Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Älskling på vågen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-07-22

Medverkande

Sickan Carlsson
Ingrid Billberg, journalist på Expressen

Karl-Arne Holmsten
John Evert Hansson alias Jack Harris, amerikansk filmstjärna

Erik "Bullen" Berglund
Xenophon B Mayflower, producent

Barbro Hiort af Ornäs
Miss Linda Loy, Mayflowers sekreterare

Jan Molander
Fred Lindberg, reklamchef

Gösta Cederlund
Sebastian, Expressens chefredaktör

Visa alla medverkande

Handling

Den amerikanske skådespelaren Jack Harris, tidigare John Evert Hansson, anländer till Kastrup och stormas av sina "fans". En speakerröst berättar att Harris kommit till Europa på en...

Visa hela handlingen

Press

Sickans leende och vackra skärgårdsbilder av Göran Strindberg/Sven Nykvist i Eastmancolor lade sordin på det mesta av kritiken. "Oförargligt, soligt, snällt, stundom också...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Dialog
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Sickan Carlsson Ingrid Billberg, journalist på Expressen
Karl-Arne Holmsten John Evert Hansson alias Jack Harris, amerikansk filmstjärna
Erik "Bullen" Berglund Xenophon B Mayflower, producent
Barbro Hiort af Ornäs Miss Linda Loy, Mayflowers sekreterare
Jan Molander Fred Lindberg, reklamchef
Gösta Cederlund Sebastian, Expressens chefredaktör
Sigge Fürst Alfred Billberg, kriminalkommissarie, Ingrids far
Sten Mattsson Freds bror, pressfotograf
John Botvid Gustafsson, håvfiskare
Karl-Erik Forsgårdh Roland Hobson
Eric Gustafson poliskommissarien på Dalarö
Alf Östlund landsfiskalen
Barbro Flodquist journalist
Helge Hagerman kriminalare
Axel Högel bangårdsarbetare på Stockholms central
Stig Johanson bangårdsarbetare på Stockholms central
- Ej krediterade:
Edvin Adolphson den "store" författaren
Ingrid Jellart kriminalarens lilla dotter
Gösta Gustafson jourhavande på Sjöräddningskontoret
Georg Skarstedt man i sjöräddningsbåten
Birger Sahlberg man i sjöräddningsbåten
Gösta Krantz Ingrids fotograf
Arne Lindblad hotellkyparen
Gustaf Hiort af Ornäs journalist på Expressen
Rune Stylander journalist på Expressen
Tor Bergner journalist på Expressen
Torsten Lilliecrona tidningsläsande man på Skansen
John Harryson polis på Stockholms central
Gabriel Rosén polis på Stockholms central
Sten Lonnert journalist på pressmottagningen
Sven Holmberg journalist på pressmottagningen
Karl Erik Flens journalist på pressmottagningen
Curt Ericson journalist på pressmottagningen
Per-Axel Arosenius polis på Dalarö polisstation
Albin Erlandzon fiskare
Bertil Lindström fiskare
Amy Jelf ung åskådare när Jack kastar Ingrid i vattnet
Ulla Odenlund ung åskådare när Jack kastar Ingrid i vattnet
Sten Ardenstam journalist vid garden partyt
Lilavati Häger en indiska som stiger av planet

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1955

Handling

Den amerikanske skådespelaren Jack Harris, tidigare John Evert Hansson, anländer till Kastrup och stormas av sina "fans". En speakerröst berättar att Harris kommit till Europa på en PR-resa för sin nya film "Havanna Honeymoon". Harris skall vidare till Stockholm.

I Stockholm skall Harris också -- vilket är hemligt -- för sin producents räkning köpa filmrätten till den svenska bestsellern "Det kommer aldrig åter".

För att undvika "fansen", som han är minst sagt trött på, tar Harris tåget till Stockholm. Av en slump avslöjas det dock att han skall komma med tåg, vilket gör att hela Centralen är full av beundrare. För att undvika dem hoppar han av tåget i förväg. Harris springer över spåren, men fångas in av ett par järnvägsarbetare. Han förs till en polisstation.

Den unga journalisten Ingrid Billberg är sist kvar på sin redaktion, när hon får tips om att Harris skulle komma med tåg. Hon beger sig dit, men missar honom som de andra.

Harris har problem att få folk på stationen att tro att han är Jack Harris. Problemet löses dock genom att en liten flicka känner igen honom och ber om en autograf. Harris sjunger också en av sina stora "hits" för den lilla flickan. Kommissarie Billberg -- för övrigt Ingrids pappa -- släpper Harris som tar en taxi.

I samma stund kommer Ingrid i en annan taxi. Hon känner igen Harris och lyckas utröna att han tar in på Grand Hotel.

Ingrid låtsas vara betjänt på hotellet och tar sig på så sätt in till Harris och tar bilder på honom i pyjamas. Nästa dag har Ingrid sitt scoop i tidningen med bild.

Harris' producent och chef Mayflower blir rasande över reportaget; huvudsakligen därför att Ingrid antyder att främsta anledningen till Harris' besök inte är den nya filmen, utan filmrätten till bestsellern.

Mayflower beslutar att Ingrid måste "oskadliggöras". Jack mer eller mindre kidnappar Ingrid och far ut i skärgården med henne i en motorbåt. De hamnar till slut på en obebodd ö, och tar där sin tillflykt till en övergiven stuga. Ingrid lider uppenbarligen inte alltför mycket av Harris' sällskap. Den "väpnade neutraliteten" dem emellan övergår alltmer till kärlek.

Ingrid skriver dock ett nytt reportage och tar nya bilder som hon lägger i båten vilken hon skjuter ut från land. Båten uppbringas sedermera av en fiskebåt, och dagen därpå finns reportaget i tidningen.

De har en fin tid på ön, och ingen av dem gör några större ansträngningar att ta sig därifrån. Snart letar dock ett stort pådrag initierat av Mayflower efter dem. En mängd båtar och en helikopter söker, och till slut hittar man dem. Mayflower skall just börja skälla, när han inser vilket fantastiskt fiske det finns på ön. Fiske är hans stora passion i livet. Han märker inte ens att han blir lämnad på ön.

Tillbaka i stan känner sig Jack sviken av Ingrid när han får läsa hennes nya reportage. Han slänger henne i sjön vid ett lägligt tillfälle. Hon blir rasande och skriver ett nytt reportage, där hon inte skräder orden om "amerikanska skådespelare".

Nu är det Ingrids tur att knuffa Jack i Strömmen inför en stor publik med Mayflower i spetsen. Mayflower som fortsätter att fiska, fast nu i Strömmen, fångar upp honom med sänkhåven till folkets stora jubel.

Ännu återstår kontraktet på bestsellern. Författaren är envis och vill först godkänna Jack som romanhjälte. Jack råkar stänka vatten på honom i Grands entré, och senare kommer de ihop sig i Jacks rum. Jack slänger ut författaren samtidigt som Ingrid och Mayflower anländer. Mayflower blir rasande, men Ingrid gör honom uppmärksam på att Jacks stockholmsbesök räcker som story för en film. Happy end.

Censur / granskning

Censurnummer 86446
Datum 1955-06-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3005 meter
Kommentar Aktlängder: 620-575-540-525-575-170 = 3005 meter - 110 minuter. Aktlängder: 620, 575, 540, 525, 575, 170.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3005 meter
Längd i minuter 110 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sickans leende och vackra skärgårdsbilder av Göran Strindberg/Sven Nykvist i Eastmancolor lade sordin på det mesta av kritiken.

"Oförargligt, soligt, snällt, stundom också roligt. Och Sickan Carlsson klipper med ögonen och faller än en gång i armarna på Karl Arne Holmsten. (-)

I övrigt har man flera tillfällen att beundra både Sickans leende komeditalang och kurvor. Detta senare i det i svensk film obligatoriska men här nog så kyska badet. Allt i en skärgårdsnatur, som Göran Strindberg fångat i Eastmancolor.

Schamyl Bauman har kanske gjort roligare filmer med Sickan och Karl Arne. Det är svårt att hålla isär dem alla. Men han har alltid en sober stil, offrar inget åt flatskrattet, och hans filmer präglas av vänlighet." (Alf Montán i Expr)

"Det finns i Sickanfilmerna överlag ett visst drag av mullig oskuld som tycks roa den mera anspråkslösa publiken, och det gäller också om Sickans senaste film Älskling på vågen, en påfallande ointelligent och enfaldig historia, men berättad med ett visst sinne för pittoreska detaljer, som uppenbarligen då och då verkar muntrande. (-)

Men den har några lustiga detaljer av påfallande friskhet utifrån den stockholmska skärgården, och Sickan är ju alltjämt så rar och Bullen så frodigt gemytlig och naiviteten i hela historien så påfallande att det vore meningslöst att komma med pekpinnar -- ens inför de allra mest påtagliga barnsligheterna." (C B-n i DN)

Minst roligt av samtliga kritiker hade NEN i Ny Dag som skrev: "Efter all beklagan från filmhåll över bristen på goda filmförfattare är man efter gårdagens premiär på Royal redo att yla med i klagosången. Försöket att skapa parodi på stjärndyrkan har filmen grovt misslyckats med. Besöken av kända filmskådespelare från Hollywood som mottages av den tåligt väntande beundrarskaran tar sig som känt rent grotes!ka former. Filmen lyckas möjligen med att göra en generad över att sådant förekommer. Rex Harrison [eg Jack Harris! heter den berömde, spelad av hurtfriske Karl-Arne Holmsten. Övriga medverkande i pekoralet är Bullen Berglund, Jan Molander -- vilken trots allt lyckats att behålla sin mimiska förmåga att vara lustig -- samt Sigge Fürst. Sickan Carlsson agerar en amerikaniserad journalist hos Expressen med destination hjältens öppna famn. Filmen är både innehållsmässigt och till det yttre hållen i stil med veckotidningarnas andefattiga noveller. Scenerna ute i skärgården med solnedgång och glittrande vatten orkar färgen näppeligen med och är för övrigt inte mycket att hurra för.

Porträttet av författaren som medvetet eller omedvetet är adresserat till Vilhelm Moberg är så smaklöst att Åsa-Nisse står ett trappsteg högre upp. I samlingen av klichémässiga lustigheter orkar man inte ens reagera för filmens romantisering av journalistyrket. "

Kommentar Svensk filmografi

Älskling på vågen lanserades som "det första svenska lustspelet i färg".

Schamyl Bauman blev något av Sickan Carlssons regissör under 50-talet. De gjorde sju filmer tillsammans.

Inspelningen av Älskling på vågen betecknas i flera reportage som "strapatsrik". I över en månad låg 40 personer inkvarterade på en husbåt i Björkskärs vindpiskade skärgård halvvägs ute i Ålands hav. Det fanns inte ens färskvatten på platsen och man saknade tillgång till telefon, postgång och tidningar.

Inspelning

1954-08-10 1954-12-18
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Bromma flygplats Stockholm Sverige
Strömmen Stockholm Sverige
Djurgårdsbrunnsviken vid Djurgårdsbron Stockholm Sverige
Skansen Stockholm Sverige
Grand Hôtel Stockholm Sverige
Grand Hôtel Saltsjöbaden Nacka Sverige
Björkskärs skärgård Värmdö Sverige
Norrköpings central Norrköping Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1955-07-22 Royal Stockholm Sverige 110 min
TV-visning 1996-03-03 TV3 Sverige 105 min
1996-10-13 TV3 Sverige 105 min
2003-10-20 SVT1 Sverige 105 min
2004-02-23 SVT1 Sverige 105 min
2005-09-19 SVT1 Sverige 105 min
Urpremiär 1955-07-22 Royal Stockholm Sverige 110 min
TV-visning 2011-12-26 SVT1 Sverige
2013-06-04 SVT1 Sverige
2015-09-21 SVT1 Sverige
2018-10-08 SVT1 Sverige
2018-10-08 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Listen Little Lady
Kompositör Kai Gullmar
Textförfattare Pim-Pim
Sångare Karl-Arne Holmsten
Sigge Fürst (repris)


Ämnesord

Bestseller
Björkskärs skärgård
Expressen
Filmstjärna
Fiske
Försoning
Journalist
Kriminalkommissarier
Motorbåt
Polisstationer
Pressfotografer
Redaktion/tidning
Räddningspådrag
Scoop
Sjöräddningen
Slagsmål
Stockholm Strömmen
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Grand Hôtel
Stockholm/Skansen
Sänkhov
Tidning
Ålands hav

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3022


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3022


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 3005


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 3005


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärlekens järnridå.
Omfång 155 s. Miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärlekens järnridå.
Omfång 155 s. Miljölista (4 s.) ingår. Ny manusversion nov 1954 (8 s.) + manus 1954-12-09 (6 s.) löst.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärlekens järnridå.
Omfång 169 s. + 17 s. ny manusversion. Miljölista mm (18 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Älskling på vågen. Svensk dialoglista.
Omfång 52 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?