Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Nattbarn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-08-27

Medverkande

Gunnar Hellström
Nils (Gustaf) "Nick" Boman

Erik Strandmark
Leo Devell

Nils Hallberg
Sven Harry "Råttan" Kallén

Birgitta Olzon
Eva Rehn

Sven-Eric Gamble
"Greven"

Visa alla medverkande

Handling

Filmen inleds med en prolog (se Kommentar): En man läser polisens papper om fången Nils Gustaf Boman. Jag fattar inte att du gjort det här, säger mannen vid ett besök hos fången....

Visa hela handlingen

Press

Man hade tydligen ställt förväntningarna väl högt efter Gunnar Hellströms debut med Simon Syndaren (1955/2). Mottagandet av Nattbarn präglades av besvikelse över ej infriade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Gunnar Hellström Nils (Gustaf) "Nick" Boman
Harriet Andersson Wivan
Erik Strandmark Leo Devell
Nils Hallberg Sven Harry "Råttan" Kallén
Birgitta Olzon Eva Rehn
Sven-Eric Gamble "Greven"
Marianne Löfgren fröken Lätthammar, kassörska på Maskinfirman Stenberg & Son
Stig Järrel direktör Stenberg
Märta Arbin Margareta Boman, Nicks mor, tvätterska
Bengt Eklund "Knotan"
Siv Ericks Gittan
Björn Berglund Lithman, Nicks övervakare
Elsa Prawitz Vera Gillman
Åke Fridell Halvar Rehn, Evas far
Ingrid Backlin Evas mor
Åke Claesson domaren
Olof Sandborg Fritz, hälare
- Ej krediterade:
Sven Almgren Evas bror
Lars Elldin fången
Axel Högel Mollberg, verkstadsinnehavare
Ragnar Sörman "Myran"
Kurt Emke "Liten"
Carl-Olof Alm "Sluggo"
Harry Rosander "Pedro"
Kurt Isaksson "Blondie"
Keve Hjelm Berra
Peter Lindgren Bruno
Mona Åstrand Barbro
Ulla-Bella Fridh Britt
Naemi Briese Sonja, prostituerad
Sven Holmberg hovmästaren
Claes Thelander biträdet i herrekiperingen
David Erikson verkmästaren på Maskinfirman Stenberg & Son
Göthe Grefbo maskinarbetare på Stenberg & Son
Mauritz Strömbom nattvakt
Georg Skarstedt nattvakt
Margit Andelius fru André, städerskan i fotoaffären
Elsa Ebbesen-Thornblad grannfrun
Ulf Johanson kriminalpolis
Per-Axel Arosenius kriminalpolis
John Melin värd för biljardsalongen
Sture Hovstadius den "förvällda" skinnknutten på biljardsalongen
Stig Gabrielson sångaren
Margareta Henning servitrisen på fiket
Sture Ström en ung åhörare i rättssalen
Bengt-Arne Wallin trumpetaren
Arne Domnérus saxofonisten
Olle Ekbladh Sonjas danspartner
Tage Severinson en kille vid slagsmålet i biljardsalongen

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1956
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Filmen inleds med en prolog (se Kommentar):

En man läser polisens papper om fången Nils Gustaf Boman. Jag fattar inte att du gjort det här, säger mannen vid ett besök hos fången. Det är väl inte svårt att fatta, svarar denne. Vad skulle du själv ha gjort?

Genom en övertoning börjar berättelsen om Nils Gustaf "Nick" Boman:

Nick har ett villkorligt fängelsestraff hängande över sig. Men hans övervakare, Lithman, har ordnat ett bra jobb åt honom på en verkstad. Han får till och med studera på firmans bekostnad. Men han har svårt att passa tiderna, i synnerhet på morgnarna, och studierna går inget vidare. Dessutom har han ont om pengar.

Leo Devell försöker locka Nick med snabba pengar, en bergsäker stöt. Medan Nick fortfarande tvekar, blir han genom Leo och dennes ständige följeslagare Harry Råttan bekant med Wivan, en prostituerad vars hallick nyligen gripits av polisen.

Nick inleder ett förhållande med den ömhetstörstande Wivan, men han har svårt att förlika sig med hennes jobb.

Nick har tagit för lätt på sitt jobb, anser direktören och ger honom sparken. Nu följer han med Leo och Harry Råttan på deras stöt, ett inbrott i en livsmedelsbutik. Bytet blir dock magert.

Medan övervakare Lithman förgäves söker Nick hemma hos hans oroliga mor, köper Nick nya, eleganta kläder under Wivans överinseende.

Nick är med Leo och Harry Råttan på en stöt mot en fotoaffär. Bytet blir många värdefulla kameror som dock visar sig svåra att omsätta i pengar.

Nick blir mycket intresserad av ett biträde i en blomsteraffär, Eva Rehn. Han lyckas bli bekant med henne och får henne att följa med på bio och dansrestaurang, trots att hon är hårt hållen hemma. En toppbrud, berättar Nick glädjestrålande för sin mor som i sin tur berättar att Lithman lyckats ordna ett nytt jobb, på Mollbergs Mekaniska Verkstad.

En kväll tar Eva med sig Nick hem. Hennes föräldrar är hos bekanta. Föräldrarna kommer dock hem tidigare än väntat, och fadern kastar ut Nick.

Efter detta vill Eva inte veta av Nick. När de en dag möts på gatan, vill Eva vara i fred. Nu har hon fått veta vem han är. Hallick, kallar hon honom.

Nick tröstar sig med Wivan.

Han har svårt att finna sig till rätta också i det nya jobbet hos Mollbergs. Chefen är grinig. Och när Leo och Harry Råttan kommer förbi och lockar med en ny stöt -- en fabrik i Gröndal -- flyr Nick sin arbetsplats.

Stöten mot fabriken går inte efter beräkningarna. Efter att ha tömt kassaskåpet och slagit ned en nattvakt som överraskat dem, möter de en nattvakt till. Leo skjuter ned honom.

När Nick sedan vill ha ut sin andel genast, råkar han i slagsmål med Leo som faller med huvudet mot ett värmeelement. Leo blir liggande livlös.

Harry Råttan ringer och tipsar polisen.

Nick ställs inför rätta. Domen blir åtta år och sex månader.

Berättelsen om Nick är slut. I en epilog framträder åter fången och hans besökare (se Kommentar):

De sitter tysta båda. En vakt kommer in. Han för bort fången.

Censur / granskning

Censurnummer 88482
Datum 1956-07-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2490 meter
Kommentar Aktindelning: 490-555-440-540-465 = 2490 meter - 91 minuter. Aktlängder: 490, 555, 440, 540, 465.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2490 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Man hade tydligen ställt förväntningarna väl högt efter Gunnar Hellströms debut med Simon Syndaren (1955/2). Mottagandet av Nattbarn präglades av besvikelse över ej infriade förväntningar. Flera hittade förtjänster hos filmen och berömde Hellströms spel och regi. Marianne Höök i SvD skrev att filmen "har ett bra och personligt bildspråk". Men därutöver blev det mest klander för bl a bristande distans till verklighetsunderlaget.

DN (C B-n): "Filmen har ett fältrop -- eller snarare en patetisk fråga: v a d s k u l l e d u s j ä l v h a g j o r t? Gunnar Hellström har själv fått sig den frågan ställd av den yngling han mött i fängelsets samtalsrum och vars öde han velat gestalta i filmen. Man tvivlar inte ett ögonblick på scenarioförfattaren Hellströms helhjärtade engagemang i figuren -- det är bara det att man har svårt att finna någon som helst sympati för denne avsigkomne yngling som i varje tänkbar situation handlar fel, som har ett hem, en hygglig övervakare, en underbar arbetsgivare, snälla flickor omkring sig, men som hela tiden i oresonligt trots säger nej till sina egna möjligheter, tvingar sig till att handla fel. (-)

Också med denna film visar emellertid Gunnar Hellström att han är en skicklig regissör och en av våra allra bästa filmskådespelare i den yngre generationen. Han har en force i sin regi som är plågsam i sin häftighet, i sin förmåga av snabb uppladdning och explosion. Han kan sin halvvärld bättre än sin värld. Han vet det mesta om ungdomsgängens liv på danshak och biljarder, han känner sina hallickar, han vet hur knölar slåss. Och han generar sig inte för att ymnigt bre på med sådana typer och scener i denna sin verkligt intensiva film. Sina bilder serverar han som storsmockor. Sven Nykvists foto gör dessa smockor all rättvisa.

Det är uppenbart att Erik Strandmark och Nils Hallberg som två starkt kriminella ligister den här gången tagit hård regi. Som de båda flickorna i filmen -- ett fnask med call girl-aspirationer och en ljuv flicka i blomsterhandel -- tävlar Harriet Andersson och Birgitta Olzon i oskuldsfullt behag. Men först och sist är rollerna dock Gunnar Hellströms egen roll. Hans Nick är ett briljant tecknat porträtt, studerat med mycken ömhet under den tuffa ytan. Den befäster ännu en gång hans ställning som Sveriges James Dean."

SvD (Höök): "Tätt under indignationsreportagefernissan i mången svensk gangsterfilm har man spårat en ogemen förtjusning i bilkvaddande och råsopande. Men här förnims en orolig och hätsk fråga, en upprördhet som söker ett mål.

Det blir naturligtvis inget svar, alltsammans rinner ut i filmens omkväde, Nicks replik: --Det är välan inte mitt fel! (-)

Filmen har ett bra och personligt bildspråk och många skeenden förs fram i antydningar, ett alltför sällsynt grepp i svensk film. Nick älskas exempelvis av firmans kassörska som har bankbok, men där slipper man i bild följa, vad varje normalbegåvad åskådare förstår ändå.

Sven Eric Gamble gör en utomordentligt äcklig tjyv och tjallare, som inte ens har hederliga tjyvbegrepp. Och Nils Hallberg som storbovens handgångne man Råttan har en monstruös scen när han snuskar ned brottsplatsen med sirap och sönderslagna ägg. Galleriet är brokigt och skildrat med inlevelse och glädje.

Inte ens polisens yrke dramatiseras. Det är inga bovjakter på två hjul på våta nattvägar, utan ett oändligt väntande i grå trenchcoat på obekväm arbetstid.

Samhället har inga större svårigheter att komma åt Nick. Men att komma tillrätta med honom? Där mynnar filmen ut i en plågsam tomhet. Och ändå är det en film som vill något, fast riktigt vad vet den inte."

MT (Nils Beyer): "(-) Han har onekligen en elementär begåvning för film, fastän -- märkligt nog hos en så ung man -- hela den gamla arsenalen av tjugotalstrick kommer till användning och väcker igenkännandets glädje hos en medelålders biobesökare. Där är de avklippta fötterna promenerande på gatan, där är närbilderna på fyllda askfat, i vilka den sista fimpen släckes av ett par nervösa fingrar, där är en drinkares sorgliga öde med symboliska snapsar och groggar, bakom vilka den olycklige sitter och skådar hallucinatoriskt in i sitt kommande olycksöde, allt under det han sveper dryckerna.

Här och var smålog faktiskt publiken, när det såg som dystrast ut för honom -- och detta inte helt utan fog. Vad man kallar 'skratt på fel ställe' är långt sällsyntare än mången tror. Hade inte Hellström varit sin egen regissör, så skulle han under inspelningen ha sett vart det hela understundom höll på att barka hän -- mot en lätt komisk karikatyr på gangsterdrama. Därmed sammanhänger grundfelet i filmen -- att man inte ett ögonblick hade någon känsla av det oundvikliga i huvudpersonens öde. Det blev ett tillfälligheternas spel. (-)

Det har kommit att stå något av 'sensation' kring Gunnar Hellström, som om han vore det nya underbarnet i svensk film. Man vill därför gärna säga, att det ännu brister honom åtskilligt i konstnärlig mognad. Men lusten och kraften att gestalta i bild -- den har han, och därtill har han ju framtiden för sig."

Kommentar Svensk filmografi

Nattbarn har genom sin inledning (prolog) och avslutning (epilog) en uppläggning som kan verka förvirrande:

I prologen får vi se polisiära handlingar om Nils Gustaf Boman. En man, spelad av Gunnar Hellström, tar uppenbarligen del av dessa handlingar. Enligt distributörens reklammaterial spelar här Gunnar Hellström sig själv; det kan uppfattas som en rekonstruktion av det sätt på vilket Hellström kom i kontakt med det verklighetsunderlag filmen, enligt förtexterna, bygger på.

Mannen (Hellström) besöker en fånge, spelad av Lars Elldin, som enligt åskådarens slutsats rimligen är Nils Gustaf Boman. Mannen kommer för att få svar på ett antal Varför? Fången kommer med motfrågan Vad skulle du själv ha gjort?

Sedan följer den tillbakablickande historien om vad som föregick Nils Gustaf "Nick" Bomans fängelsestraff. Och nu spelas Nick av Gunnar Hellström.

I den korta epilogen är rollfördelningen mellan Hellström och Elldin densamma som i prologen.

Detta sätt att ge berättandet schizofren komplikation har lämnats utanför innehållsreferatet för att inte belasta detta med utredande detaljer. Det har heller inte fått påverka rollistan som därmed inte säger hela sanningen om filmens rollbesättning.

Inspelningen av Nattbarn påbörjades 30.8.1955 och avslutades 14.10.1955.

Inspelning

1955-08-30 1955-10-14
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1956-08-27 Grand Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 2000-01-20 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1956-08-27 Grand Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 2005-07-26 SVT1 Sverige 87 min
2007-05-21 SVT1 Sverige 87 min
2014-05-06 SVT1 Sverige
2018-04-24 SVT1 Sverige
2018-04-24 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Caro mio ben
Kompositör Tommaso Giordani (1785)


Originaltitel My World Is Cold (I Can't Live Without You)
Kompositör Torbjörn Lundquist (1955)
Textförfattare Torbjörn Lundquist (engelsk text 1955)
Sångare Stig Gabrielson


Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1956 Torbjörn Iwan Lundquist (musik)

Ämnesord

Affärsbiträde
Arbetare
Biljardsalonger
Direktörer
Domare
Dråp
Fängelse
Fängelsestraff
Hovmästare
Hälare
Inbrott
Kassaskåpskupper
Kassörska
Nattvakter
Polis
Prostitution
Stockholm
Stockholm/Gröndal
Städerskor
Ungdomsbrottslighet
Uppsägningar
Verkmästare
Verkstäder
Övervakare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel NATTBARN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NATTBARN
Tryckeri Bok-lito AB
Affischdesign Shamrock studio


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nattbarn. Berättelse för film av Gunnar Hellström och Anna-Stina Ek.
Omfång 61 s. + 4 s. tillägg, löst i manus. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nattbarn. Berättelse för film av Gunnar Hellström och Anna-Stina Ek.
Omfång 61 s. + ca. 10 s. tillägg.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nattbarn. Berättelse för film av Gunnar Hellström och Anna-Stina Ek.
Omfång 61 s. + 2 s. tillägg, löst.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Nattbarn. Deutsche Dialogliste.
Omfång 29 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Nattbarn. Regi: Gunnar Hellström. Svensk dialoglista.
Omfång 28 s. + 4 s. lista över kompletteringar.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Nattbarn. Hijos de la noche. 26-10-60.
Omfång 17 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Nattbarn. Hijos de la noche. Spanska fottexter.
Omfång 18 s.
Språk Spanska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?