Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Männen i mörker
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-02-06

Medverkande

Elof Ahrle
Helge Vilde, gruvarbetare

Sigge Fürst
Bertil Lund, gruvarbetare

Sven Lindberg
Åke Landberg, gruvarbetare

Sven Magnusson
Valter Stjärna, gruvarbetare

Nils Hallberg
främlingen

Victor Sjöström
Gustaf Landberg, Åkes far, gruvarbetare

Visa alla medverkande

Handling

En man stiger av tåget i ett litet gruvsamhälle. Det är tidigt. Arbetsdagen ska ta sin början. Arbetare gör sig klara att gå till gruvan. Gamle Gustaf Landberg talar med...

Visa hela handlingen

Press

Flera stockholmskritiker anmärkte på vad de uppfat!tade som stelhet och förkonstling i filmen. Skulden lade de flesta på manusförfattaren Owe Husáhr eller scenarioförfattaren Rune...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk rådgivare
Scripta
Scenario
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
Smink
Förtexter

Medverkande

Elof Ahrle Helge Vilde, gruvarbetare
Sigge Fürst Bertil Lund, gruvarbetare
Sven Lindberg Åke Landberg, gruvarbetare
Sven Magnusson Valter Stjärna, gruvarbetare
Nils Hallberg främlingen
Victor Sjöström Gustaf Landberg, Åkes far, gruvarbetare
Bengt Eklund Ragnar Tranberg, gruvarbetare
Lennart Lindberg Lennart Bergman
Douglas Håge Kjellander, gruvfogde
John Norrman Hiss-Lasse
Curt Löwgren byfånen
Edvin Adolphson Herbert Åslund, kaféägare
Elsa Prawitz Stina, Helges hustru
Brita Öberg Anna Landberg, Åkes mor
Marianne Bengtsson Karin, servitris, Åkes fästmö
Britta Brunius Britta, Bertils hustru
Ulla Holmberg Ingrid, Valters hustru
- Ej identifierade:
Jan Tschiftschis Lavas, gruvarbetare

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1955

Handling

En man stiger av tåget i ett litet gruvsamhälle. Det är tidigt. Arbetsdagen ska ta sin början.

Arbetare gör sig klara att gå till gruvan.

Gamle Gustaf Landberg talar med sin hustru Anna om sonen Åke. Far och son har brutit med varandra. Åke är hård, säger Gustaf. Sedan går han hemifrån.

Den gladlynte Helge Vilde säger hej till sin fru Stina. Hon ligger kvar i sängen, när han går.

Bertil Lund skäller på barnen och grälar högljutt med sin fru Britta, innan han ger sig i väg.

Arbetarna samlas vid gruvan. De åker hiss ned i schaktet.

Den främmande mannen kommer till gruvan. Han möter Hiss-Lasse och frågar efter jobb. Är du inte klok? säger Lasse.

Stina Vilde ska tvätta i dag. Uppe på en vind förbereder hon arbetet. Då visar sig plötsligt Lennart Bergman. Du är tokig, säger hon. I dig! säger han. Han tänker resa bort -- i dag -- och hon ska med. Hon passar inte här. Hon passar inte Helge. De kysser varandra. Sedan säger hon att det inte går. Men de kan väl ta bussen i morgon då, vädjar han. Ja, ja, säger hon. Och han lämnar vinden.

Det är rast i gruvan. Åke Landberg berättar för Valter Stjärna: Den brutna kontakten mellan Åke och fadern beror inte på Åkes fästmö Karin och inte heller på att Åke flyttat hemifrån. Den beror på att Åke talat om att lämna gruvan och ge sig av från samhället.

Karin är servitris på ortens café, där främlingen nu har slagit sig ned vid ett bord. Han beställer kaffe och bullar.

Karin kommer till Anna, Åkes mor, och beklagar sig över hans tal om att resa i väg. Hon säger också att hon tror att hon är med barn.

Främlingen kommer hem till Anna och ber att få hyra rum. Hon ber honom återkomma, när hennes man är hemma.

En sprängning i gruvan går olyckligt. Gustaf Landberg får ett stenblock över sig. Och nu är han dessutom instängd tillsammans med Helge Vilde och Bertil Lund.

En annan man, Ragnar Tranberg, har också skadats. Han, Åke och Valter Stjärna är instängda på annat håll. Stina Vilde tvättar vid sjön, när Lennart Bergman åter visar sig. Nu har han ändrat sig. Han vill resa i dag. Hon kan dock inte bestämma sig.

Caféägaren Herbert Åslund gör närmanden mot Karin. Ditt as! skriker hon och flyr.

Stina har gått hem. Hon placerar en väska på ett bord. Då hejdar hon sig. Inom sig hör hon Helge ropa på henne.

Gustaf tycks bli allt mer illa däran. Han talar om Åke och om hur envisa de är, båda.

Samtidigt kämpar Åke för att finna en väg ut ur stenmassorna. Hans kamrater är inte till mycket hjälp.

Larm om olyckan går. Räddningsmanskap och nyfikna samlas vid gruvingången. Det dröjer sex till åtta timmar, innan man når fram till de instängda, meddelar gruvfogde Kjellander, och de nyfikna går hem.

Anna kommer hem i sällskap med Karin. Där väntar främlingen. Anna ber honom stiga in.

Gustaf tycks ha nått slutet. Bertil Lund och Helge Vilde pratar. Bertil talar om bråket hemma, innan han gick i morse. Helge säger att han känner till det där med Stina och Lennart Bergman. Varför har du inte gjort något åt det? frågar Bertil. Vad skulle jag göra? säger Helge.

Lennart har kommit hem till Stina. Han vill att de båda talar ut med Helge, om han överlever. Men Stina har bestämt sig för att stanna och gottgöra det hon ställt till. Och om Helge dör, vill hon ta sitt straff. Hon ber Lennart gå.

Gustafs kropp täcks allt mer av vatten som hela tiden skvalar.

Åke, Valter och Ragnar märker att räddningen närmar sig. De skrattar av lättnad. Då dör Ragnar.

Åke och Valter har kommit upp ur gruvan. Åke kramar om Karin och sin mor. Valter kramar om sin fru.

Lennart tar farväl av Stina som står fast vid sitt beslut att stanna kvar. Var rädd om dig! säger han. Var rädd om dig! säger hon.

Helge och Bertil kommer upp ur gruvan. Gustafs kropp bärs ut. Jag fick ju behålla pojken, svarar Anna på beskedet om Gustafs död.

Bertil klappar sin fru på kinden.

Helge och Stina är hemma. De passar inte ihop, säger han. Hon bör följa efter Lennart. Det finns något i henne som brinner, något han inte kan släcka.

Hon ber att få stanna. Han sträcker ut sig på sängen för att sova.

Främlingen kommer till gruvan. Han frågar var han kan hämta ut kläder och redskap.

Främlingen möter Lennart. De tittar på varandra.

Stina har återvänt till sin tvätt vid sjön. Helge kommer dit. Men du skulle ju sova! säger hon. Jag kunde inte, säger han. Det kändes så tomt efter dig.

De vandrar i väg med tvättkorgen mellan sig.

Censur / granskning

Censurnummer 85604
Datum 1955-01-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2625 meter
Kommentar 19.3.1955 godkände censuren en kopia med en längd av 2520 meter. Aktlängder: 565-530-460-545-525 = 2625 meter - 96 minuter. Den kortade kopians aktlängder: 565-520-430-485-520 = 2520 meter 92 minuter. Aktlängder: 565, 530, 460, 545, 525.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2625 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Flera stockholmskritiker anmärkte på vad de uppfat!tade som stelhet och förkonstling i filmen. Skulden lade de flesta på manusförfattaren Owe Husáhr eller scenarioförfattaren Rune Lindström.

Till de fränare hörde Robin Hood i StT: "Åter måste man skjuta på det svarta fåret i svensk filmproduktion -- manusförfattaren. Den här gången heter han Owe Husáhr. Han kanske är en bra bokförfattare, men om film vet han tydligen ingenting. Han tar kål på Männen i mörker genom dialogen, som är till lika delar prasslande skrivbordslitteratur och publiksneglande teater. (-)

Replikerna förrycker hela filmen. (-) Den enda allt igenom naturliga är nykomlingen Marianne Bengtsson (regissörens förtjänst?). Hon talar som en människa.

Värst är det när männen hamnar i mörkret, dvs i den av ras tilltäppta malmgruvan. Där tvingar dialogen personerna att bete sig som ingen gör i den situationen. Teater, teater.

Husàhr har också lyckats bygga filmen fel. Det är meningen att gruvkatastrofen skall luttra de instängda männen, så att de uppträder annorlunda än förr mot sina kvinnor när de kommer upp igen. Katastrofen måste därför starkt betonas -- i bild, i ljud.

Nu smyger den över åskådarna nästan omärkligt. Man förstår inte riktigt vad som hänt. Man förstår inte att de instängda karlarna bär sig åt som sentimentala hysterikor, medan folket ovan jord lever precis som vanligt. Manuset är i denna punkt oklart och odramatiskt."

"Svagheten med Männen i mörker är manuskriptet, som Rune Lindström utformat efter Owe Husahrs roman Nattens väv. Själva upptakten är utmärkt. I den finns det miljö och känsla, en hårt spänd skildring som ackompanjeras av det hotande mullret från underjorden, när sprängskotten går i gruvan. Man anar den kommande katastrofen med varje nerv i kroppen. Men i och med att larmsignalen ljuder och gruvkatastrofen är ett faktum, då ebbar handlingen på något sätt ut i ingenting. Det blir ingen riktig kontakt i händelserna mellan det som händer ovan och under jord. Det pratas utan känsla, och just detta avsnitt är väl orsaken till att Männen i mörker inte blivit någon riktig storfilm." (Karl Ekwall i AT)

"Med all respekt för stumfilmens store och revyscenens patenterade munhuggare som mobiliserats så har Nattens väv blivit ett teatraliskt pekoral med en dialog som ger kväljningar mitt i de alltför 'konstnärligt' arrangerade bildsviterna från ett mycket mörkt, mycket trist gruvsamhälle. De döende gruvarbetarna utbrister patetiskt: 'Vi är inga hjältar, vi är arbetare' (-) Det är på tiden att Arne Mattsson rycker upp sig ur sin falska ryskhet. Tråkighet är inte detsamma som konstnärlighet." (Filmson i AB)

Undantaget bland recensenterna var Nils Beyer i MT, som förklarade:

"Denna film är den bästa arbetarfilm, som hittills har gjorts i detta land, och som det bör vara en stolthet för Nordisk Tonefilm att skicka ut i världen. Vem kan efter denna starka, väsentliga, i varje ögonblick trovärdiga arbetarskildring komma med den gamla plattheten, att det inte finns någon dramatik i folkhemmet?"

Kommentar Svensk filmografi

Männen i mörker spelades in under hösten 1954. Gruvexteriörerna togs framför allt i Dannemora gruva i Uppland.

Skildringen av gruvarbetet och gruvmiljön gav upphov till en animerad debatt i vilken filmen kritiserades både av fackliga representanter för gruvarbetarna och av gruvägare. De senare stöttes i första hand av att filmen framställde gruvarbetet som "något omänskligt och olycksfallsbetonat, vilket dels är osant, dels i onödan kan orsaka ångest och oro hos gruvanställdas anhöriga". (Disponent John Hedlund, Svenska Gruvföreningen i DN 24.3.1955.) Protesterna från gruvfacket gällde bl a scenerna med räddningsarbetet, vilket ansågs alltför negativt skildrat, samt de scener där alkohol intas av arbetare.

Efter landsortspremiären i Gubbo i Bergslagen 6.2.1955 klipptes filmen om och inför stockholmspremiären 21.3.1955 ändrades titeln från Nattens väv till Männen i mörker. Trots detta blev den ett publikt bakslag och togs efter en vecka ned från Olympia.

Ambitionen att göra olycksscenerna så realistiska som möjligt gjorde inspelningsarbetet slitsamt och ibland riskfyllt: "Victor [Sjöström! skulle gå främst med en rad gruvarbetare. Plötsligt skulle han hamna i ett ras. Vi byggde alltsammans i ateljén och förklarade för Victor att han skulle stanna vid ett märke i en bräda. Bakom honom och över honom skulle det rasa konstgjorda lätta stenar som var helt ofarliga. Framför honom och närmare kameran skulle riktiga stenar ramla ner. Men någon städade i sista sekund bort märket, det var en överambitiös passare som trodde att brädan skulle synas i bild, vilket naturligtvis inte var fallet. Victor Sjöström visste inte var han skulle stanna utan kom för nära kameran och hamnade i det verkliga stenraset. Allt filmades och syns sedan i filmen. Sedan låg han på Östersunds lasarett ganska länge." (Arne Mattsson, intervjuvad av Torsten Jungstedt i Röster i Radio/TV 7/1974.)

Romanen "Nattens väv" av Owe Husáhr utkom 1953 på LTs förlag.

Förlaga

Originaltitel Nattens väv (Roman)
Författare Owe Husáhr


Inspelning

1954-10-14 1954-12
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljé Stockholm Sverige
Dannemora gruva i Dannemora Östhammar Sverige
Nyberget Dalarna Sverige
Stollberg Dalarna Sverige
Kärrgruvan Dalarna Sverige
AB Atlas Diesels provgruva Nacka Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1955-03-21 Olympia Stockholm Sverige 92 min
Sverigepremiär 1955-02-06 Folkbiografen Gubbo Sverige 96 min
1955-02-06 Roxy Västervik Sverige 96 min
TV-visning 1974-02-15 TV1 Sverige 92 min
1991-12-02 Kanal 1 Sverige 92 min
1998-10-20 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1955-02-06 Folkbiografen Gubbo Sverige 96 min
1955-02-06 Roxy Västervik Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Clementine


Originaltitel Tangokavaljeren
Kompositör Jules Sylvain (1932)
Textförfattare Åke Söderblom (1932)
Sångare Curt Löwgren


Originaltitel När bröllopsklockor ringa
Kompositör Bert Carsten (1922)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1928)
Sångare Sven-Olof Sandberg (ej i bild - grammofonskiva Sonora 7450).


Ämnesord

Arbetare
Bergslagen
Dannemora gruva
Dödsfall
Försoning
Föräldrar och barn
Gruvfogde
Gruvor
Gruvras
Gubbo
Kamratskap/manligt
Kärrgruvan
Nybergets gruva
Olycka/gruv-
Otrohet
Räddningsaktion
Servitris
Stollbergs gruva

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MÄNNEN I MÖRKER
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NATTENS VÄV Efter Owe Husáhrs roman
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MÄNNEN I MÖRKER
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanus. Nattens väv. Av Ove Husáhr.
Omfång 182 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dimmornas väg. Efter Ove Husáhrs roman, Nattens väv.
Omfång 130 s. + 1 s. handskriven rollista i ett ex. Miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dimmornas väg. Efter Ove Husáhrs roman Nattens Väv.
Omfång 130 s. Interiör- och exteriörlista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?