Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Röst

Beskrivning

Skådespelerska. Född Gunnel Elisabet Fred i Stockholm. Hon är uppväxt i en musikalisk familj i Fruängen och efter gymnasiestudierna på Södra Latin började hon vid Teaterstudion. Där såg hon och svarade hon på en annons där man sökte en flicka till provfilmning och det kom att resultera i huvudrollen i Lars Lennart Forsbergs tv-film På palmblad och rosor (1976). Hon blev mycket uppmärksammad för detta rollporträtt och fick direkt flera filmanbud: Hemåt i natten (1977) och Jack (1977). Hon upplevde dock sina insatser i dessa filmer som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Gunnel Elisabet Fred i Stockholm.

Hon är uppväxt i en musikalisk familj i Fruängen och efter gymnasiestudierna på Södra Latin började hon vid Teaterstudion. Där såg hon och svarade hon på en annons där man sökte en flicka till provfilmning och det kom att resultera i huvudrollen i Lars Lennart Forsbergs tv-film På palmblad och rosor (1976). Hon blev mycket uppmärksammad för detta rollporträtt och fick direkt flera filmanbud: Hemåt i natten (1977) och Jack (1977). Hon upplevde dock sina insatser i dessa filmer som otillräckliga och blev trött på att bara spela vacker flicka. Därför började hon arbeta en period inom sjukvården innan skådespeleriet åter lockade och hon utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1979-1982. Efter examen kom hon till Stockholms stadsteater och hörde under några år på 1980-talet till tv-teaterensemblen, med större roller i t.ex. Fläskfarmen (1986), Prästkappan (1986) och Kråsnålen (1988), samt senare Riksteatern.

Från 1990 är hon engagerad vid Dramaten. Efter den första fasen i karriären har rollerna blivit mer varierande från tragik och tungt drama på nationalscenen och i tv som kärnkrafttekniker i dramat Med en helvetes kraft (1991) och medicinsk forskare i OP:7 (1999) som till mer komiska saker i samma medium som t.ex. Lorry (1992) och senast som bimbo i serien På gränsen (2000).

Hon har varit gift med skådespelaren Stefan Ekman och senare sambo med skådespelaren och regissören Peter Dalle.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?