och Sally intresserar sig för) kan verka ofint men det är ändå viktigt att inse att konstnärligt arbete förutsätter intellektuellt arbete.

När man inte tänker, går det knappast att formulera något intressant. Filmens estetik är milt uttryckt undermålig. Garpe/Lindblom befolkar sin berättelse med vandrande klichéer, sociologiska och individuella. Här finns 'den svenska festen', 'socialbyrån' och 'daghemmet', som i tur och ordning visar alla de lättast påkomna fördomarna: tafsande danspar, narkotikautslagna, hurtig personal.

Garpe/Lindblom verkar se sina figurer som uttryck för sociala förhållanden inte som levande människor (-).

Måhända har regissören vid inspelningen anat figurernas ytlighet, ty hon försöker med bergmanska inåkningar mot skådespelarnas ansikten suggerera känslor som dessa pappfigurer inte kan hysa."

Kommentar Svensk filmografi

I produktionsuppgifterna till Sally och friheten anges ingen förlaga till Margareta Garpes manus. Men i en artikel av Elisabeth Sörenson (SvD 2.8.1980) ges en anknytning till en av Garpes scenpjäser:

"De som sett Margareta Garpes pjäs "Barnet" känner [Sally] redan - andra känner ändå igen henne. En kvinna i 30-årsåldern som kämpar sig till en personlig frihet i tron att friheten är lyckan och sedan hamnar i en kluvenhet, en ofrånkomlig kontradiktion som möjligen är mer uttalad just i vår tid.

På 'Barnet' har Margareta Garpe gjort manuskriptet till filmen Sally och friheten. Men även om grundproblematiken är densamma liksom huvudpersonerna, är bearbetningen ändå så omfattande att Gunnel Lindblom ser det som ett originalmanuskript."

För rollen som Sallys mor (samt kumulativt för sitt tidigare filmarbete) tilldelades Gunn Wållgren 1980/81 års Guldbagge till bästa skådespelerska.

Visningar

Sverigepremiär 1981-02-28 Cinema Göteborg Sverige 102 min
1981-02-28 Grand 1 Stockholm Sverige 102 min
Urpremiär 1981-02-28 Cinema Göteborg Sverige 102 min
1981-02-28 Grand 1 Stockholm Sverige 102 min
TV-visning 1983-01-13 TV1 Sverige
1991-12-14 Kanal 1 Sverige
Cinemateksvisning 2016-04-15 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1981 Bästa skådespelerska Gunn Wållgren (bästa skådespelerska - även "kumulativt")
International Inter-Church Film Center Montreal 1981
Festivalpris Montreal 1981 Ewa Fröling (bästa skådespelerska)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1981 (bidrag om 771 799,42 kr)

Ämnesord

DK Drama
DK Relationer, Samliv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2788


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2800


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2800


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2800


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanus av Margareta Garpe.
Omfång 112 s. Scenlista och personförteckning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanus av Margareta Garpe.
Omfång 112 s. Scenlista och personförteckning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 29 s. Musikförteckning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Sally and freedom.
Omfång 53 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanus av Margareta Garpe.
Omfång 112 s. Scenlista och personförteckning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 13
Färg papper SET
Dia 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 102 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?