Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Tack till
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1977). Född Carl Magnus Johan Olof Rabéus i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm. Han är son till en ambassadtjänsteman och uppväxt i bl.a. Paris och Genève. Han bedrev studier vid Handelshögskolan och idkade sedan restaurangverksamhet samt arbetade bl.a. vid Svenska Dagbladet och UD. Genom en flickvän blev han intresserad av teater och började vid Teaterstudion som drevs av Inge Waern. Han började turnera med deras föreställningar, spelade 1975-76 med Riksteatern och vidareutbildade sig sedan via fria grupper som Modellteatern i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1977). Född Carl Magnus Johan Olof Rabéus i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm.

Han är son till en ambassadtjänsteman och uppväxt i bl.a. Paris och Genève. Han bedrev studier vid Handelshögskolan och idkade sedan restaurangverksamhet samt arbetade bl.a. vid Svenska Dagbladet och UD. Genom en flickvän blev han intresserad av teater och började vid Teaterstudion som drevs av Inge Waern. Han började turnera med deras föreställningar, spelade 1975-76 med Riksteatern och vidareutbildade sig sedan via fria grupper som Modellteatern i Eskilstuna, där han var med i tv-uppsättningen av dess Med slöja och svärd (1981), sedan vid TUR-teatern och 1983-1984 Pistolteatern. Från 1984 är han fast anställd vid Dramaten.

I film och på tv har företrädesvis använts i karaktärsroller men har emellanåt i tv-sammanhang fått visa upp en mer komisk ådra i klassiska komedier som Jeppe på Berget (1995) eller Tartuffe - hycklaren (1997). I mer moderna miljöer har han gjort det som patient på Sjukan (1997). Med sitt mörka utseende och magra ansikte har han också spelat mer tvivelaktiga karaktärer som småtjuv i Roland Hassel-filmen Terrorns finger (1989) och som beklagansvärd narkoman i serien Goltuppen (1991). Sin största tv-roll hade han dock som Ivar Kreuger i serien med samma namn 1998.

2000 erhöll han det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium. 2006 tilldelades Rabaeus den kungliga medaljen Litterus et Artibus och 2013 ifck han Dramatens O'Neill-stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-18

Utmärkelser

Sammy Stockholm 1999 (för roller i "Ivar Kreuger", "Art", Trettondagsafton" och "Gertrud")

Insatser

Roll
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?