Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Madicken på Junibacken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-10-18

Handling

På väg hem från skolan tappar Madicken sin skolväska i ån. Medan hon väntar på att den ska torka går hon in till Abbe Nilsson, 15-årig son till den alkoholiserade herr Nilsson och hans...

Visa hela handlingen

Press

Recensionskören var något blandad inför denna hop- och omklippta långfilmsvariant av den tidigare TV-serien. Det talades om"idyllisering", "romantisering" etc - men det fanns också...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
TV-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Jonna Liljendahl Madicken
Liv Alsterlund Lisabet
Monica Nordquist mamma
Björn Granath pappa
Lis Nilheim Alva
Birgitta Andersson fru Nilsson
Allan Edwall herr Nilsson
Sebastian Håkansson Abbe
Fredrik Ohlsson borgmästaren
Yvonne Lombard borgmästarinnan
Ted Åström sotaren
Fillie Lyckow fröken
Jan Nygren överläraren
Kerstin Hansson Mia
Cecilia Orlando-Willberg Mattis
Hans Pettersson Viktor
Mikael Eriksson Martin
Dan Mähl Elof
Anna Engwall Anna-Lisa
Björn Gustafson doktor Berglund
Sif Ruud Linus-Ida
Karl Ragnar Fredriksson kapten Billgren
Karin Miller barnmorskan

Bolag

Produktionsbolag Svensk Filmindustri-Artfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2006
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

På väg hem från skolan tappar Madicken sin skolväska i ån. Medan hon väntar på att den ska torka går hon in till Abbe Nilsson, 15-årig son till den alkoholiserade herr Nilsson och hans utslitna fru. Abbe försörjer familjen genom att baka kringlor som hans mor säljer på torget.

Madicken är förtjust i Abbe. När hon säger att en "Rickard" kastat väskan i ån förstår han att hon ljuger. Abbe lurar i henne att ett spöke huserar i brygghuset; han ska visa henne det senare på kvällen. Madicken blir livrädd när Abbe själv dyker upp som spöke med en ficklampa under ett lakan.

Madicken prövar om hennes galosch kan flyta i ån, och den flyter iväg. Hemma säger hon att "Rickard" kastat i den. Hon har spritt andra historier om klasskamraten "Rickard", t ex att han ritat mustasch på drottningen i hennes lärobok. Sanningen avslöjas när lärarinnan råkar komma förbi och Madickens mamma utgjuter sig om busungen "Rickard". Någon "Rickard" har aldrig funnits i klassen. Madicken springer och gömmer sig och skäms för att hon ljugit. Alva tröstar henne.

Det blir sommar. Mamman får en dammsugare i födelsedagspresent, vilket gör husan Linus-Ida rasande; hon ser det som en misstroendeförklaring. Man gör en utflykt i det gröna, men hela familjen jagas upp i ett träd av några ungtjurar. Madicken lyckas rädda utflyktskorgen så att alla kan äta matsäcken sittande på grenarna. Sedan börjar det åska och regna och tjurarna ger sig av.

Lisabeth pillar in en ärta i näsan. På väg till doktor Berglund går de in på den gård där Linus-Ida bor. Där bor också Madickens klasskamrat och antagonist Mia. Hon och Madicken råkar i slagsmål sedan hennes lillasyster Mattis först bråkat med Lisabeth. Madicken börjar blöda näsblod och doktor Berglund får ta hand om henne. Lisabeths ärta har ramlat ut under bråket med Mattis. På kvällen ber de Gud förlåta Mia för att hon svurit; de vill inte att hon ska hamna i helvetet.

Madicken ska på skolutflykt, Lisabeth blir avundsjuk, och Madicken kommer på att de två ska ha en egen utflykt. I hemlighet tar de sig upp på taket till vedboden. Madicken kommer på att hon vill hoppa fallskärm med ett paraply. Men hon faller illa och får hjärnskakning. Som tröst får hon presenter och Lisabeth vill ha hjärnskakning hon också, men blir nöjd när Madicken delar med sig av de saker hon fått.

Madicken grämer sig att hon missat skolutflykten men kan dagen därpå glädjestrålande meddela att den blivit uppskjuten några dagar sedan lärarinnan ramlat i trappan och fått hjärnskakning hon också.

Till slut blir det utflykt av och slutrepliken är Madickens: "Åh, vad jag är glad att fröken också fick hjärnskakning".

Censur / granskning

Censurnummer 121562
Datum 1980-08-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2235 meter
Kommentar Aktlängder: 430-435-430-500-440 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2235 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensionskören var något blandad inför denna hop- och omklippta långfilmsvariant av den tidigare TV-serien. Det talades om"idyllisering", "romantisering" etc - men det fanns också positiva omdömen som "daggfriskt ljuvlig", "charmig", "söt och rar".

Ingegärd Martinell, AB: "Vad ska man säga om en film som är lika daggfriskt ljuvlig och lika oproblematisk som en blomsteräng en junimorgon just när solen har gått upp? När den bygger på en bok där Astrid Lindgren inte låter idyllen skymma det klassamhälle som är idyllens förutsättning?

Man kan naturligtvis protestera i ett slags pedagogiskt nit, men då bör man absolut ha sett filmen utan en mängd lyckliga barn omkring sig. Den här filmen får en onekligen att undra om det finns någonting som är viktigare än just denna barnsliga lyckokänsla, om det inte är just glädjen som skänker hoppfullhet och motståndskraft."

Eva af Geijerstam, DN: "I all sin snällhet är det häpnadsväckande torftigt. Bortom idyllen rör sig inget. Bara till en ynka bråkdel utnyttjas filmens uttrycksmedel

Och det är detta sätt att glida förbi personerna som gör att många barn tycker att Madicken är gullig - men tråkig! De ställer krav på känsloengagemang, för att själva blir engagerade."

Cecilia Hagen, Expr: "Trådar plockas upp men knyts aldrig ihop - vad hände till exempel med fattigungarna?

Och ljudet, det miserabla ljudet. Och så det abrupta slutet.

Men ändå och trots allt: den som har lust att vara snytig, sur och moraliserande, kan givetvis gnöla över idyllisering, konserverade könsroller, kärnfamiljsromantik och dylikt. Men det har jag inte någon lust med.

Det här är en söt och rar och trevlig och utslätad liten film, lämplig att ta med småbarnen på en regnig hösteftermiddag. De kommer inte att ta någon som helst skada, tvärtom."

Sten Åke Hedström, Chaplin: "Madicken på Junibacken är en omredigerad version av fjolårets TV-serie och når varken bildmässigt eller innehållsligt upp till efterföljaren Du är inte klok, Madicken. Olle Nordemar har haft det synbart svårt att montera ihop en fungerande långfilm - resultatet är rapsodiskt och splittrat.

Madicken själv är utmärkt och filmen lever i de ögonblick kameran koncentreras på hennes ansikte, som skiftar nyanserat över ett brett spektrum av känslor. Barnen ges över huvud taget stort spelregister i Graffmans Madicken-filmer. Det är inte på grund av barnporträtten de till sist nästan dör kvävningsdöden av gullighet. (-)

Frånvaron av konfrontationer gör tillvaron på Junibacken en aning tråkig och det är inte så underligt att ungarna i biobänkarna tröttnar och ideligen frågar om filmen är slut.

Ingen vill drunkna, om det än är i charm."

Kommentar Svensk filmografi

Madicken på Junibacken sammanställdes av material ur den TV-serie i sex avsnitt som producerades av Svensk Filmindustri/Artfilm 1978/79, samtidigt med inspelningen av långfilmen Du är inte klok Madicken! (1979/18), och vars första avsnitt sändes i TV 1 6.10.1979.

De avsnitt i TV-serien som inte finns med i långfilmen Madicken på Junibacken är det där Madicken och Lisabeth leker "Moses i vassen", vilket håller på att sluta illa innan Abbe Nilsson ingriper, vidare avsnittet där fru Nilsson säljer sin döda kropp till doktor Berglund för 250 kronor men ångrar sig, varpå Madicken reder upp det hela, samt avsnittet "Junibackens jul", när Lisabeth tjuvåker bakpå en släde och hamnar långt ute i den snöiga vinterskogen.

I samband med premiären på TV-serien skrev Susanne Marko en kritisk betraktelse i Dagens Nyheter (6. 10.1979), där det bl a hette: "Men sensualismen då, den oskuldsfulla lekens lovsång? För mig skorrar den falskt och behagsjukt. Jonna Liljedals Madick och Liv Alsterlunds Lisabeth är så sorgligt medvetna om att de är förtjusande. De får mig att tänka på barnet som blivit berövat njutningen i att dansa genom att höra de vuxnas uppskattande kommentarer. Bubblan har spruckit, barnet kan aldrig mer hänge sig totalt. I ögonvrån spanar hon fortsättningsvis alltid efter publikens bifall. På samma sätt med hela serien - den vill förföra utan eget engagemang."

Barnböckerna "Madicken" och "Madicken på Junibacken" av Astrid Lindgren (f 1907) utkom 1960 respektive 1976.

Regissören Göran Graffman (f 1931) hade främst varit verksam vid TV-teatern.

Förlaga

Originaltitel Madicken på Junibacken (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

Järsta, Wattholma i Uppland och Söderköping 1978.05.02--1978.11.15 och 1979.01-30--1979.04.10

Visningar

Sverigepremiär 1980-10-18 Spegeln Göteborg Sverige 82 min
1980-10-18 Scania Malmö Sverige 82 min
1980-10-18 Fontänen Stockholm Sverige 82 min
1980-10-18 Sture Stockholm Sverige 82 min
1980-10-18 Vågen Stockholm Sverige 82 min
Urpremiär 1980-10-18 Spegeln Göteborg Sverige 82 min
1980-10-18 Scania Malmö Sverige 82 min
1980-10-18 Fontänen Stockholm Sverige 82 min
1980-10-18 Sture Stockholm Sverige 82 min
1980-10-18 Vågen Stockholm Sverige 82 min
TV-visning 2006-12-23 TV4 Sverige
Dvd-release 2006-06-07 Sverige
2007-11-05 Sverige
TV-visning 2011-01-06 TV4 Sverige
2011-06-25 TV4 Sverige
2011-12-26 TV4 Sverige
2011-12-31 TV4 Sverige
2012-04-09 TV4 Sverige
2012-12-24 TV4 Sverige
2013-03-29 TV4 Sverige
2019-04-20 TV4 Film Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2215


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel TV-avsnitt 1-6. Madicken och Junibackens Pims. Filmmanus av Astrid Lindgren
Omfång 154 s. + 2 s. teamlista i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Madicken och Junibackens Pims. Filmmanus av Astrid Lindgren.
Omfång 139 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Madicken und Junibackens Mutzelchen. Filmmanuskript von Astrid Lindgren.
Omfång 126 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Madicken och Junibackens Pims. Filmmanus av Astrid Lindgren.
Omfång 139 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 12
Färg papper 17
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?