Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Järngänget
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2000-04-07

Medverkande

Emil Forselius
Lukas Berglund, byggnadsarbetare

Rafael Edholm
Simon, byggarbetsledare, Lukas storebror

Alexander Skarsgård
Anders, byggnadsarbetare

Peter Lorentzon
John, kallad Buddha, byggnadsarbetare

Yaba Holst
Marie, läkare

Per Oscarsson
Lukas och Simons pappa, byggmästare

Visa alla medverkande

Handling

En fredag i juni. Lukas, brodern Simon, Anders och John beger sig ut på sin årliga kanotfärd utefter Kalixälven. Under färden träffar de på systrarna Marie och Susanne, som nyligen...

Visa hela handlingen

Press

Filmen sågades samfällt av kritikerna, framför allt beroende på ett undermåligt manus. Hantverksmässigt ansågs den dock acceptabel. Maaret Koskinen, DN: "Som thriller begår...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Dramaturg
Verkställande producent
Produktionskoordinator
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Inspelningsassistent
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Passarassistent
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Exekutör
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Klädassistent
Catering
Ljudläggning
Mixning
Textdesign
Övrig medarbetare

Medverkande

Emil Forselius Lukas Berglund, byggnadsarbetare
Rafael Edholm Simon, byggarbetsledare, Lukas storebror
Alexander Skarsgård Anders, byggnadsarbetare
Peter Lorentzon John, kallad Buddha, byggnadsarbetare (debut)
Yaba Holst Marie, läkare
Per Oscarsson Lukas och Simons pappa, byggmästare
Marika Lagercrantz kriminalkommissarie Lindberg
Agneta Ekmanner Lukas och Simons mamma
Josephine Bornebusch Susanne, Maries lillasyster
Görel Crona Stina, Simons exfru, sångerska
Bill Skarsgård Klasse, Anders lillebror
Marie Ahl Anders mor
Thomas Oredsson Anders far, präst
Göran Forsmark Sune, advokat och kommunstyrelsens ordförande

Bolag

Produktionsbolag Cinetofon AB (i samprduktion med)
Samproduktionsbolag Filmpool Nord AB
Joson AB
Scanbox Sweden AB
Canal+ Television AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Distributör i Sverige (35 mm) Scanbox Sweden AB 2000
United International Pictures AB 2000
Distributör i Sverige (DVD) Scanbox Entertainment Sweden AB 2004
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Cinepost Studios AB

Handling

En fredag i juni. Lukas, brodern Simon, Anders och John beger sig ut på sin årliga kanotfärd utefter Kalixälven. Under färden träffar de på systrarna Marie och Susanne, som nyligen flyttat till Norrland från Stockholm. Flickorna tycker att forsen är för farlig, och killarna beslutar sig för att slå läger och festa med dem. Det blir både dans och alkohol. Lukas videofilmar och ställer sedan kameran på en stubbe. Han stöter på Marie, men det blir inget och de går och lägger sig på var sitt håll.

När alla vaknar upp på morgonen är Susanne och flickornas kanot borta. På måndagen befinner sig killarna i den stugby som de gemensamt bygger åt kommunen med EU-pengar. Byggmästare är Åke - Lukas och Simons pappa. Lukas videokamera är försvunnen. Marie dyker upp och berättar att hon polisanmält Susannes försvinnande. På onsdagen kommer Åke med kommunalordföranden på besök. Taklagsfest ska det bli på fredag.

Den försvunna kanoten hittas krossad i älven. Den kvinnliga kriminalkommissarien Lindberg dyker upp och pratar med killarna. Hon frågar bland annat om någon haft något otalt med polisen tidigare. Lukas och Simon besöker sin mamma på sjukhuset. Det visar sig att Marie arbetar där. Hon och Lukas träffas senare på kvällen.

På torsdagen går man skallgång efter Susanne. Lindberg undrar varför inte Lukas berättat om att han varit anklagad för våldtäkt men friats i brist på bevis. På fredagen har man taklagsfest med kommunalordföranden i spetsen. Susanne hittas drunknad "med felvända trosor". På lördagen träffar Lukas Marie och visar henne ett smycke som han hittat. Det tillhör Susanne. Lindberg får smycket av Marie. Lukas anhålles. Åke hittar en väska med ett videoband i sin bil. Simon, Anders och John träffas vid stugbyn. Anders berättar att hans bror Klas sett videon. Slagsmål uppstår mellan Simon och Anders. Klas berättar för Lindberg att han sett videon - men inte hela. Åke sitter och tittar på videon.

Lukas släpps och far hem till pappan. Åke sitter medvetslös i soffan och Lukas kör honom till sjukhuset där han dör. Lukas besöker mamman och ett incestförhållande antyds. Lukas beger sig till stugbyn där Simon och John finns. Anders anländer, vilket utlöser en konfrontation mellan Lukas och honom. Lukas tar sedan bilen och sticker iväg, förföljd av Simon och John.

Lukas spelar upp kassetten och inser då att han är den skyldige. Han ringer till Marie och ber henne komma men försvinner själv. Simon anländer och träffar Marie. Polisen dyker upp och när John ingriper, vådaskjuts Simon.

Marie hittar Lukas vid forsen. Hon kastar kassetten i forsen, medan Lindberg ser på. Marie berättar för Lukas att Simon är anklagad för Susannes död, men att det bara är Lukas som vet sanningen.

Censur / granskning

Censurnummer 136781
Datum 2000-03-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2746 meter
Kommentar Aktlängder: 510-534-540-587-575


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen sågades samfällt av kritikerna, framför allt beroende på ett undermåligt manus. Hantverksmässigt ansågs den dock acceptabel.

Maaret Koskinen, DN: "Som thriller begår filmen en grov underskattning av åskådarens slutledningsförmåga. I den stund en läkarkandidat förklarar att även små mängder alkohol kan orsaka minnesförlust förstår man för vem klockan är slagen - och då återstår halva filmen.

Inte heller håller gestaltningen av ansatt manskultur måttet. Det räcker inte att slå in sedan länge inslagna dörrar eller med ett till intet förpliktande utplanterande av ledtrådar åt alla håll. När till och med en sjuk kvinnas incestuösa närmanden gentemot sonen föreslås som förklaringsmodell för mordet har man definitivt dribblat bort sig.

Man? I detta fall främst ett undermåligt, stundtals tankebefriat manus. Mot det har Jon Lindströms ansenliga hantverkskunnande eller en skådespelartrupp - vars lojalitet är lika obrottslig som obegriplig - inte mycket att sätta emot."

Mats Johnson, GP: "'Järngänget' är en illa agerad, illa skriven film, befriad från spänning och trovärdiga karaktärer. Vanligtvis duktiga aktörer som Emil Forselius och Marika Lagercrantz framstår som amatörer och då är det allvarliga brister i både manuskript och regi.

Men Jens Fischers foto är snyggt."

Jan Aghed, SDS: "Det hela verkar skrivet på baksidan av [pubens] ölnota. Dialogen låter onaturlig, psykologiska motiv av antydd vikt ? såsom incest i en av sönernas bakgrund - fuskas bort och spelet bland de yngre rollinnehavarna är strikt amatörmässigt. Men även veteranernas insatser väcker förundran.

Marika Lagercrantz föreställer en ytterst egendomlig kriminalpolis. Porträttet bör nog förbigås i hennes meritförteckning."

Bertil Palmqvist, Arbetet: "Det är ett synnerligen andefattigt manus, som man varit tre om att åstadkomma, däribland filmens regissör Jon Lindström.

Dialogen är tunn som vattenskadat öl, karaktärerna ungefär lika endimensionella som skjutbanornas pappgubbar. Det är inte lätt att åstadkomma något av ett sådant manus. Även drivna skådespelare kommer till korta. Per Oscarsson med sin maktfullkomliga byggmästare och fader, Agneta Ekmanner med sin incestuösa modersfjolla. Huvudrollerna, de fyra i järngänget och den överlevande tjejen, är stereotyper, ibland alltför tydligt övertagna ur någon amerikansk instruktionsbok för actiongenren.

Vackra naturbilder och korta glimtar av spänning skiljer järngänget från en vanlig kalkonfarm."

Fredrik Sahlin, Nöjesguiden: "Dialogen är skriftspråksmässig och framför allt karaktärslös och ingen av de fyra unga forspaddlarna, som av polisen misstänks för en ännu yngre kvinnas död, har begåvats med en egen själ. Visst, det finns en rent ytlig uppdelning i macho, mjuking, tänkare och så vidare, men deras personligheter och vokabulär är som serietillverkade. Om vi satt inför en thriller utan psykologiska ambitioner kanske detta vore lättare att ta, men då Lindström och manusförfattare Mats Gustavsson vill skapa komplexitet via en mörk uppväxt ter sig deras tillkortakommande mer tydligt."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Jon Lindström, f 1948, är finlandssvensk, bördig från Hangö. Efter utbildning vid Christer Strömholms foto- och dokumentärskola gjorde han den självbiografiska kortfilmen "Jon Blå". "Järngänget" var hans femte långfilm efter "Hemåt i natten" (1977/4), Sista leken (1984/5), "Kronvittnet" (1989/1) och "Drömmen om Rita" (1993/1).För TV har Lindström regisserat "Mördare! Mördare!" (19xx), "Skuggan av Henry" (19xx), "En ros av kött" (19xx), "Hjärtat" (1987), "Fiendens fiende" (19xx) och "Anmäld försvunnen" (1995) och skapade tillsammans med hustrun Rita Holst TV-serien "Emma åklagare" (1997). Rita Holst har medverkat som manusförfattare i åtskilliga av Lindströms långfilms- och TV-produktioner.Yaba Holst (f 1972), som spelar Marie i "Järngänget" är dotter till paret Lindström/Holst.Sedan filmteamet lämnat Norrland, uppdagades det att en fornlämning hade skövlats i samband med inspelningen: "Delar av filmen spelades in på en sandstrand i Överkalix där det finns en känd boplats från stenåldern." Antikvarien på Norrbottens museum Åsa Lindgren var upprörd: "Det är klart att man blir förbannad och särskilt när man vet att kommunen anvisat platsen och att de vet vad som gäller. De borde veta om att detta är en fornlämningsplats och hur man ska bete sig i sådana områden, säger hon" (AB 27.1.2000).

Visningar

Sverigepremiär 2000-04-07 BioPalatset Göteborg Sverige 100 min
2000-04-07 Filmstaden Göteborg Sverige 100 min
2000-04-07 Palladium Göteborg Sverige 100 min
2000-04-07 BioPalatset Malmö Sverige 100 min
2000-04-07 Filmstaden Malmö Sverige 100 min
2000-04-07 BioPalatset Stockholm Sverige 100 min
2000-04-07 Filmstaden Sergel 1 Stockholm Sverige 100 min
2000-04-07 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 100 min
2000-04-07 Rigoletto Stockholm Sverige 100 min (samt ytterligare 15 platser)
TV-visning 2004-09-04 TV4 Sverige 96 min
2005-05-14 TV4 Sverige 96 min
2006-02-25 TV4 Sverige 96 min
2006-10-20 Kanal 5 Sverige 96 min
2007-12-29 Kanal 5 Sverige 96 min
Dvd-release 2004-12-08 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2738


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2738


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Järngänget. Version II. Långfilmsmanuskript av Mats Gustavsson, Rita Holst och Jon Lindström. 12 feb 1999.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Järngänget. Manus av Jakob Söe-Pedersen, baserad på en idé av Mats Gustavsson. Dramaturg: Soni Jörgensen. Version 3.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Järngänget. Version IV. Långfilmsmanuskript av Mats Gustavsson, Rita Holst och Jon Lindström. Utskrift 17 mars 1999.
Omfång 106 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Järngänget av Mats Gustavsson.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Järngänget av Mats Gustavsson.
Omfång 119 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Järngänget av Mats Gustavsson. 20 april 1998.
Omfång 94 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Järngänget av Mats Gustavsson. 10 augusti 1996.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Järngänget. Version VI. Långfilmsmanuskript av Mats Gustavsson, Rita Holst och Jon Lindström. Utskrift 20 maj 1999.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Step-out line Järngänget.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper 1
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?