Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Speaker
Visa alla filmer

Beskrivning

 Skådespelare. Född Frej Gunnar Volter Lindqvist i Helsingfors, Finland. Han är född i högborgerlig miljö och kom som krigsbarn till Luleå vid andra världskrigets slut. Han började läsa filosofi och litteraturhistoria vid universitet i Lund men återvände till sin hemstad och utbildade sig 1958-1960 vid Svenska teaterns elevskola i Helsingfors. Direkt efter skolan turnerade han med Landsteatern och var därefter vid Åbo Svenska Teater och Lilla Teatern i Helsingfors. I Åbo kom han i kontakt med Ralf Långbacka vilket skulle bli av stor betydelse. 1964 kom...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSkådespelare. Född Frej Gunnar Volter Lindqvist i Helsingfors, Finland.

Han är född i högborgerlig miljö och kom som krigsbarn till Luleå vid andra världskrigets slut. Han började läsa filosofi och litteraturhistoria vid universitet i Lund men återvände till sin hemstad och utbildade sig 1958-1960 vid Svenska teaterns elevskola i Helsingfors. Direkt efter skolan turnerade han med Landsteatern och var därefter vid Åbo Svenska Teater och Lilla Teatern i Helsingfors. I Åbo kom han i kontakt med Ralf Långbacka vilket skulle bli av stor betydelse.

1964 kom han tillbaka till Sverige och Stockholms Stadsteater. Denna lämnade han så småningom i protest mot det flummeri och slöseri med mänskliga resurser han ansåg råda på institutionsteatrarna och att det professionella arbetet blev lidande på det. Några år in på 1980-talet försvann han mer eller mindre från scenen till följd av en krisartad upplevelse och har mer kommit att ägna sig åt regi och arbetar med detta både i Sverige och Finland. Han har även regisserat bl.a. serien Vägg i vägg (1986) och filmen Guds djärvaste ängel (1990) för tv. Tv-musikalen Fänrik Ståls sägner (1981), som tog upp en del nationella myter, väckte en hel del blandade känslor. Det mesta av hans filmarbete faller inom tv där han har varit mycket flitig genom åren med en lång rad högreståndsgestalter som läkare, finansmän, ministrar och dylikt. Stundom har det blivit karaktärer med mer eller mindre skum framtoning. I den tidiga thrillerserien Operation Argus (1966) var han en livsfarlig tysk agent och i Kopplingen (1991) var han minister med bordellaffärer som tog till drastiska medel för att sopa igen spåren. Han var även minnesvärd som läkaren som iscensätter ett stort bedrägeri i kriminalserien Dubbelstötarna (1980).

Med sin lite introspektiva stil med genomlyst ironi och sardoniska röst med en omisskännlig lätt brytning har han blivit något av en exponent för den finlandsvenska skådespelarkonsten i Finland och har även varit ofta anlitad som uppläsare. Har också varit verksam som pjäsförfattare med Några festliga sätt att dö, eller ... för Pistolteatern 1968 och även författat böckerna Den dubbla rollen (1989) och Det magiska ögonblicket (1993).

Han är riddare av första klass av Finlands Lejons Orden och 1982 tilldelades han Svenska Dagbladets Thaliapris för sin roll som Salieri i pjäsen Amadeus på stadsteatern.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?