Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Drömkåken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-10-28

Medverkande

Björn Skifs
Göran Carlgren

Suzanne Reuter
Tina Carlgren

Lena Nyman
Susanna "Sanna" Björkman

Jan Malmsjö
majoren

Gunnel Fred
Karin Fornstam

Visa alla medverkande

Handling

När Tina och hennes barn, Petra och Anton, kommer hem från semestern väntar en överraskning. Hennes man Göran har köpt ett hus på exekutiv auktion. Huset är en gul sekelskiftesvilla och...

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritiker var eniga om att detta inte var någon speciellt lyckad film. Några försökte hitta ljusglimtar och fann då dessa framför allt i några skådespelarinsatser. Andra...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Stuntregi
Scripta
Specialeffekter
Biträdande producent
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Produktionsekonom
Pressinformation
Produktplacerare
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Passarassistent
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musikarrangör
Musiktekniker
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Attributör
Kläder
Smink
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Praktikant
Grafisk form
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Björn Skifs Göran Carlgren
Suzanne Reuter Tina Carlgren
Pierre Lindstedt Ernst
Lena Nyman Susanna "Sanna" Björkman
Jan Malmsjö majoren
Gunnel Fred Karin Fornstam
Jan Blomberg Rollator-Erland
Peter Dalle Tomas
Johan Ulveson Fille
Claes Månsson Mats
Pontus Gustafsson Robert, Karins bror
Anders Ekborg rörmokaren
Johan Paulsen kakelmannen
Sven-Åke Wahlström kökssnickaren
Johan Rabaeus Martin, tv-producent
Anna-Lena Hemström Malou, Martins medarbetare
Sara Zetterqvist Petra, Görans och Tinas dotter
Mikael Haack Anton, Görans och Tinas son
Magnus Mark Janne, läkare, Tinas chef
Ingvar Storm Ingvar Storm, programledare i TV
Robert Gustafsson Fredrik, astmapatient
Hans Alfredson Hans Alfredson
Tommy Körberg Tommy Körberg
Anders "Ankan" Parmström Ankan Parmström
Gunvor Pontén papegojans röst
Nelson Jonsson papegoja
Nils Emil Ahlin medverkande i tv-programmet "Svar på tal"
Ricky Bruch medverkande i tv-programmet "Svar på tal"
Carl Jan Granqvist medverkande i tv-programmet "Svar på tal"
Vasa medverkande i tv-programmet "Svar på tal"
Erik Lallerstedt medverkande i tv-programmet "Svar på tal"
Christer Sandelin medverkande i tv-programmet "Svar på tal"
Roland Stoltz medverkande i tv-programmet "Svar på tal"

Bolag

Handling

När Tina och hennes barn, Petra och Anton, kommer hem från semestern väntar en överraskning. Hennes man Göran har köpt ett hus på exekutiv auktion. Huset är en gul sekelskiftesvilla och ligger i en idyllisk villaförort till Stockholm. Äntligen är deras liv i en trång tvåa ett minne blott.

Drömhuset visar sig snart dock vara i ett starkt behov av renovering. Det börjar med ett läckande rör i källaren, med översvämning som följd. Göran anlitar då en rörmokare som upptäcker att husets hela rörsystem måste bytas ut. Detta skulle innebära mycket stora kostnader för Göran, så han bestämmer sig för att försöka reparera rörsystemet själv. Men han är inte den händiga typen och det går inget vidare. Rörmokaren anlitas igen och upptäcker att huset även är i stort behov av annan hjälp och tar då dit en snickare och en kakelspecialist.

Nu är hantverkarcirkusen i full gång och hela huset demoleras.

Renoveringen innebär bl a att familjen får leva utan rinnande vatten under en lång period. De klarar sig hjälpligt ett tag med hjälp av grannens trädgårdsslang, men när hantverkarna härjat i huset så att badrumsgolvet på övervåningen rasar ner och köket är helt oanvändbart, får Tina nog. Hon tar med sig barnen och flyttar hem till sina föräldrar.

Under tiden har deras närmaste grannar gett sig till känna. Det är den kändisgalna och trendkänsliga Sanna som från dag till dag byter stil och oavbrutet förmedlar de senste kändisskvallren. Hennes intresse och närgångenhet till den nyinflyttade familjen minskar inte heller när hon får veta att Göran arbetar på TV-frågesportprogrammet Svar på tal. Grannen Ernst putsar hela dagarna på sin båt, väl förankrad i sin trädgård, för Ernst är nämligen rädd för vatten. Här bor även en engelsk major med svaghet för österländsk kultur och kampsport. För övrigt håller en gammal man med rullator ett vakande öga på vad som händer i kvarteret.

När huset är som mest förstört tar Görans pengar slut. Det innebär att hantverkarna lämnar honom ensam och övergiven i hans totalhavererade drömkåk. Han får nu hjälp av grannen Ernst med att renovera huset. Med en mängd prylar från en båtkyrkogård och en god portion fantasi får de till slut ordning på kåken.

Göran får sparken från sitt arbete på TV och när han ska besöka Tina, som arbetar på ett sjukhus, finner han henne i armarna på en av hennes arbetskamrater och får för sig att Tina är otrogen. I själva verket är hon ledsen på grund av bråken med Göran och blir därför tröstad. Göran lämnar besviken sjukhuset.

Väl hemma upptäcker Göran en mystisk kvinna i trädgården. Hon heter Karin och hävdar att hon bott i huset som barn och nu hade vägarna förbi. Göran bjuder in henne. Karin erbjuder honom hjälp med det elektriska genom en bekant, Robert. Karin som bor i Paris ringer hem och får reda på att hennes lägenhet brunnit ner. Hon tillbringar natten på en madrass på golvet hemma hos Göran, men missar morgonplanet till Paris. Tina kommer då hem till huset och Karin öppnar endast iförd ett badlakan. Tina drar sina egna slutsatser och lämnar huset fly förbannad.

Göran börjar bli misstänksam mot Karin och det visar sig att elektrikern Robert egentligen är Karins bror och var den förre ägaren till huset. Robert var med om en kupp där det stals ett antal sprängstavar. Hans kumpaner åkte fast men han själv kom undan med stavarna. Han gömde då stavarna i huset, men på grund av en olycka hamnade han i koma under en längre tid, tappade därmed minnet och kommer därför inte ihåg var i huset han gömt dem.

Medan Robert låg på sjukhuset auktionerades huset ut och Göran blev den nye ägaren. Karin vill nu hjälpa sin bror att finna sprängstavarna innan de tre kumpanerna Tomas, Fille och Mats, muckar från fängelset dagen därpå.

Tomas, Fille och Mats muckar och Robert hämtar dem vid fängelset och de beger sig direkt till huset. Göran och Ernst har under tiden förberett besöket genom att gillra en finurlig fälla. Med hjälp av denna och majorens samurajkonster fångas till slut de tre objudna gästerna.

Missförståndet mellan Göran och Tina reds ut och familjen återförenas i deras nya hus.

Censur / granskning

Censurnummer 132328
Datum 1993-10-15
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2759 meter
Kommentar Aktlängder: 557-534-540-501-524-103 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2759 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritiker var eniga om att detta inte var någon speciellt lyckad film. Några försökte hitta ljusglimtar och fann då dessa framför allt i några skådespelarinsatser. Andra sågade filmen rätt av.

Sven E Olsson, Arbetet: "Den här komedin bygger på två principer.

Den första utgår från den sällsamma tanken att om ett skämt eller en lytesfigur inte är kul den första gången, så kanske vi ändå är med på poängen det tionde tillfället.

Den andra grejen vilar på hypotesen, att publiken på svenska lustspel bara tittar på just svenska lustspel - och därför inte redan skrattat åt de nu återanvända skämten ur ett otal amerikanska farser om sönderfallande hus och dito skurkar.

Det är möjligt att några rentav skrattar på sig, när Suzanne Reuter vid flera tillfällen i filmen måste torka ändan offentligt - och då har ni hamnat på rätt bio, för humorn ligger på den nivån.

Själv finner jag flera andra som borde stå med rumpan bar just nu. Främst då Peter Dalle som haft ett finger - var det tummen? - med i manuset och dessutom regisserat eländet.

Eller har han det? Drömkåken sågar sig själv."

Jens Peterson, AB: "Det blir fars och slapstick, publikfriande action som känns påklistrad och en bovtrio lånad från serietidningsvärlden.

Huvudpersonen Göran kommer i skymundan för allt stunt-strunt på slutet.

Drömkåken är roligast i småbitar. Suzanne Reuter är en bra komedienne som hamnar med rumpan bar. Lena Nyman spelar den outhärdligt kändisgalna Sanna med stor förtjusning, Jan Malmsjö är en märklig militär som visar sig vara släkt med Turtles. I biroller finns massvis med kul ansikten - mest roligt har jag åt Johan Rabaeus självgode skånske TV-producent.

Flera kul minisketcher, sämre som helhet. Rätt underhållande trams."

Anna Ångström, SvD. "Filmregidebuterande Peter Dalle, som skrivit manus tillsammans med Bengt Palmers (Strul, Joker), håller upp en skrattspegel för ärrade gör-det-självare med tummen mitt i handen. Men trots några goda uppslag och en diger samling skickliga skådespelare, inte minst Jan Blomberg, Jan Malmsjö och Pierre Lindstedt som udda grannar, är Drömkåken en rätt tröttsam och förutsebar komedi. Filmen faller sönder i en räcka sketcher och karikatyrer, varav en del kunde passat Jönssonligan, t ex Lena Nymans kändisfixerade vulgobrud och Johan Rabaeus bildningsföraktande TV-producent, och däremellan går saker sönder, rullar iväg, exploderar, rasar.

Mats Bråstedt, Expr: "Riv Drömkåken!

Eller döp den till 'Dumkåken'.

För något mer korkat var det länge sedan jag såg på bio. (-)

Enda intresset Drömkåken väcker är vart filmen ska ta vägen, och hur länge det dröjer innan den går in i väggen. Efter fem minuter är det hela över.

Då har entusiasten Göran (Skifs) visat sin lätt tvivlande familj huset han köpt på exekutiv auktion, rören har sprungit läck och vattenfyllt villans källare och vi har hört en nervös Suzanne Reuter skrika i falsett 'Vad är det som händer?'

En bra fråga och fullt motiverad när det gäller den här filmen.

Endast två av de inblandade klarar sig från debaclet med hedern i behåll och blir mer än några hastigt tillsaxade pappfigurer.

En är Pierre Lindstedt som gör stora saker med små medel av sin godhjärtade granne och vattenrädde skeppare.

Den andre är Johan Rabaeus som inte missar en chans att ta ut mesta möjliga av sin skånske TV-producent. Mycket underhållande, och honom hade jag gärna sett mer av. (-)

Drömkåken borde aldrig fått bygglov."

Kristina Torell, GP: "Konceptet är väl använt i filmsammanhang - till exempel i Hem dyra hem med Tom Hanks och Shelley Long som det prövade paret. Situationerna som förväntas locka till skratt är förutsägbara och finessfria och en del upprepas under filmens gång. Som stackars Suzanne Reuters - det är hon som spelar Tina, hustrun - toalettbesvär. Detta är inte roligt ens i första versionen.

Man kanske inte kan begära något slags konsekvens i en komedi, men i Drömkåken blir kasten för tvära. I början av filmen är Björn Skifs Göran den totale fumlaren. Som matlagare förmår han knappt hantera djupfryst fisk. Sedan är han plötsligt en gourmetkock som odlar sina egna kryddväxter. Fixar och trixar gör han också utan besvär när han i finalen gillrar bovfällor efter modell Ensam hemma. (-)

När Björn Skifs och Bengt Palmers spelade ut sin Joker gav det åtminstone hyfsad utdelning. Men kåken sprack.

Detta är ingen drömfilm utom möjligtvis för barn som brukar tycka om att se vuxna råka i klämma och klistret - bokstavligen. De gillar också upprepningar."

Hanserik Hjertén, DN: "Det blir en rätt fullstoppad och ojämn historia som har svårt att hitta en egen stil.

Roligast är den i början när kåken rasar kring en Skifs som försöker reparera med tummen i handen. Sen sackar det med lite romantik, innan Lorrygänget tar över med en Hollywoodinspirerad bovfars.

Drömkåken är ingen höjdare, det finns en irriterande osjälvständighet i de komiska ansträngningarna, och man hade väntat sig djärvare satirer med Lorrygänget i farten.

Men med många skott blir det ju en och annan fullträff, och det rikhaltiga typgalleriet bidrar till att man i varje fall inte sitter och somnar till. (-)

Drömkåken är hygglig underhållning. Någonstans mellan Göta kanal och Lasse Åberg."

Kommentar Svensk filmografi

Peter Dalle (f 1956) debuterade som långfilmsregissör med Drömkåken. Han hade tidigare gjort sig känd för en bredare allmänhet som sketchförfattare och skådespelare i det satiriska TV-programmet Lorry, som senare blev långfilm under titeln Yrrol (1994/27), med manus och i regi av Dalle.

Drömkåken hade en inspelningsbudget på 17,7 Mkr.

Filmen hade världspremiär i Björn Skifs hemkommun Vansbro den 28 oktober och gick sedan den 29 oktober upp på 74 platser runt om i landet.

Huvudrollsinnehavaren Björn Skifs (f 1947), känd rockartist och sångare, hade tidigare i filmsammanhang bl a gjort sig ett namn som skådespelare, men även som manusförfattare till de publikt framgångsrika filmerna Strul (1988/6) och Joker (1991/18), i vilka han även spelade huvudrollen. Manus till dessa skrev han tillsammans med den ene av manusförfattarna till Drömkåken, Bengt Palmers.

Inspelning

Stockholm Sverige 1993-05-03 1993-07-02
Europa Studios Bromma Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1993-10-29 Draken Stockholm Sverige 101 min
1993-10-29 Filmstaden Stockholm Sverige 101 min
1993-10-29 Rival Stockholm Sverige 101 min
1993-10-29 Saga 1 Stockholm Sverige 101 min
Sverigepremiär 1993-10-28 Folkets Hus Vansbro Sverige 101 min
TV-visning 1995-12-25 Kanal 1 Sverige 97 min
1998-10-31 SVT2 Sverige 97 min
1998-10-31 TV4 Sverige 97 min
1999-10-13 SVT2 Sverige 97 min
2002-07-01 TV4 Sverige 97 min
2003-05-29 TV4 Sverige 97 min
Urpremiär 1993-10-28 Folkets Hus Vansbro Sverige 101 min
TV-visning 2010-06-02 TV4 Sverige 97 min
2018-01-03 TV4 Sverige
2018-06-22 TV4 Sverige
2018-01-03 TV4 Sverige
2018-06-22 TV4 Sverige
2018-10-06 TV4 Film Sverige
2018-10-07 TV4 Film Sverige
2019-12-29 TV4 Sverige
2020-05-23 Sjuan Sverige
2020-06-25 TV4 Film Sverige
2020-06-30 TV4 Film Sverige
2019-01-01 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Pomp and Circumstance. Nr 4
Kompositör Edward Elgar


Originaltitel Kalinka
Kompositör Ivan Larionov (1860)
Textförfattare Ivan Larionov (rysk text 1869)


Originaltitel Sonat, cello, BWV 1029
Kompositör Johann Sebastian Bach


Utmärkelser

Festivalpris Stockholm 1995 (årets svenska spelfilm /köp video/ - SVF:s videomässa)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DRÖMKÅKEN


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DRÖMKÅKEN
Affischdesign Oscar Liedgren


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DRÖMKÅKEN
Affischdesign Oscar Liedgren


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DRÖMKÅKEN
Affischdesign Oscar Liedgren


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 8
Färg papper 2
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd PRORES01


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?